Skip to Content
4  X 7 : Ruben Van Gucht, Marc Didden, Sam Geyskens en Dorus Masure

4 X 7 : Ruben Van Gucht, Marc Didden, Sam Geyskens en Dorus Masure

Kleine documentaires worden groot - woensdag 5 oktober

Elke aflevering van 4 X 7 bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen. 4 X 7 is bovendien de opstap naar een online documentair platform op canvas.be. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent.

Sportjournalist en –fanaat Ruben Van Gucht nam deze zomer deel aan een ultraloop in de Franse Alpen en maakte daar een documentaire over. De pas afgestudeerde cineast Sam Geyskens verfilmde het verhaal van een vriendin met Rwandese roots. De jonge regisseur Dorus Masure portretteert een jongen in het Waalse dorpje Annevoie en de manier waarop die naar Vlaanderen en België kijkt. En filmicoon Marc Didden maakte een kunstzinnige documentaire over de vele huizen waar hij heeft gewoond.

Op woensdag 5 oktober om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.

 

Ruben Van Gucht: Bergen verzetten

Sportjournalist en –fanaat Ruben Van Gucht nam deze zomer deel aan een ultraloop in de Franse Alpen en maakte daar een documentaire over voor 4 X 7: Bergen verzetten. De Ultra Tour du Beaufortain in het hartje van de Savoie is ruim 100 km lang en de deelnemers moeten 7000 hoogtemeters overwinnen. “Ultralopen fascineert mij”, zegt Ruben Van Gucht. “Het fascineert mij dat mensen het fysiek en mentaal kunnen opbrengen om urenlang te lopen: 10, 15, 20 uur aan één stuk. Ik ben zelf ook een fervent loper, bezeten door lopen zeg maar. Liefst dagelijks en liefst ver. Af en toe probeer ik een ultraloop, met wisselend succes. Ultralopen is grenzen opzoeken en grenzen verleggen: lichamelijk en mentaal, letterlijk en figuurlijk. Voorbij het normale. En toch is het één van mijn grote liefdes.”

Ruben Van Gucht (° 26/11/1986) is televisie- en radiopresentator, programmamaker, sportjournalist en sportomnivoor, marathonloper en meer. Eerst bij de regionale zender RTV en sportzender EXQI. Begin 2012 volgde de overstap naar VRT. Daar wordt hij ingeschakeld als presentator, zowel voor Eén als voor Canvas, voor diverse programma’s en evenementen met een focus op sport. Maar Ruben Van Gucht schrijft ook boeken, maakt voorstellingen en ontwikkelt televisieprogramma`s.

Sam Geyskens: Guhunga

De pas afgestudeerde cineast Sam Geyskens maakte voor 4 X 7 een korte documentaire over een vriendin met Rwandese roots. Het is een herwerking van een project op de filmschool. “Ik heb een goede vriendin met Rwandese roots waarmee ik samen gestudeerd heb. En eigenlijk heeft zij hetzelfde leven als ik. We hebben allebei in een jeugdbeweging gezeten, we hebben dezelfde studies gedaan en we hebben allebei op kot gezeten. Het enige verschil tussen ons is haar achtergrond. We zijn daar eens over beginnen praten en toen ben ik te weten gekomen dat zij als klein peutertje in Rwanda leefde toen de genocide daar uitbrak. Dat was een heel moeilijke periode voor haar omdat ze toen haar vader verloren is. Ze heeft me haar hele verhaal verteld en ik vond het zo aangrijpend dat we beslist hebben om daar samen iets over te maken. Die film realiseerde ik tijdens een atelier op de filmschool. Daar heb ik voor 4 X 7 een korte remake van gemaakt”.

Sam Geyskens (° 02/01/1990) studeerde in 2015 af aan het RITCS in Brussel. Zijn afstudeerfilm Little Bucharest werd dit jaar geselecteerd voor het filmfestival Gent. De langere versie van Guhunga won de prestigieuze studentenprijs op LA Doc.Sam maakte ook de Terzake-reportage Thuisfront over teruggekeerd Syriëstrijder Michaël ‘Younes’ Delefortrie.

Dorus Masure : Pas l’un sans l’autre

De jonge regisseur Dorus Masure maakte een mooie film over een jongen in het Waalse dorpje Annevoie en de manier waarop die naar Vlaanderen en België kijkt. “In het dorpje Annevoie,in de provincie Namen, heeft onze familie sinds 1920 een vakantiewoonst. Toen mijn broers en ik jonger waren hebben we tijdens zomervakanties enorm veel tijd in het dorp doorgebracht met de lokale jeugd. Wat telkens opviel was dat wij weinig wisten over de regio en zij weinig over Vlaanderen. Vooral wanneer de verkiezingen naderen, willen ze bij ons wel eens polsen of het klopt wat ze op de lokale media waarnemen. Vaak lijkt het dan een geruststelling als we hen zeggen dat de grote meerderheid totaal niet op een splitsing zit te wachten. Vandaar dat ik deze korte documentaire wou maken over hoe mijn Waalse dorpsgenoten naar Vlaanderen en ruimer, naar België kijken.”

In 2014 behaalde Dorus Masure (23 jaar) zijn bachelor ‘Documentaire’ aan het RITCS. Daarna kreeg hij de aanbieding van een vrijwilligersorganisatie om in India een documentaire te draaien, wat resulteerde in de film Attakanithipa. Meteen na terugkomst werd hij mede-oprichter van het documentaire collectief ‘Kolmanskop’. Zij realiseerden een korte film in opdracht van ‘Beursschouwburg de Roma’ en werken momenteel aan verscheidene commerciële opdrachten. In 2015 hervatte hij zijn masterstudies en onlangs studeerde hij af met zijn documentaire Passage over de Antwerpse Kennedytunnel.

Marc Didden : Musée Sentimental

Filmicoon Marc Didden maakt een kunstzinnige documentaire over de vele huizen waar hij heeft gewoond. “A house is not a home. Maar soms wel.  Wat vertellen de plekken waar we leven over dat leven, over wie we zijn? Ik vraag het me af. Daarom keer ik in deze korte film terug van de plaats waar ik nu woon, in het hart van Brussel, naar de andere huizen waar ik als redelijk volwassen man gewoond heb. Wat vertellen die tussenstops vandaag nog over het leven dat ik geleid heb? Zwart-wit ja. En een beetje schetsboekachtig. Herinneringen. Een zoektocht naar het verleden. Het zijn niets anders dan slijmsporen van een leven. Een musée sentimental. Toevallig het mijne, omdat ik daar het meest van weet.  Maar het gaat over alle huizen, van alle mensen. Nederig en ambitieus. Ik heb een toegankelijke experimentele film willen maken. Zo simpel als maar kan. Het gevoel weergeven van wie ik ben en waar ik woonde, en dat met minimale middelen.  Ik beschouw het ook als een collectief werk van cameraman Jonathan Wannyn, geluidsman Kwinten Van Laethem, monteuse Karin Vaerenberg en mezelf. Ik zou de kijker ook graag vriendelijk verzoeken goed te luisteren naar deze film. De fijne aangename stem die in mijn naam spreekt, is immers niemand minder dan acteur Johan Leysen.“

Marc Didden (28/07/49) studeerde toneel, maar werd begin jaren ’70 journalist en daarna regisseur, docent en columnist.

Doc 7

Het geheel van de 4 reportages vormt het wekelijkse magazine, een tijdelijke vorm die verdampt omdat de delen daarna opgaan in een online luik: Doc 7. Hier zijn alle reportages met elkaar verbonden. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op maker, op thema en op datum. Zo speelt Doc 7 in op de mondiale tendens van docu-platformen die op zichzelf staan of die geschreven media en lineaire tv versterken. Canvas is daarvoor de ideale biotoop.

 

4 X 7 is een initiatief van Canvas en De chinezen, in samenwerking met de Vlaamse Filmscholen en 48 film- en documentairemakers.

Contacteer ons
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos