Skip to Content
Vier nieuwe Nomaden-reportages in Vranckx - Van ‘voluntoeristen’ in Benin tot vrouwelijke coureurs in Kaboel

Vier nieuwe Nomaden-reportages in Vranckx - Van ‘voluntoeristen’ in Benin tot vrouwelijke coureurs in Kaboel

Vanaf zaterdag 4 juni op Canvas en canvas.be

Het magazine Vranckx pakt in juni uit met vier reportages van de Nomaden-groep van Rudi Vranckx. De Nomaden zijn een collectief van veelbelovende, jonge Vlamingen met journalistieke ambities die de wereld in trekken.

In juni zijn er reportages over ‘voluntoerisme’ in Benin, de zieltogende persvrijheid in Turkije, voedselcultuur als verzoener in conflictgebied Israël en Palestina, en creatieve vrouwen in Kaboel.

Vanaf zaterdag 4 juni om 20.05 u. op Canvas en canvas.be en nu al op de Facebookgroep Vranckx & de Nomaden.

Vranckx en de Nomaden

De facebookpagina Vranckx & de Nomaden brengt verhalen van jongeren die in het buitenland wonen en werken, of die op zoek zijn naar hun roots. Ze publiceren foto’s, teksten en korte filmpjes voor de online kanalen van Vranckx.

Maar er zijn ook Nomaden die een lange reportage maken voor het magazine Vranckx (zaterdagavond op Canvas). In juni presenteert Vranckx opnieuw vier van die reportages.

4 juni – Benin: Yovo, Bonsoir

Blanke, westerse families betalen veel geld voor een vakantie als weldoener in een ontwikkelingsland. Voluntoerisme heet dat. Maar wie wordt er beter van? Nomaden Loes Verhaege, Luca Putteman en Roel Nollet zoeken het uit in Benin.

Ze volgen een Franse familie met drie kinderen. Het was voor de ouders een jeugddroom om twee weken les te geven in een klein schooltje. Doorheen de reis stelt de familie zich vragen over het nut van hun aanwezigheid. Kunnen zij en de koffers vol cadeautjes echt iets bijbrengen of zijn ze hier vooral om zelf te groeien, vragen ze zich af.

Loes, Luca en Roel willen weten wat de plaatselijke bevolking denkt van de blanke toeristen met hun goede intenties. Maar dat gaat minder vlot dan verwacht omdat ze zelf blank zijn. Daarom geven ze de camera door aan een lokaal team aangevoerd door Kemtaan, lokale hip hop legende, en Modeste, de coördinator van dit soort vakanties. En dat zorgt voor pijnlijke, grappige en confronterende reacties.

Een reportage van Loes Verhaege, Luca Putteman en Roel Nollet © 2016
Met steun van het Fonds Pascal Decroos

11 juni - Het nieuwe Turkije

Het is erg gesteld met de persvrijheid in Turkije. Wie een mening heeft die president Erdogan niet zint, riskeert vervolgd te worden. Nomaden Marie De Hert en Ellen Pollard gaan naar Istanboel, op zoek naar mensen die geconfronteerd worden met het strenge regime. Journalisten en advocaten, maar ook een gewoon koppel dat droomt van een vrije toekomst.

Ahmet Birsin is hoofdredacteur. Hij leidt Marie en Ellen rond op zijn redactie van zijn krant. Ahmet houdt halt bij een muur vol foto’s van collega’s die vermoord zijn. Journalisten maar ook krantenjongens. “Omdat ze willen verhinderen dat het nieuws de mensen zou bereiken,” zegt hij. “Maar we blijven de waarheid schrijven, ook al riskeren we om vermoord te worden.”

Ramazan Demir is mensenrechtenadvocaat. “De journalisten van de krant Cumhuriyet die de bewijzen publiceerden dat de overheid wapens leverde aan IS, zitten in de gevangenis. In een ander land zou je daar een prijs voor krijgen, hier word je vervolgd.

Een tijdje na de opnames werden Ahmed en Ramzan zelf opgepakt.

Een reportage van Poolhert Productions © 2016

18 juni – Israël en Palestina: Spijs en vree

Wat is de rol van wilde eetbare planten in conflictgebied? Ben Brumagne, specialist in wilde eetbare planten, wil er alles van weten. Hij reist naar Israël en de Palestijnse gebieden, gaat er planten plukken en schuift daarna aan tafel met Israëli’s én Palestijnen. Eten over de grenzen heen.

Nof is moslima én winnares van Masterchef Israël. Ze kookt met wilde eetbare planten en geeft haar kennis door met workshops aan Palestijnen en ook aan joden. Ze zorgt er dan ook voor dat haar eten koosjer is.

Ben gaat ook op stap met een joodse professor die samen met een Jordaanse moslim een boek schrijft. “Het zoeken naar voedsel brengt ons samen. De planten aan onze kant van de grens zijn dezelfde als aan hun kant van de grens.” Maar denkt iedereen daar even open over?

Een reportage van Jesse Vander Meersch en Ben Brumagne © 2016

25 juni – Kaboel:  #WeAreKabul!

Kaboel wordt meestal geassocieerd met oorlog, bommen, terrorisme en Taliban. Nomaden Tine Vanhee en Gieljan Van Goethem willen aantonen dat de Afghaanse hoofdstad veel meer is dan dat. Ze laten vijf vrouwen aan het woord over hun Kaboel.

Zeeba is rapster en neemt deel aan de talentenjacht ‘Afghan Star’. Ze zingt niet zomaar liedjes.  “Met rap kan ik mijn ware gevoelens uitdrukken en delen met mensen. De positie van vrouwen in Afghanistan is zo slecht dat ik de drang voelde om erover te spreken.” Ze heeft veel fans, maar ook veel tegenstanders. “Die vinden dat een vrouw niet hoort te zingen. Daar wil ik tegen vechten.”

Tine en Gieljan spreken verder ook nog met een fotografe, een wielrenster, een journaliste en een kunstenares. Ze willen te weten komen hoe leefbaar Kaboel is, wat er leuk is en wat moeilijk, en of de vrouwen zouden vluchten als dat zou kunnen. “Deze vijf vrouwen staan al even ver van Taliban of terrorisme als wij. #WeAreKabul!, omdat zij dagelijks slachtoffer zijn van terrorisme en oorlog. #WeAreKabul!, omdat we eigenlijk allemaal dezelfde zijn…”

Een reportage van Tine Vanhee en Gieljan Van Goethem © 2016
Met steun van het Fonds Pascal Decroos

 

De reportagemakers kunnen worden gecontacteerd via [email protected]

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos