Thomas Vanderveken aan tafel met Kobe Desramaults

Thomas Vanderveken aan tafel met Kobe Desramaults

In Alleen Elvis - op zaterdag 21 november

Op zaterdag 21 november schuift topchef Kobe Desramaults aan bij Thomas aan tafel. Zo mag het ook wel eens. Al twaalf jaar goochelt de chef-kok met kruiden en eerlijke ingrediënten. Maar Kobe kijkt verder dan zijn keuken en dieper dan zijn potten en pannen. Hoe kan het ook anders.  

Bij Thomas vertelt hij over zijn fascinatie voor David Lynch, die hem inspireert op creatief vlak maar ook het spirituele doet ontdekken. De bikkelharde gangsterfilm Doberman verwijst naar een woelige periode uit zijn leven. En de animatiefilm Father and Daughter toont dan weer zijn zorgende kant. Soms brutaal, soms zacht, maar altijd Kobe.

Hoe mooi die combinatie is, zien we op zaterdag 21 november om 21.25 u. op Canvas en canvas.be.

De passie voor het fornuis

Kobes passie voor eten is langzaam gegroeid. De middelbare school voelt als een keurslijf: onderdanigheid en blinde gehoorzaamheid passen nu eenmaal niet bij zijn karakter. Hij wordt meermaals weggestuurd, maar op zijn zeventiende komt er een onverwachte wending. Via leercontracten belandt hij in Oud Sluis van sterrenchef Sergio Herman. Die leidt hem op met harde hand en wordt een voorbeeld waar Kobe zich aan kan spiegelen. De passie voor het fornuis is geboren.

De zoektocht naar de ziel

Na een omweg via Barcelona leidt het heilige vuur Kobe terug naar zijn geboortehuis in zijn geliefde Heuvelland. Daar bouwt hij In De Wulf uit, de vroegere brasserie van zijn moeder. Geen eenvoudige erfenis, maar stilaan ontwikkelt hij een hoogstpersoonlijke visie op koken. Hij is amper vijfentwintig wanneer hij zijn Michelinster krijgt. Een grote eer, maar de zoektocht naar de ziel die hij in zijn gerechten wil leggen, duurt gewoon voort.

Zodra hij begint te werken met producten uit eigen streek krijgt In De Wulf het karakter dat Kobe voor ogen heeft: soms brutaal, soms zacht, maar altijd natuurlijk. Eigenschappen die helemaal samenvallen met zijn eigen persoonlijkheid. Dat koken ook spelen kan zijn, begrijpt iedereen die hem samen met zijn Flemish Foodies-kompanen Olly Ceulenaere en Jason Blanckaert bezig ziet in Man Bijt hond.

De kracht van het ambacht

Van het etiket “sterrenchef” houdt hij niet zo. Goudeerlijk en authentiek als hij is, gelooft Kobe in de kracht van het ambacht. Met pijn in het hart ziet hij hoe dat ambacht stilaan onhaalbaar en onbetaalbaar wordt. In december 2016 sluiten de deuren van In De Wulf definitief. Een vast plan voor wat daarna komt is er nog niet, het geloof dat het goed komt des te meer.

In deze Alleen Elvis Blijft Bestaan leren we niet alleen de chef kennen. Kobe is ook vader van een dochter die zijn leven veranderde. Een ondernemer, een baas en een levenslange zoeker. “Een tjoolder”, zoals hij dat zelf noemt.

Zaterdag 21 november om 21.25 u. op Canvas (hh zondag 22.11 om 18.00 u.)

 

Alle afleveringen van Alleen Elvis zijn na uitzending nog een week lang online te bekijken op canvas.be. Ook de fragmenten die in het programma niet aan bod konden komen, staan op de site.

Alleen Elvis is een productie van Canvas.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos