Skip to Content
Canvas | Alleen Elvis blijft bestaan : nieuwe reeks vanaf vrijdag 24 april

Canvas | Alleen Elvis blijft bestaan : nieuwe reeks vanaf vrijdag 24 april

Goed nieuws voor de liefhebbers van 'Alleen Elvis blijft bestaan'. Het onvolprezen programma komt in het najaar terug op het vernieuwde Canvas. Meer nog: ook dit voorjaar heeft Thomas Vanderveken opnieuw een fijn gezelschap van boeiende gasten uitgenodigd om aan de hand van film- en televisiefragmenten te komen vertellen over wat hen passioneert. In deze korte, maar krachtige derde reeks gaat het meer bepaald om Wim Helsen (cabaretier), Hans Van Dyck (bioloog, vlinderexpert en broer van), Joris Luyendijk (journalist), Anne Chapelle (zakenvrouw en fashionista), Kamagurka (tekenaar) en Jan Raes (intendant, muzikant en broer van). Vanaf vrijdag 24 april na de speelfilm, omstreeks 22.30 u.

 

Elvis lééft

Na twee seizoenen heeft Alleen Elvis blijft bestaan zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Het live uitgezonden programma met Thomas Vanderveken kan rekenen op een schare enthousiaste volgelingen (sla er de sociale media maar eens op na), werd genomineerd voor de Ha! van Humo en ook voor twee Vlaamse televisiesterren: één in de categorie Beste Entertainmentprogramma en één voor Thomas Vanderveken als Beste Presentator.

 

Een andere kijk op leven en werk

In april en mei ontvangt Thomas Vanderveken zes weken lang boeiende gasten uit heel verschillende maatschappelijke domeinen, voor een intens, ontwapenend en soms vinnig gesprek. Goed voor een ‘andere kijk’ van anderhalf uur op het leven en werk van de gasten.

De ingrediënten van het programma blijven ongewijzigd: twaalf beeldfragmenten voeden en sturen het gesprek. De gast van Thomas kiest telkens negen beeldfragmenten uit films, documentaires, videoclips, enz. Beelden die hem ontroerd, geprikkeld, gevoed én aan het lachen hebben gebracht. Thomas en zijn redactie voegen daar telkens nog drie verrassingsfragmenten aan toe. Alleen Elvis wervelt live, en zonder strak scenario van beeldfragment over gesprek tot beeldfragment. Dat maakt het net zo prikkelend en onvoorspelbaar.

 

Vrijdag 24 april – Wim Helsen

Dat hij wou ‘spelen’, wist Wim Helsen al sinds hij vijftien was. Maar de weg van het college in Edegem naar het podium was geen snelweg. Wim studeerde en werkte als leraar, museumgids, cafébaas en radioredacteur. Maar zijn tienerverlangen bleef luid roepen. Wim luisterde en op zijn 30ste hakte hij de knoop door. Hij nam ontslag bij Radio 1 en sprong. Een sprong in het diepe, een sprong naar het podium. Zijn lef loonde: met zijn eerste voorstelling ‘Heden Soup!’ won hij meteen de prijs voor meest beloftevolle cabaretier. Met ‘Bij mij zijt ge veilig’, ‘Het uur van de prutser’ en ‘Spijtig Spijtig Spijtig’ veroverde en won Wim Helsen oneindig veel harten. En tweemaal de Poelifinario. De hoogste eer binnen het Nederlandse en Vlaamse cabaret. Wim heeft een feilloze komische timing, maar de gevoelens en situaties die hij oproept zijn vaak ook pijnlijk en gênant. Een koorddanser tussen schaamte en schateren.

 

Vrijdag 1 mei – Hans Van Dyck

Hans Van Dyck is professor Gedragsbiologie aan de UCL in Louvain-la-Neuve. En Français. Maar alles begon in het Vlaams. In de Kempen. Als grote broer van Tom maar zelf nog klein moest elk vlindertje bekeken, elk plantje gekoesterd en elk vogeltje geteld. Dus hadden de broers samen een natuurclub, waren ze volwaardige ornithologen en deden ze Gaston en Leo na. Maar de wetenschap trok veel harder aan Hans dan het acteursleven. Het gedrag van de dieren moest verklaard en onderzocht. En ook het dier in ieder van ons. Hans wou begrijpen waarom bepaalde dieren het niet lijken te redden in een wereld op mensenmaat, terwijl andere dieren het net beter doen dan ooit. Hans schreef zijn doctoraat over vlinders en die schoonste afdeling van de insecten werd en blijft ook zijn afdeling. Hans Van Dyck is vandaag een internationaal gerenommeerde vlinderexpert. Geen droge wetenschapsprofessor ex cathedra maar een onderzoeker en verteller die het kleine jongensvuur behouden heeft. En ook de Kempische nuchterheid: ‘Ik sta ermee op en ga ermee slapen maar ‘k lig er niet van wakker’.

 

Vrijdag 8 mei – Joris Luyendijk

Dat Joris Luyendijk niet houdt van platgetreden paden is zacht uitgedrukt. Deze Nederlandse journalist volgt gewoon het spoor van zijn nieuwsgierigheid. En dat spoor is grenzeloos. Na zijn studies politicologie en geschiedenis trok Luyendijk naar Caïro en studeerde er ook nog eens antropologie. Dat jaar in Egypte leverde hem een doctoraat op én een eerste boek: ‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’. Geboeid door het Midden-Oosten werd hij correspondent en verkende hij Libanon en Israël. Na de terroristische aanslagen van elf september 2001 ontplofte de aandacht voor Luyendijks boek ‘Een tipje van de sluier’, over de geschiedenis van de islam. Maar er schuilde meer in Luyendijk dan journalistiek talent en een scherpe pen. Hij bleek ook een heerlijke gastheer die kan luisteren én de juiste vragen stellen. Tussen 2006 en 2009 presenteerde hij de toonaangevende interviewprogramma’s ‘Zomergasten’ en ‘Wintergasten’ op de Nederlandse televisie. Een paar jaar later was Luyendijk alweer met iets helemaal anders bezig: hij woonde in Londen, midden in ‘The City’ en probeerde de complexe wereld van bankiers, investeerders en gedupeerde spaarders te doorgronden. Dat resulteerde in zijn nieuwste boek ‘Dit kan niet waar zijn: onder bankiers’, dat meteen  de hoofdvogel afschoot in de boekenverkoop. 

 

Vrijdag 15 mei – Anne Chapelle

Anne Chapelle in het kort: de machtigste zakenvrouw  in de Belgische modewereld. Een vrouw die geen compromissen sluit. Een vrouw die schoonheid ziet en houdt van talent maar die ook ziet dat schoonheid en talent niet ver geraken zonder onderneming. Anne onderneemt. Het wereldtalent dat we in de Vlaamse modewereld hebben, geeft ze structuur en toekomst. En een schop onder de kont. Mode stond voor Chapelle nochtans niet in de sterren geschreven. Ze groeide op in weeshuizen, pleeggezinnen en bij de nonnen. De verpleegkunde was haar eerste liefde. Ze wou de wereld en de mensen verzorgen. Dat deed ze in de tropen en op de neonatale afdeling van een Nederlands ziekenhuis. Ze stortte zich op de farmaceutische sector en bouwde er een blitzcarrière uit. Eén jaar wou ze alleen voor haar kinderen zorgen. Tijdens dat jaar stond ze naast Ann Demeulemeester aan de schoolpoort. Ze roken elkaars talent. Chapelle begon de zakenbelangen van Demeulemeester te behartigen. Vandaag is  Anne Chapelle een CEO van een modebedrijf met een omzet van 30 miljoen euro. En blijft ze houden van schoonheid en talent.

 

Vrijdag 22 mei – Kamagurka

Kamagurka alias Luc Zeebroek is verslaafd. Hardnekkig verslaafd aan het tonen hoe absurd deze wereld is. Kamagurka is de aartsvader van het absurdisme. Hij put daarvoor uit een rariteitenvat dat nooit leeg lijkt te geraken. Al meer dan 34 jaar teistert hij Vlaanderen met zijn geheel eigen gevoel voor humor. Humor als levensfilosofie. Als kind van de zee begon alles met een eerste tekening in ‘De Zeewacht’. Daarna stopte zijn hand nooit meer. Altijd in beweging. Zijn studies maakte hij niet af maar hij begon meteen als cartoonist bij HUMO en dat was meteen raak. Kama’s werk overstijgt de Vlaamse humor. Zijn cartoons gingen de wereld rond. Het bleef bewegen en Kamagurka begon radio en televisie te maken, bracht zaalshows, schreef een kindersprookje en theaterstukken, bracht 25 stripboeken uit én is vader. En heel soms staat Kamagurka ook gewoon stil. Om te luisteren. Kamagurka houdt van oude mensen en de dingen die voorbijgaan. De prachtige gesprekken die hij met hen voert en portretten die hij van hen maakt, verraden dat er bij dat altijd bezige hoofd en die altijd bezige hand een warm en teer hart hoort.  

 

Vrijdag 29 mei – Jan Raes

Een voetballer, maar ook kapitein van de voetbalploeg. Een muzikant, maar ook voorzitter van het Jeugdorkest. Dat Jan Raes geen volger maar een leider zou worden, was al duidelijk in zijn tienertijd. De Antwerpenaar - en broer van sportjournalist Frank Raes - klom hoog. Vandaag is hij algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Absolute wereldtop. Geen wandelingetje in het park, maar de perfecte functie voor iemand die managementtalent combineert met een grote liefde voor klassieke muziek. Omringd door zorgvuldig geselecteerde topmuzikanten balanceert hij de artistieke én financiële belangen van het orkest dat door Gramophone Magazine werd uitgeroepen tot het beste van de wereld. Hij luistert, observeert, voelt en maakt dan duidelijke keuzes. No nonsense, maar altijd vanuit het onwrikbare geloof in kwaliteit, de kracht van muziek en het streven naar perfectie. Wanneer hij niet aan de andere kant van de wereld zit of aan het werk is in zijn Amsterdams kantoor, woont hij als man, vader en baron bij zijn gezin in Antwerpen.

 

Alleen Elvis blijft bestaan III: vanaf vrijdag 24 april na de speelfilm (omstreeks 22.30 u.)

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos