Skip to Content
De wilde keuken - Met Sven Speybrouck

De wilde keuken - Met Sven Speybrouck

De keukengeheimen van Sven Speybrouck en Wouter Klootwijk - vanaf woensdag 10 december op Canvas

'De wilde keuken' dat zijn twee mannen met maar één vraag: waar komt ons eten vandaan? Het uitgangspunt: een onbevangen blik en een grenzeloze nieuwsgierigheid. Het resultaat: een zee van prachtige verhalen en wondermooie beelden. Als kijker ontdek je dingen over eten waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. En zaken waarvan je niet zeker weet of je ze wel wilde weten. 'De wilde keuken' wordt gepresenteerd door Wouter Klootwijk en Sven Speybrouck. Vanaf woensdag 10 december om 20.40 u. op Canvas. De eerste twee afleveringen zijn voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

 

De wilde keuken is het enige programma over eten waarin niet wordt gekookt. Of toch. Af en toe. Een vuur van aangespoeld wrakhout op de rotsen. Een pot met kokend zeewater. Kreeft erin. Klaar. Eerlijk. Puur. Zonder tralala. Er worden geen punten gegeven en er wordt niemand weggestemd. Er wordt enkel gekeken en geluisterd. Naar landbouwers en arbeiders, naar velden en fabrieken. Slow tv op z’n best.

 

Wouter en Sven

Volgens Sven Speybrouck is Wouter Klootwijk de slimste culinaire journalist van Nederland. Misschien wel van de hele wereld. Niet omdat hij zoveel over eten weet, maar omdat hij de juiste vragen stelt. Hij schreef en schrijft columns voor onder meer de Volkskrant en Vrij Nederland, NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Voor tv maakte hij onder meer Keuringsdienst van Waarde en Klootwijk aan Zee. En sinds 2010 De Wilde Keuken.

Sven Speybrouck maakte ooit voor Radio 1 samen met Koen Fillet het onvolprezen Jongens & Wetenschap. Momenteel zijn ze bezig aan het vijfde seizoen van Interne Keuken, een non-fictie talkshow, elke zaterdag live vanuit Sven zijn keuken. Voor tv maakte Sven Alles uit de kast en Publiek Geheim. En tot voor kort verving hij Herman Van Molle als presentator van de Canvascrack.

 

Frieten en krab

In Nederland is De wilde keuken al een jarenlang een vaste waarde. Op zoek naar lekker eten belandde Wouter ook af en toe in België. Daar leerde hij toevallig Sven kennen. Die hielp hem met zijn zoektocht naar onder meer frieten en bier. Het resultaat daarvan was al op de Nederlandse tv te zien. De samenwerking smaakte naar meer en zo ontstond het plan om samen een heel seizoen van De wilde keuken te maken.

Over de grootste frietliefhebbers ter wereld. Wie dat zijn? Drie keer raden. Drie keer mis. De Chinezen. Niet de frietchinezen van bij ons, maar de Chinezen in China. Die geven hun schoonmoeder bij feestelijke gelegenheden diepvriesfrieten cadeau. In geschenk-verpakking. Of over de King Crab. Die komt uit Noorwegen. Maar hoe is die daar geraakt? Met de trein of het vliegtuig? Twee keer raden. Allebei juist. En waar eindigen wedstrijdduiven die de weg kwijt raken? In de supermarkt. Naast de kip. Dat soort verhalen.

Over wat er allemaal op ons bord belandt. En wat eraan voorafging.

 

Aflevering 1 : Bier – woensdag 10 december om 20.40 u.
Als je als Nederlander iets over bier wil te weten komen, dan kan je maar beter naar België komen. Niet naar Leuven, Westmalle of Hoegaarden, maar naar Aalst. Daar staat een gigantische fabriek midden in de stad. Elke dag worden er schepen vol graan gelost. Daarmee zou je bier kunnen brouwen. Maar dat is niet wat ze in Aalst doen. Ze halen er suiker uit.  Die verkopen ze aan brouwers en die brouwen er bier mee.  Met graan en suiker. Hoe meer suiker, hoe straffer het bier.  Sven zoekt en vindt een pijpleiding vol suikerstroop. En Wouter trekt naar Poperinge. Want wie bier zegt, zegt hop en wie hop zegt, zegt Poperinge. Maar wat is het eigenlijk: hop? En waarom kan bier niet zonder? De wilde keuken zoekt het uit.

 

Aflevering 2 : Duif – woensdag 17 december om 20.40 u.
Duiven vliegen altijd recht naar huis. Hoewel. Soms verdwalen ze. Maar waar gaan die verdwaalde duiven dan naartoe? In de supermarkt kan je duif kopen en in het restaurant staan ze soms op het menu. Zouden dat die verdwaalde duiven zijn? Of die beesten die straten en pleinen onderschijten, dat hanggevogelte dat voor zoveel overlast zorgt.  Wat gebeurt daarmee? Wouter gaat op stap met de stadsvanger en Sven bezoekt het grootste kweekcentrum voor reisduiven ter wereld. Samen ontrafelen ze het mysterie van de verdwenen reisduif. En het eindigt zoals bij Toon Hermans. Met een dode duif. In de winkel.

 

Aflevering 3 : Friet – woensdag 24 december om 20.25 u.
Vandaag gaat het in de Keuken over frietchinezen. Niet die van bij ons, maar de echte Chinezen. Die eten hoe langer hoe meer frieten in plaats van rijst. Want de Aarde warmt op en rijst heeft veel water nodig, maar aardappelen niet. Dus planten ze in China patatten. En nog geen klein beetje want er zijn véél Chinezen. Als je die allemaal een pak friet wil geven heb je héél veel aardappelen nodig. Sven vliegt naar China en ontdekt er een fabriek waar ze diepvriesfrieten maken. In geschenkverpakking. Ideaal om aan je Chinese schoonmoeder cadeau te doen. En waar hebben die Chinezen frieten leren bakken? Je wil het niet weten. In Nederland.

 

Aflevering 4 : Krab – woensdag 31 december om 20.15 u.
In Canada vangen ze King Crab. Dat zie je soms op tv. Extreem spectaculair. Kerels die dag in dag uit hun leven riskeren. In het uiterste puntje van Noorwegen vangen ze die beesten ook. Fluitje van een cent, zo blijkt. Sven kwam, zag en kookte. Hij wilde weten of King Crab nu echt de lekkerste krab ter wereld is. En of die beesten dat leuk vinden: levend in een kartonnen doos naar Dubai en Singapore gevlogen worden.  Maar je kan ook dicht bij huis krabben vangen. Het Ijselmeer zit vol met Chinese wolhandkrabben, helemaal van China naar hier gekomen. Die worden door Nederlandse palingvissers opgevist en terug naar huis gevlogen. Want, zo leert Wouter, Chinezen halen graag krab uit de automaat. Zoals Nederlanders een kroket. Maar dan levend.

 

Aflevering 5 : Paard – woensdag 7 januari om 20.40 u.

Paarden zijn prachtig speelgoed voor jonge meisjes. Maar kleine meisjes worden groot en grote meisjes houden meer van jongens - of van andere meisjes - dan van paarden. Waar gaan die afgedankte lievelingsdieren dan naartoe? Naar Rekkem. Daar worden ze allemaal opgekocht door één man. Hij heet Olivier. Twee keer raden wat hij er mee doet. Sven stond erbij en keek ernaar. En Wouter ging in Antwerpen iets eten in de Slachthuislaan. Hij bestelde er ‘grasbuikje’ en kreeg pony op zijn bord. Hij ontdekte dat er vanuit Antwerpen jaarlijks tonnen en tonnen ponyvlees naar Japan worden verscheept. Waarom eet de Japanner zo graag grasbuikje? De wilde keuken zoekt het uit.

 

Aflevering 6 : Kant en klaar – woensdag 14 januari om 20.40 u.
Een beetje designkeuken kost al gauw 40 000 euro. Voor die prijs, heeft Wouter uitgerekend, kan je 32 jaar lang kant en klaar eten kopen. Waarom zou je dan nog zelf koken? Lang geleden, toen de mensen nog dieren waren en niet konden koken was alle eten kant en klaar. Mosselen bijvoorbeeld. Je wacht tot het laag tij is, raapt ze van de zeebodem en eet ze rauw op. Nadien ontdekten we dat je mosselen ook kan koken. Dat duurt  vijf minuten. Maar nu hebben ze in Zeeland iets nieuws. Kant en klaar mosselen voor in de microgolf. Bereidingstijd: ook vijf minuten. Sven vraagt zich af wat het evolutionaire voordeel is. De wilde keuken ontdekt dat eten uit plastic zakken en kartonnen dozen soms best lekker kan zijn. En de VRT moet besparen. Dus vraagt Sven zich af of hij de schotelantennes bovenop de toren van de omroep niet als microgolf zou kunnen gebruiken. Straling is straling. Toch?


Op woensdag 21 januari is er geen Wilde keuken wegens bekervoetbal.

 

Aflevering 7 : Ui – woensdag 28 januari om 20.40 u.
Iedereen heeft één potje zilveruitjes in de frigo staan, maar je eet die niet op. Noem mij één recept met zilveruitjes. En toch vind je ze in de supermarkt. Waar ze naartoe gaan is een mysterie, maar waar ze vandaan komen is een even groot raadsel. Sven gaat op zoek naar een zilveruitjesplantage en vindt er een in Noord-Frankrijk. 10 hectare groot. 15 miljoen potjes zitten er onder de grond. Met één potje doet Sven gemiddeld een jaar. Dus moet hij nog 150 000 eeuwen zilveruitjes eten. Wouter ontdekt toevallig waar de uienring op de hamburgers vandaan komt. Hoe het mogelijk is dat er nog altijd geen machine bestaat die volautomatisch ajuin kan snijden? Loopt in de uiensnijfabriek iedereen de ganse dag te huilen? En indien niet, waarom niet?


Op woensdag 4 en 11 februari is er geen Wilde keuken wegens bekervoetbal.

 

Aflevering 8 : Snelkookpan – woensdag 28 januari om 20.40 u.
Een snelkookpan begint als een platte schijf. Een metalen rondje waar een machine in één keer een pot uit stampt. Een pot waarmee je heel snel kan koken. Fast food dus. Voor liefhebbers van slow food. Maar wat is het geheim van de snelkookpan? Sven trekt naar de KU Leuven en hangt de snelkookpan aan de computer. Wouter probeert in Portugal een octopus te garen. Hij zoekt uit of het waar is wat ze zeggen: dat als je niet oppast de soep tegen het plafond hangt.  En is een auto een snelkookpan op wielen? Ook dat wordt uitgezocht.

 

De wilde keuken is een productie van Bureau Voorlichting en Blazhoffski Nederland voor NTR en Canvas.

De wilde keuken: vanaf woensdag 10 december om 20.40 u. op Canvas.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos