Skip to Content
Nieuw seizoen van Wanderlust

Nieuw seizoen van Wanderlust

Vanaf zondag 3 september om 20.15 u. op Canvas en vrtnu.be

Wanderlust is de onweerstaanbare drang om erop uit te trekken. Reizen om de wereld te verkennen, andere mensen te ontmoeten en op die manier jezelf en het leven beter te begrijpen. 

Ook in het tweede seizoen van Wanderlust bekruipt de Vlaams-Poolse filosofe Alicja Gescinska die drang.  Alicja neemt de tijd voor lange, diepgaande gesprekken met tien mensen die ze ontmoet in hun eigen, persoonlijke omgeving. Ze trekt deze keer onder meer naar Beiroet, Dakar, Ljubljana, Seattle en Tokio. Maar ze zoekt het ook dichter bij huis, in de Ardèche, Rotterdam, Schotland, Oostende en Orval.

Ze ontmoet er tien totaal verschillende persoonlijkheden die elk op hun manier nadenken over thema's waarrond alle grote religieuze en filosofische tradities cirkelen: liefde, schoonheid, angst, geloof, enz. Dat levert tien heel gevarieerde afleveringen op die niet in een format te vatten zijn en die vooral de persoonlijkheid van de gast weerspiegelen.

In de eerste aflevering, op zondag 3 september, ontmoet Alicja de Senegalese wereldster Youssou N’Dour, wellicht de meest bekende Afrikaanse muzikant, maar ook een man die inspiratie en engagement haalt uit zijn geloof. 

Daarna volgen: 

  • De Nederlandse schrijver Marcel Möring – 10.9
  • De Britse psychiater en schrijver Theodore Dalrymple – 17.9
  • De Afghaanse journaliste en filmmaakster Nelofer Pazira – 24.9
  • De cisterciënzer-abt van Orval Lode Van Hecke – 1.10
  • De Sloveense filosofe en sociologe Renata Salecl – 8.10
  • De Vlaamse filmmaker Raoul Servais – 15.10
  • De Britse schrijfster Sara Maitland – 22.10
  • De Japanse muzikant en Bach-kenner Masaaki Suzuki – 29.10 
  • De Brits-Amerikaanse auteur Lesley Hazleton

Ondertussen blijft het online-platform Wereldbeeld in kleine portretjes, filmpjes en interviews tonen hoe bekende en minder bekende mensen, maar ook religies, filosofie en levensbeschouwingen op zoek gaan naar zingeving in het leven.

Voor een interview met Alicja Gescinska: [email protected]

 

Tien inspirerende ontmoetingen 

“In Wanderlust zie ik het als mijn belangrijkste taak om te luisteren. Iets wat vandaag geen evidentie meer is, maar ontzettend belangrijk om een beter begrip van de wereld te krijgen. Zoals sommige mensen nooit uitgepraat raken, raak ik nooit uitgeluisterd.

Wat me blijft raken, is de oprechtheid en openheid waarmee mijn gasten vertellen over wat hen drijft in het leven en waar ze al dan niet in geloven. Sommige gesprekken gaan door merg en been en ik ben ervan overtuigd dat de kijker niet enkel ondergedompeld zal worden in de wijsheid van de mensen die ik mag ontmoeten, maar ook in hun diepe menselijkheid.” 
Alicja Gescinska

Aflevering 1: Youssou N'Dour – zondag 3 september

Youssou N’Dour is de bekendste Afrikaanse muzikant uit de geschiedenis. Hij werd door Time uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Alicja krijgt uitzonderlijk de kans om hem in zijn persoonlijke omgeving te ontmoeten. Ze zoekt hem op tijdens de ramadan, ze delen samen de iftar (de maaltijd na zonsondergang) en ze volgt hem tijdens de repetities in zijn muziekstudio.

Aflevering 2:  Marcel Möring - 10 september

Marcel Möring is een van de belangrijkste schrijvers van Nederland en staat bekend als een krachtige verhalenverteller die compromisloos tewerk gaat. Hij woont al 25 jaar in Rotterdam maar groeide op in Drenthe, een streek die in zijn genen zit en waar hij regelmatig naar terugkeert. Hij noemt zichzelf een wandelende jood die ontworteld is en zich nergens thuis voelt. Alicja keert met hem terug naar zijn geboortestreek waar hij praat over zijn zoektocht naar zijn afkomst, bestemming en identiteit. 

Aflevering 3: Theodore Dalrymple - 17 september

Theodore Dalrymple is het pseudoniem van Anthony Daniels. Hij werkte als psychiater in een staatsziekenhuis en in verschillende gevangenissen in Engeland. De gevangenen en mishandelde vrouwen die hij daar behandelde, leverden stof voor boeken en artikelen. Door de kritische standpunten tegenover de uitwassen van onze welvaartstaat, verwijten critici hem een pessimist te zijn, voor sommige politici zoals Bart de Wever is hij dan weer een inspiratiebron. Alicja wil vooral weten wie de mens is achter het pseudoniem.

Aflevering 4: Nelofer Pazira - 24 september

Nelofer Pazira is een Afghaanse journaliste en filmmaker. Als zestienjarige vluchtte ze met haar familie naar Pakistan om twee jaar later een nieuw thuis te vinden in Canada. Nelofer heeft aan den lijve ondervonden hoe je als vluchteling niet enkel je fysieke plek verliest, maar ook je identiteit. De vluchtelingenproblematiek is een constant thema in haar documentaires en boeken. Alicja zoekt haar op in haar woning in Beiroet en ze bezoeken samen het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila. Een hallucinante plek die de omvang heeft van een stad en waar armoede en wetteloosheid hoogtij vieren. 

Aflevering 5: Lode Van Hecke - 1 oktober

Lode Van Hecke is al tien jaar de abt van de cisterciënzermonniken van Orval. Hij woont al meer dan veertig jaar in de elfde-eeuwse abdij, een plek die volgens hem nog altijd vol schoonheid zit. In tijden waarin het slecht gaat met de katholieke kerk in Vlaanderen, en kerken en kloosters leeglopen, ziet hij het als zijn taak om naar de toekomst te kijken. Ook al wil dat zeggen dat hij misschien de laatste abt van Orval zal zijn. Alicja krijgt de uitzonderlijke kans om drie dagen mee te leven in de gemeenschap.

Aflevering 6: Renata Salecl - 8 oktober

Renata Salecl is een Sloveense filosofe en sociologe. Na haar scheiding van de bekende filosoof Slavoj Zizek leeft ze met haar zoon in Ljublijana. Ze schreef verschillende boeken over keuzes maken, liefde en angst. Met Alicja praat ze over hoe onze consumptiemaatschappij leidt tot keuzestress en hoe sociale media angst aanwakkeren en vragen oproepen als 'wie ben ik in de ogen van de ander?'  

Aflevering 7: Raoul Servais - 15 oktober

Raoul Servais is een van de meest innovatieve Belgische filmmakers van de twintigste eeuw. Hij maakte twintig animatiefilms en sleepte meer dan vijftig prijzen in de wacht, waaronder de Gouden Palm in Cannes. Servais heeft een passie voor schoonheid en is vandaag op zijn 89ste nog steeds actief. Hij blijft jonge mensen inspireren. Alicja zoekt hem op in zijn afgelegen huisje in Leffinge. Ze praten over zijn levenskracht, positivisme en zijn streven naar een betere wereld. 

Aflevering 8: Sara Maitland - 22 oktober

De Britse schrijfster Sara Maitland koos voor een leven in stilte. In 2010 bekeerde ze zich tot het katholicisme en verruilde ze het drukke Londen voor het platteland. Ze voelt dat de stilte haar helpt om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Maar ze ondervindt ook hoe moeilijk het is om je te isoleren van je medemens.

Aflevering 9:  Masaaki Suzuki - 29 oktober

Masaaki Suzuki geniet wereldwijd faam als Bachspecialist. Hij werd geboren in Kobe, de stad die bekendstaat als het centrum van de kerkmuziek in Japan. Na zijn muziekstudies in Tokio, trok hij naar het Conservatorium van Amsterdam. Suzuki behoort tot de 1% christenen in Japan. Hij maakt deel uit van de Shinko-Kyokai, de gereformeerde kerk die gelooft dat alles voorbestemd is. Voor de protestantse Suzuki was dirigent worden van muziek van Bach echter geen keuze maar zijn lot. 

Aflevering 10: Lesley Hazleton - 5 oktober

Lesley Hazleton is een Brits-Amerikaans auteur, ze is agnosticus en erg gefascineerd door historische religieuze figuren. Als 22-jarig meisje woonde ze in Jeruzalem, waar ze ondanks verschillende oorlogen, dertien jaar lang verbleef en verslag uitbracht voor verschillende media. Alicja zoekt haar op in Seattle, waar ze al 25 jaar in een drijvend huis woont. 

 

Wanderlust op vrtnu.be: reeks 2 én de hele eerste reeks

Op vraag van veel kijkers wordt de eerste reeks van Wanderlust opnieuw online gezet op vrtnu.be. Ze zal beschikbaar zijn van vanaf 27 augustus tot 5 november.  

Uiteraard is ook elke aflevering van de tweede reeks te bekijken op het videoplatform. Telkens vanaf de eerste uitzending tot eind november. 

 

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska (36) verhuisde als zevenjarig meisje met haar ouders van Polen naar België, op zoek naar een betere toekomst in het 'vrije Westen'. Ze is doctor in de filosofie en werd in 2012 bekend met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Sindsdien heeft ze naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften. Vorig jaar kwam haar debuutroman Een soort van liefde uit.

Alicja woonde drie jaar met haar gezin in de Verenigde Staten, waar ze werkte als docente politieke wetenschappen. Ze verliet de academische wereld om voor Canvas de televisiereeks Wanderlust te maken. Tijdens de opnames van het eerste seizoen van Wanderlust was ze nog zwanger, ondertussen is ze bevallen van haar derde zoon. 

 

Wereldbeeld: een platform over levensbeschouwing 

Bij het begin van het eerste seizoen van Wanderlust vorig jaar, startte op canvas.be ook het online-platform Wereldbeeld (canvas.be/wereldbeeld) waar gefocust wordt op zingeving, filosofie en religie. Naast gedetailleerde info over het programma Wanderlust kan je er ook extra rubrieken terugvinden. Het platform groeit gestaag met wekelijks nieuwe bijdragen en inzichten.

Eén van de meest populaire rubrieken is de reeks De Grote Vragen die via facebook soms duizend keer gedeeld en tot 200.000 keer bekeken wordt. Hebben wij de plicht om voor anderen te zorgen? Wat is de belangrijkste les die we onze kinderen moeten meegeven? Is liefde een voorwaarde voor geluk?

Uit een gevarieerd panel vanuit verschillende levensbeschouwelijke hoeken, worden wekelijks negen antwoorden geselecteerd op één filosofische vraag. Onder meer Jane Goodall, Pankaj Mishra, Kardinaal Jozef De Kesel, Reinhilde Decleir, Johan Braeckman, Peter De Graef en Marcel Möring zetelden al in het panel.

Persoonlijkere vragen kwamen aan bod in de rubriek In Profiel.  Ben je gelukkig? Wanneer heb je voor het laatst gehuild? Wat is je dierbaarste bezit? Alicja Gescinska stelde aan een tiental bekende Vlamingen, onder wie Lynn Van Royen (Beau Séjour), Rudi Vranckx, Bent Van Looy en Linde Merckpoel dezelfde vragen en kreeg er intieme verhalen voor terug. 

In Jonggelovig? geeft Wereldbeeld het woord aan jongeren. Hoe en op welke manier speelt religie nog een rol in hun leven? 

In Rituelen en via verschillende animatiefilmpjes verdiept Wereldbeeld zich in de beginselen van de verschillende erkende levensbeschouwingen in België.  

  

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos