100 jaar Groote Oorlog: nationale herdenking in Nieuwpoort en Ieper op dinsdag 28 oktober – rechtstreeks op Canvas

100 jaar Groote Oorlog: nationale herdenking in Nieuwpoort en Ieper op dinsdag 28 oktober – rechtstreeks op Canvas

Plechtigheden aan Monument Albert I en Menenpoort

Maandag 27 oktober 2014 — Op dinsdag 28 oktober vindt in Nieuwpoort en Ieper de officiële nationale herdenking plaats van de honderdste verjaardag van het onder water zetten van de IJzervlakte en de slag bij Ieper. Na de beklijvende reportage over Lichtfront zendt Canvas ook de plechtigheden in Nieuwpoort en Ieper rechtstreeks uit, respectievelijk vanaf 15.00 u. en 17.30 u. Flip Feyten geeft commentaar. Tussendoor zijn er twee Canvas-documentaires over de Eerste Wereldoorlog : ‘Vreemd volk aan het front’ en ‘Vermist aan het front’.

 

Herdenking onderwaterzetting IJzervlakte in Nieuwpoort – vanaf 15.00 u.

In de nacht van 28 op 29 oktober 1914 werden bij vloed de sluizen van het sluizencomplex aan de Ganzepoot in Nieuwpoort opengezet door Belgische militairen. Daardoor werd het Duitse leger gestuit in zijn opmars. 100 jaar later worden deze gebeurtenissen herdacht met een plechtigheid aan het Koning Albert I-Monument, in aanwezigheid van Koning Filip en Koningin Mathilde. Koning Filip zal de troepen schouwen en een toespraak houden. Na de vertoning van een film die de Eerste Wereldoorlog oproept, houden de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian een toespraak. De plechtigheid wordt opgeluisterd met artistieke en lyrische voorstellingen. Ze wordt afgesloten met het neerleggen van bloemen door de Koning, een minuut stilte gevolgd door kanonschoten, het Europese volkslied en De Brabançonne. Flip Feyten verzorgt het commentaar.

 

Herdenking slag bij Ieper – vanaf 17.30 u.

Bij de tweede ceremonie, in Ieper, ligt de nadruk op de herdenking van de eerste slag om Ieper, ook nu weer in aanwezigheid van het koningspaar, Belgische en buitenlandse staatshoofden, regeringsleiders en hoge vertegenwoordigers. Eerste minister Charles Michel zal er een toespraak houden en na een minuut stilte en een bezinningsmoment zullen jongeren gedichten van soldaten voorlezen. Na het neerleggen van een bloemenkrans eindigt de plechtigheid met een klaprozenregen en een muzikaal slot. Het commentaar is opnieuw van Flip Feyten.

 

Twee documentaires over Wereldoorlog I – om 15.50 u. en 16.40 u.

Tussen beide plechtigheden programmeert Canvas twee documentaires over de oorlog.

Vreemd volk aan het front (15.50 u.) belicht een minder bekend, multicultureel aspect van de Eerste Wereldoorlog, met name de inzet door de diverse partijen van troepen en arbeiders uit de kolonies, niet alleen uit Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook uit Brits-Indië, Noord-Afrika, Kongo en China.

Vermist aan het front (16.40 u.) toont hoe  Belgische wetenschappers er voor het eerst in geslaagd zijn om via DNA-onderzoek enkele gesneuvelde Australische soldaten uit WO I te identificeren aan de hand van hun stoffelijke resten, die in 2006 werden teruggevonden in het West-Vlaamse Zonnebeke. Wat volgt is een waar historisch en forensisch detectiveverhaal.

 

Tv-spot herdenking WO I op 28 oktober te Nieuwpoort en Ieper

Menenpoort Ieper
Monument Albert I Nieuwpoort
Vermist aan het front
Vreemd volk aan het front