Skip to Content

100 jaar Groote Oorlog: 'Lichtfront' - vrijdag 17 oktober rechtstreeks op Canvas

Grootschalig herdenkingsevenement langs de frontlijn van 1914

Lichtfront is een grootschalig participatief project van de Provincie West-Vlaanderen in het kader van de herdenking van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Met duizenden fakkeldragers en negen vuurkunstwerken evoceert Lichtfront op vrijdag 17 oktober de frontlijn zoals die tot stand kwam in oktober 1914, na de onderwaterzetting van de IJzervlakte en de Eerste Slag om Ieper. De herdenking wordt bijgewoond door Koning Filip en Koningin Mathilde. Canvas brengt tussen 19.00 en 20.30 u. live verslag uit van het gebeuren. Karl Vannieuwkerke en Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum te Ieper presenteren het geheel vanuit een gelegenheidsstudio aan het Sluizencomplex ‘De Ganzepoot’ in Nieuwpoort. Ze schakelen door naar de cameraploegen en journalisten op de diverse locaties. Archiefbeelden tussendoor roepen de sfeer op van het front in 1914. Later op de avond (om 22.50 u.) praat Thomas Vanderveken in Alleen Elvis met WO 1-expert Sophie De Schaepdrijver.

 

Maar liefst 8400 fakkeldragers verlichten de frontlijn van toen, 85 kilometer lang, van het strand van Nieuwpoort tot in Ploegsteert. Op negen plaatsen worden historische momenten uit de Eerste Wereldoorlog gemarkeerd met grote vuurkunstwerken. Tegelijkertijd worden de namen van alle oorlogsslachtoffers op drie symbolische torens geprojecteerd: de Belforttoren in Ieper, de IJzertoren in Diksmuide en het Koning Albert I-Monument in Nieuwpoort. Met de vrijwilligers in de organisatie erbij zal bijna een derde van de bevolking van de streek die avond gemobiliseerd worden.

 

8400 fakkels en negen vuurkunstwerken

Lichtfront ’14 is een unieke evocatie van de frontlinie anno 1914 door bijna 8400 fakkeldragers. Ter herinnering aan deze wereldbrand staan ze, in volledige stilte, van de Havengeul in Nieuwpoort over de IJzerdijk in Diksmuide, richting Houthulst en Lo-Reninge aan het kanaal Ieper-IJzer, langs de velden van Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke, van de heuvels rond Ieper en Heuvelland naar Mesen en Ploegsteert. Net zoals 100 jaar geleden zullen in de nachtelijke duisternis enkel kleine lichtjes te zien zijn, kleine lichtjes die duiden op een massale menselijke aanwezigheid.

Op negen plaatsen wordt speciale aandacht besteed aan historische passages uit de Eerste Wereldoorlog: deze worden gemarkeerd met grote vuurkunstwerken.

De negen historische locaties die met een speciaal vuurkunstwerk worden geaccentueerd zijn:

  • Het Sluizencomplex en het Albert I-monument in Nieuwpoort
  • De Ijzertoren in Diksmuide
  • De site Drie Grachten in Houthulst
  • De Duitse Militaire begraafplaats in Langemark-Poelkapelle
  • Hill 60 in Ieper
  • Tyne Cot Cemetery in Passendale/Zonnebeke
  • De Pool of Peace (Spanbroekmolenkrater) in Wijtschate/Heuvelland
  • Het voetbalveld in Mesen
  • De Memorial to the Missing in Ploegsteert

Op een aantal locaties worden oude en hedendaagse teksten ronde de oorlog voorgedragen, onder meer door Wim Opbrouck, Jonas Van Thielen, Carl Voet en Rudi Vranckx.

 

Namen van 600.000 slachtoffers geprojecteerd

Naast de duizenden fakkeldragers langs het parcours van 84 km en de artistieke vuurinstallaties op negen locaties worden tijdens ‘Lichtfront’ ook de 600.000 namen van slachtoffers geprojecteerd op het Albert I-monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en het Belfort in Ieper. Het ‘In Flanders Fields Museum’ uit Ieper verzamelt de 600.000 namen van burgers en militairen die het leven lieten in België door de oorlog.

 

Rechtstreeks op Canvas

VRT Nieuws brengt het evenement in beeld met cameraploegen op de negen locaties van de vuurkunstwerken. Daarnaast worden ook een motor en een helikopter ingezet om het 'lichtfront' van fakkeldragers te volgen. Phara de Aguirre en Annelies Beck zorgen voor impressies van aan het 'lichtfront' en praten met enkele van de 8400 fakkeldragers. Karl Vannieuwkerke en Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum geven commentaar vanuit een gelegenheidsstudio aan het Sluizencomplex ‘De Ganzepoot’ in Nieuwpoort.

 

‘Lichtfront’ is een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen. Het evenement wordt georganiseerd met de steun van de Vlaamse en federale overheid en gebeurt in samenwerking met Muziekclub 4AD uit Diksmuide, Festival Dranouter en de steden/gemeenten Nieuwpoort, Diksmuide, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen en Ploegsteert. De vuurkunstwerken worden gebouwd door De Vuurmeesters uit Gent.

 

Sophie De Schaepdrijver in 'Alleen Elvis'

Later op de avond (omstreeks 22.50 u.) ontvangt Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan historica en WO I - autoriteit Sophie De Schaepdrijver. Aan de hand van beeldfragmenten praten ze over haar leven en werk, passie en inspiratie. Uit die keuze blijkt haar liefde voor muziek, architectuur en politiek. Een academica die opgroeide in Aalst maar verknocht is aan het ongrijpbare Brussel. Die verslingerd is aan de literatuur van de 19de eeuw en aan opera’s, maar niet zonder de popmuziek van de jaren ’70 en ’80 én haar eigen huisdisco kan.

Sophie De Schaepdrijver zit als 18-jarige op de trein naar Brussel om zich te gaan inschrijven aan de faculteit Geneeskunde als ze zich bedenkt. Wat voor arts ze zou geworden zijn, zullen we nooit weten, maar haar keuze voor Geschiedenis blijkt de juiste. Haar passie voor het verleden brengt haar naar Italië en Nederland en haar werk én de liefde voor haar ‘mooie, grote Chinees’ brengt haar naar de Verenigde Staten, waar ze al sinds 1995 werkt en woont, als prof, echtgenote en moeder.

In 2014 brengt Sophie De Schaepdrijver – auteur van het standaardwerk ‘De Groote Oorlog’ - behoorlijk wat tijd door in België, naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ze ontvangt het Ereteken van Commandeur in de Kroonorde, presenteert het Canvas-programma “Brave Little Belgium” en werkt mee aan verschillende tentoonstellingen. Haar band met België is nog steeds even sterk. En de band met haar mama, die veel te jong weduwe werd, is ‘grenzenloos’.

Wat heeft ze met China? Wie is haar rolmodel? En droomt ze net als Madame Bovary soms van een ander bestaan?

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos