Skip to Content

100 jaar Groote Oorlog : Canvas viert Wapenstilstand met 1000 Voices en 2 documentaires

Door de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog is het dit jaar een heel bijzondere 11 november. Naar aanleiding daarvan programmeert Canvas in de namiddag 1000 Voices for Peace, een uniek koorconcert in de Basiliek van Koekelberg. ’s Avonds zijn er twee documentaires. 'Churchill’s First World War' is een docudrama over de ervaringen van Winston Churchill tijdens de Eerste Wereldoorlog. En in 'The Somme. Secret Tunnel Wars' onderzoeken archeologen het labyrint van tunnels dat door Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd werd onder het slagveld aan de Somme.

 

1000 Voices for Peace – dinsdag 11 november om 15.05 u.

1000 Voices for Peace is het slotconcert en het hoogtepunt van een hele week vol samenzang en koorconcerten als een hommage aan de vrede. Tientallen koren uit binnen- en buitenmand nemen deel aan dit initiatief van het Festival van Vlaanderen Brussel. Met 1000 Voices for Peace houden  koren uit de hele wereld samen met 25 Belgische koren en het Brussels Philharmonic o.l.v. Andres Mustonen een veelstemmig en welluidend pleidooi voor de vrede in de imposante Basiliek van Koekelberg.

Het concertprogramma is heel gevarieerd en gaat van beklijvende solostukken, capella koorwerken en korte getuigenissen en gedichten over oorlog en vrede, tot een grootse apotheose voor koren, solisten en orkest.  Zij brengen samen de wereldcreatie van het 'Dies illa' van Krzysztof Penderecki, een van de topcomponisten van dit moment. Daarin wordt gebruik gemaakt van de imposante architectuur van de basiliek. Herman Van Rompaey patroneert dit project.

Met het Brussels Philharmonic o.l.v. Andres Miustonen en solisten Johanna Rusanen, Nikolai Didenko en Agnieszka Rehlis; en 39 koren. Zij brengen werk van Ola Gjelo, Tan Dun, Sofia Gubaidulina, Andre Devaere en Krzystof Pendercki. Daarnaast onder meer ook een toespraak door Herman Van Rompuy en een getuigenis door actrice Isnelle Da Silveira. Het concert wordt opgenomen op 9 november.

Meer info: www.1000voicesforpeace.be

 

Churchill’s First World War – dinsdag 11 november om 20.40 u.

Churchill’s First World War is een Brits docudrama van Adam Kemp over de ervaringen van Winston Churchill tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met: Adam James (Winston Churchill) en Verity Marshall (Clementine Churchill)

Pas 39 geworden en op het hoogtepunt van zijn macht als bevelhebber van de Royal Navy droomde Churchill in het begin van de Eerste Wereldoorlog van Napoleontische glorie. Maar in de slag om Gallipoli in het toenmalige Ottomaanse Rijk leed hij een catastrofale nederlaag.

Dat tragische verhaal wordt in deze film gereconstrueerd op basis van Churchills eigen getuigenissen in de brieven aan zijn vrouw Clementine. De film toont ook hoe Churchill dit trauma geleidelijk wist te overwinnen, onder meer  in de Vlaamse loopgraven in 1916. We zien hoe hij de geestelijke vader van de tank werd en als minister van Munitie bijdroeg aan de uiteindelijke overwinning in 1918. Duistere politieke intriges, een gepassioneerd liefdesverhaal en beklijvende militaire ervaringen hebben Churchill tijdens de Eerste Wereldoorlog gevormd tot de Britse staatsman die later als Brits premier Hitler bestreed en een beslissende rol speelde in diens ondergang en de geallieerde overwinning.

 

The Somme. Secret Tunnel Wars – dinsdag 11 november om 22.20 u.

Documentaire van Mike Fox waarin archeologen het labyrint van tunnels onderzoeken dat tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de slagvelden aan de Somme werd aangelegd door Britse troepen.

In het kleine Franse dorp La Boisselle, onder de velden en de oude loopgraven langs de Somme ligt een complex en kilometers lang netwerk van tunnels. Dit ondergrondse complex werd gebouwd door Britse troepen tussen 1914 en 1916. De Britse militairen riskeerden een vreselijke dood terwijl ze de Duitse linies probeerden te 'ondermijnen' door het leggen van springladingen. Meer dan 120 mensen arbeiders kwamen daarbij om het leven.  Velen van hen liggen er nog altijd begraven. Deze documentaire volgt historicus Peter Barton en een team van archeologen terwijl ze als eerste mensen in bijna honderd jaar dit verborgen, en nog steeds gevaarlijk labyrint betreden.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos