Skip to Content
Afscheid van Lewis

Afscheid van Lewis

Laatste reeks vanaf zaterdag 5 december

Zaterdag begint op Canvas de negende en laatste reeks van Lewis, de populaire spin-off van zijn legendarische voorganger Inspector Morse. De laatste reeks bestaat uit drie lange afleveringen en het zal wel geen toeval zijn dat het totale aantal Lewis-films daarmee op 33 komt, precies evenveel als Inspector Morse. Voor Kevin Whately betekent dat meteen het einde van een bijna 30-jarige carrière als ‘Lewis’, eerst ‘detective sergeant’ in Inspector Morse en later ‘inspector’ in Lewis. Net als de vorige 63 afleveringen van beide series spelen ook de drie laatste zich grotendeels af in en om Oxford.

Vanaf zaterdag 5 december om 20.40 u. op Canvas.

Van Morse tot Lewis

Op 21 februari 2002 overleed John Thaw, in zo’n 200 landen beter bekend als Inspector Morse. Tussen 1987 en 2000 speelde Thaw in 33 films de rol van de melancholieke, wat chagrijnige maar zeer efficiënte en razend populaire politiedetective. De dood van Thaw betekende uiteraard ook het einde van Morse. De reeks was zo op het lijf geschreven van Thaw en de acteur had zich zijn personage zo toegeëigend dat het publiek zeker geen andere acteur voor de rol van Morse had geaccepteerd.

Maar zie: precies vier jaar later herrees Inspector Morse als een feniks uit zijn as, meer bepaald in de vorm van Lewis, een splinternieuwe, maar toch vertrouwde en herkenbare politiereeks met in de hoofdrollen: Inspector Lewis, 'the man formerly known as detective sergeant Lewis' (gespeeld door Kevin Whately), en daarnaast de veelbelovende jonge snaak DS James Hathaway (Laurence Fox) en natuurlijk ook het tijdloze, schijnbaar zo rustige, maar voor de gelegenheid bijzonder moorddadige Oxford.

De rollen omgekeerd

Toen Lewis in 2006 van start ging, deed dat heel wat wenkbrauwen fronsen. In Inspector Morse was Lewis de ijverige, maar niet zo bevlogen ‘sidekick’ van Morse, de ‘Dr. Watson’ van dienst die over bewijsmateriaal struikelde, maar het niet zag, tot Morse hem er fijntjes op wees met een ‘well done Lewis’ als schouderklopje.

Daar waren de makers van Lewis en ook Kevin Whately zich destijds goed van bewust. Kevin Whately: "Lewis is en blijft de brave, eerlijke en eenvoudige mens en detective die hij altijd geweest is. Zo kennen de fans hem en zo willen ze hem ook houden. Zijn karakter lag te vast om nog helemaal te veranderen. Dat zou ongeloofwaardig zijn. Hij is een goede politieman, maar je kan er niet plots een Sherlock Holmes van maken. Die rol is weggelegd voor Hathaway. Dat is een echte Morse in wording. Een intellectueel, met een spiritueel en gesofisticeerd kantje".

Zoals John Thaw vereenzelvigd werd met Morse, zo is Kevin Whately vergroeid met Lewis. In die mate zelfs dat nauwelijks bekend is dat hij af en toe ook andere rollen speelde, zoals in The English Patient. Tussen 1983 en 2004 speelde hij ook mee in 40 afleveringen van de in Groot-Brittannië behoorlijk populaire dramady Auf Wiedersehen, Pet.

Priester wordt politieman

De assistent van Lewis, detective sergeant - en later inspector - Hathaway (Laurence Fox), is een merkwaardige politieman. Hij heeft destijds zijn voorbereidingen op het priesterschap en zijn studies theologie in Cambridge bruusk afgebroken en geruild voor een blitzcarrière bij de politie. Over de reden van Hathaway's grillige 'carrièremove' zei Fox ooit: "Ik geloof dat Laurence een echte' politieroeping' heeft gekregen. Hij heeft sowieso een groot gevoel voor gerechtigheid en moraal. Ik denk dat hij plots beseft heeft dat hij dat op een andere, meer concrete en alledaagse manier in de praktijk wou brengen." Al is er ook nog een andere reden, waar Fox niet wil over uitweiden: "Er is iets gebeurd met Hathaway, iets dat hem verhinderde verder te gaan op de weg naar het priesterschap. Tegen Lewis zei hij dat hij te frivool om priester te zijn. Maar dat is een leugen. Er is iets anders. Maar dat is mijn geheim en dat van hem". 

Over het verleden en zijn familie van Hathaway zijn we in al die jaren niet veel te weten gekomen. Maar daar komt in deze laatste reeks verandering in.

Laurence Fox zelf stamt uit een familie van acteurs. Zijn vader James is minder bekend, maar zijn oom Edward (Edward & Mrs Simpson, A Bridge too Far) en zijn nicht Emilia (Silent Witness) waren ook bij ons al geregeld te zien op het scherm. Zijn andere oom Robert was producer van onder meer Iris en The Hours.

De magie van Oxford

Moord en misdaad in academische middens en wetenschappelijke milieus, met knipogen naar de klassieke cultuur, naar religie, mythologie en antieke mysteriën: dat zijn de vaste ingrediënten van Lewis.

Samen met de magie van Oxford natuurlijk, de stad die wel eens ‘het derde hoofdpersonage’ van Lewis wordt genoemd. Kevin Whately: "Oxford is perfect om in te filmen. Waar de camera ook kijkt: het ziet er altijd mooi uit. Ook het licht is altijd goed. Misschien is het wel die typische Oxford-look die de reeks zo populair maakt over heel de wereld. Want het is echt ongelooflijk: ik krijg zowel reacties uit Amerika als uit Tsjechië en Saoedi-Arabië.”

“Misschien hebben mensen in Mongolië wel nood aan een serie die zich in Oxford afspeelt”, zo probeert Laurence Fox ietwat ironisch het succes van Lewis in het buitenland te verklaren. En dat zal dan ook wel gelden voor Vlaanderen en in de ruim 120 andere landen waar de serie werd uitgezonden.

De laatste afleveringen

One for sorrow – zaterdag 5 december
Terwijl Lewis de schijnbaar onmogelijke taak heeft om een lichaam te identificeren dat in een put werd teruggevonden, moet hij ook nog eens het hoofd bieden aan zijn nieuwe baas, hoofdcommissaris Moody. Die twijfelt ook aan Lewis’ beweegreden om weer te komen werken na zijn pensionering. Lewis voelt zich ongewenst en op de vingers gekeken. Hij moet deze zaak oplossen om te bewijzen wat hij waard is. Intussen zit ook Hathaway in een lastige situatie, wanneer zijn vervreemde en dementerende vader naar een rusthuis moet.

Magnum Opus – zaterdag 12 december
Lewis en Hathaway moeten de dood onderzoeken van decaan Phil Beskin. Na een verhitte caféruzie werd die naar een bos gelokt en doodgeslagen met een steen. Wanneer ze een alchemistische afbeelding vinden die opzettelijk werd achtergelaten en die het eerste stadium aanduidt van een proces met de naam ‘Magnum Opus’, beseft het team dat er nog drie moorden zullen volgen. Intussen probeert Hathaway zijn vaders ziekte te aanvaarden. Hij steekt al zijn energie in het achterhalen van wie zijn vader was, voor de dementie toesloeg.

What lies tangled – zaterdag 26 december
Een mooie zomerdag in Oxford wordt ontsierd wanneer een bompakket ontploft. Het slachtoffer van de aanslag is de gerenommeerde wiskundige Adam Capstone, een genie op het vlak van de ‘Knopentheorie’. Hij was getrouwd met chemieprofessor Elizabeth, maar had heel wat affaires, meestal met jonge studentes. Het team moet onderzoeken of de aanslag werkgerelateerd was of een wraakactie voor zijn ontrouw. Maar Lewis vertrekt bijna voor zes maanden naar Nieuw-Zeeland met Hobson. Het wordt een race tegen de tijd om zijn carrière en relatie te redden.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos