20 jaar Terzake

20 jaar Terzake

Thema-uitzending op donderdag 4 september

Op maandag 5 september 1994 gingen bij de openbare omroep twee nieuwe programma’s van start die zouden uitgroeien tot echte Vlaamse televisiemonumenten: Blokken op het toenmalige TV1 en Terzake op TV2. Twee decennia later vieren ze allebei hun jubileum. Terzake doet dat met een extra lange thema-uitzending mét publiek, op donderdag 4 september. Lieven Verstraete en Annelies Beck, de huidige ankers, ontvangen in de Terzake-studio onder meer een aantal voormalige presentatoren van het programma én de allereerste gast in de allereerste aflevering: Guy Verhofstadt. Hoe zijn Vlaanderen, de wereld en de media geëvolueerd in de voorbije 20 jaar? Op die vraag probeert de verjaardagsuitzending een antwoord te geven. Op donderdag 4 september van 20.00 tot 20.50 u. op Canvas.

 

In twee decennia tijd heeft Terzake een hele evolutie doorgemaakt met wisselende ankers, studio’s en decors, en aanpassingen in de structuur, vormgeving en uitzendmomenten. En toch is het programma in die 20 jaar in essentie niet veranderd. Terzake brengt in 2014 net als in 1994 duiding en analyse op maat van de kijker die wil begrijpen wat er in de wereld gebeurt.

 

De eerste jaren

“Goeienavond, dit is Terzake. De eerste aflevering van het nieuws- en achtergrond-magazine van TV2.”  (Dirk Sterckx, maandag 5 september 1994)

Weet u het nog? In 1994 begon Terzake pas om 22.00 uur. Een half uurtje duiding voor het slapengaan. Het was een grote sprong vooruit voor het tweede televisienet van de VRT. Dat bestond toen al bijna 20 jaar (van in 1977), maar het was nooit de status van evenementennet ontgroeid. In het midden van de jaren ’90 kreeg het geleidelijk toch een eigen gezicht. Terzake speelde daarbij een belangrijke rol.

Bij de grote VRT-herstructurering van 1996 werd besloten dat TV2 een volwaardig net moest worden. Het jaar daarop, in 1997, kreeg TV2 een eigen Journaal, om acht uur, in plaats van de overname van het TV1-Journaal van half acht. In die dagen vertoonde de kijkcijfercurve van een typische TV2-dag twee pieken: één om 20.00 u. (tijdens Het Journaal) en één om 22.00 u. (tijdens Terzake). Het was de bedoeling om dat grillige profiel te doorbreken en om te buigen tot een meer gelijkmatige curve. Dat werd een opdracht voor de mensen van Canvas, het net dat in december 1997 boven de doopvont werd gehouden.

 

Naar primetime

In 1998 werden Het Journaal en Terzake aan elkaar geklonken en ontstond een hecht informatieblok tussen acht en negen. Het was eerst een experiment, tijdens het WK Voetbal in juni, maar het bleek zo’n succes dat in december 1998 definitief werd gekozen voor de ‘informatieband’ tussen acht en negen. Die werd meteen de startbaan voor de rest van de Canvas-avond.

In de beginjaren van Canvas waren Het Journaal en Terzake nog twee afzonderlijke, opeenvolgende programma’s, maar in januari 2001 werden ze samengevoegd tot één groot informatieprogramma, met een eigen studio, een eigen vormgeving en een vernieuwde inhoudelijke invulling. Maar nieuws en duiding bleven ook dan nog twee aparte blokjes binnen Terzake.

 

Nieuws en duiding geïntegreerd

Dat veranderde in januari 2008. Toen verdween het onderscheid tussen het Journaal-gedeelte en het duidingsgedeelte. Terzake kreeg een nieuw decor. Er kwam ook een duo-presentatie, maar in het najaar van 2009 werd die piste verlaten en werd opnieuw gekozen voor één anker.

In 2012 kreeg Terzake net als de andere duidingsprogramma’s andermaal een nieuw decor, in de gloednieuwe actuastudio van Canvas. De ankers hadden voor het eerst twee sets ter beschikking voor presentaties en debatten en eventueel nog derde voor schermpresentaties en duplex-gesprekken. Samen met de nieuwe cameramogelijkheden en een gevarieerde beeldregie zorgt dat voor een dynamische en flexibele flow van het programma.

 

De ankers

Aanvankelijk werd Terzake afwisselend gepresenteerd door Dirk Sterckx, Dirk Tieleman en Alain Coninx. Later volgden ook Walter Zinzen (vanaf 1995), Ivo Belet (vanaf 1999), Phara De Aguirre (vanaf 1999), Frieda Van Wijck (vanaf 2002), Siegfried Bracke (vanaf 2004), Lieven Verstraete (vanaf 2006), Kathleen Cools (vanaf 2007), Tim Pauwels (vanaf 2007).

In januari 2008 kwam er dus een duopresentatie met een anker-team dat bestond uit drie vrouwen Katleen Cools, Annelies Beck en Lisbeth Imbo) en twee mannen (Lieven Verstraete en Emmanuel Rottey).

Vanaf september 2009 werd Terzake opnieuw gepresenteerd door één anker: afwisselend Lieven Verstraete en Kathleen Cools.

Kathleen Cools stapte in het voorjaar van 2014 over naar Reyers laat en werd als vaste Terzake-anker opgevolgd door Annelies Beck. Sinds deze zomer springt ook Stef Meerbergen af en toe in als presentator.

Zo heeft Terzake in tien jaar heel wat gedaanteverwisselingen ondergaan. Maar wat altijd gebleven is, dat is de snedigheid en de diepgang waarmee het nieuws in Terzake wordt verslagen, geanalyseerd en geduid. Met verhelderende reportages en doortastende gesprekken, direct en diepgaand; de juiste vraag op het gepaste moment, het onbevangen interview dat naar de kern van de zaak gaat. Daaraan dankt Terzake zijn reputatie en daardoor blijft het programma een referentie inzake journalistieke kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

20 jaar Terzake : extra lange thema-uitzending op donderdag 4 september om 20.00 u. op Canvas

Hogeresolutiefoto's vindt u op het Persportaal van VRT Communicatie: http://pers.vrt.be

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos