Skip to Content
Alaturka: een documentaire over 50 jaar Turkse immigratie in Gent - donderdag 20 november

Alaturka: een documentaire over 50 jaar Turkse immigratie in Gent - donderdag 20 november

Vier vrouwen vertellen over hun band met hun nieuwe en oude vaderland

Vijftig jaar geleden kwamen de eerste Turkse migranten aan in Gent. In eerste instantie vooral mannen, maar later ook vrouwen en hele gezinnen.  Een halve eeuw later gaat Alexander Decommere in de documentaire ‘Alaturka’ op zoek naar de Turkse diaspora in Gent. Daarvoor luisterde hij naar het migratieverhaal van drie generaties Turkse vrouwen. Hoe beleven zij hun Turks zijn, hun Belg zijn én hun vrouw zijn in hun nieuwe vaderland? En vooral: hoe kijken zij aan tegen de ‘integratie’, een kwestie die in 1964 al prominent haar schaduw wierp over de migratie, en die de volgende vijf decennia alleen maar relevanter, dwingender en controversiëler is geworden. Op donderdag 20 november om 23.05 u. op Canvas.

 

De eerste Turkse migranten in Gent waren vaak mannen alleen, die hun gezin hadden achtergelaten op zoek naar economisch geluk in onze streken.  Maar geleidelijk volgden ook hele gezinnen. Vaak kwamen ze uit achtergestelde landelijke gebieden in Turkije, gedropt in een vreemde stad aan de samenvloeiing van Leie en Schelde.

Alexander Decommere volgt vier vrouwen die nu nog altijd worstelen met hun dubbele identiteit, met hun positie als vrouw in hun mengcultuur, met hun toekomst en verleden.

Hatice is twintig en een jonge vrouw met een heel uitgesproken en duidelijke mening. Zij begint aan studies Toegepaste Taalkunde Engels-Turks.

Haar tante Gülseren, 46 en gescheiden, werkte tot voor kort als cultureel bemiddelaar in het UZ Gent. Ook zij is niet op haar mondje gevallen en haar vaak onconventionele visies en opinies zorgen wel eens voor problemen.

Cimen, 47 en een gescheiden moeder met twee dochters, werkt in de Inno in de Gentse Veldstraat, waar ze de juwelenstand beheert. Ze blijft worstelen met haar dubbele identiteit en gemengde culturele context.

Dône is 74, voedde vier kinderen op in Turkije en volgde haar man, Suleyman, naar Gent. Daar kregen ze nog eens vier kinderen erbij. Ze heeft het hele traject van tientallen jaren migratie doorgemaakt. Ze zal waarschijnlijk in Gent sterven, maar ze lijkt emotioneel en cultureel nog altijd in Turkije te leven.

Vier vrouwen, wiens verhalen deels verweven zijn, maar die ieder een genuanceerd onderdeel vormen van een complex en vaak nog moeilijk proces van aantrekken en afstoten, van integreren en uitsluiten, van verleden en toekomst.

 

Een programma van Story Blvd. voor Canvas

Met muziek van Mustafa Avsar en Willem Vermandere

 

Alaturka: donderdag 20 november om 23.05 u. op Canvas.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos