Skip to Content
Alleen Elvis: straffe keuzefilm The Wolfpack van Fikry El Azzouzi exclusief op canvas.be

Alleen Elvis: straffe keuzefilm The Wolfpack van Fikry El Azzouzi exclusief op canvas.be

zaterdag 19 november

Zaterdag is schrijver en theatermaker Fikry El Azzouzi te gast bij Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan. Eén van zijn keuzefragmenten komt uit de intrigerende documentaire The Wolfpack van Crystal Moselle. Na de uitzending is de integrale documentaire exclusief online te bekijken op canvas.be.

The Wolfpack (2015) gaat over de familie Angulo. De zes broers en hun zus, tussen 11 en 18 jaar oud, groeiden op in afzondering in het appartement van hun ouders, op de 16de verdieping van een flatgebouw in Manhattan. Ze kregen thuisonderwijs van hun moeder en kenden de buitenwereld vooral van de duizenden films in de videotheek van hun ouders. Pas wanneer kinderen besluiten op verkenning te gaan, tegen de instructies van hun ouders in, gaat de wereld voor hen open. De jonge regisseur Crystal Moselle loopt hen toevallig tegen het lijf, raakt met hen bevriend en besluit een film te maken over hun bizarre leven.

Vanaf zaterdag 19 november exclusief op canvas.be, na afloop van Alleen Elvis blijft bestaan.

Fikry El Azzouzi in Alleen Elvis

“Politiek sluimert in alles wat ik doe. Dat is mijn vorm van engagement.”

De Vlaamse Marokkaan Fikry El Azzouzi (°1978) schopte het van ‘drarrie’ (straatschoffie) tot schrijver en theatermaker. Voor zijn roman Drarrie in de nacht en de theatertekst Reizen Jihad krijgt hij in 2015 de Arkprijs voor het Vrije Woord. Hij kent de kracht van het woord en aarzelt niet om ze te gebruiken. In vlijmscherpe columns houdt hij Vlaanderen een spiegel voor. Vijftig jaar na de komst van de eerste gastarbeiders, voelen hun kinderen en kleinkinderen zich nog altijd vreemdelingen. Maar: die jonge generatie is een pak mondiger. Dit najaar komt Fikry’s derde roman uit, speelt in de KVS zijn nu al geruchtmakende stuk Malcolm X én is hij dus ook te gast in Alleen Elvis blijft bestaan.

Fikry kiest onder andere voor het veelgeprezen Entre les murs waarin een leraar op een ‘moeilijke’ school in Parijs zijn uiterste best doet om de leerlingen bij de les te houden.

En dus ook voor een fragment uit The Wolfpack van Crystal Moselle. “De fantasiewereld van de zes broers spreekt mij enorm aan", zegt Fikry daarover. “Deze documentaire geeft perfect weer hoe je in je hoofd kan vluchten om een vreselijke situatie aan te kunnen. Zelf heb ik ook een levendige fantasie. Als kind zat ik zelfs echt in een extreme fantasiewereld.”

Alleen Elvis met Fikry El Azzouzi: zaterdag 19 november om 22.15 u.

Daarna is The Wolfpack online te bekijken op canvas.be.

 

The Wolfpack

In 2010 was Crystal Moselle net afgestudeerd aan de New York's School of Visual Arts, toen ze op First Avenue in Manhattan een groepje merkwaardig geklede jongelui zag lopen. Ze hadden lang haar en droegen een outfit die haar aan de film Reservoir Dogs deed denken. Ze raakten aan de praat, werden bevriend en de zes broers vertelden haar hun fascinerende levensverhaal.

Hun ouders leerden elkaar kennen op reis. Oscar was reisgids in Peru, Suzanne een rondreizend hippiemeisje uit Michigan. Ze werden een koppel en wilden naar Scandinavië emigreren. Maar ze bleven in New York plakken, kregen zeven kinderen die ze allemaal een hindoenaam gaven: de broers Mukunda, Narayana, Govinda, Bhagavan, Krisna (Glenn), Jagadesh (Eddie), en hun zus Visnu. 

De ouders en dan vooral vader Oscar wilden niet dat hun kinderen in contact kwamen met de boze buitenwereld. De kinderen kregen thuisonderwijs van hun moeder. Oscar had de enige sleutel van het appartement en verbood de kinderen en hun moeder om naar buiten te gaan, op een paar zorgvuldig geplande uitstapjes na. Zo groeiden de kinderen 14 jaar lang op zonder sociaal contact buiten de familie. De buitenwereld kenden ze vooral van de films in de huisvideotheek. Vaak speelden ze scènes uit die films na.

Op een dag besluit de toen 15-year-old Mukunda het verbod van hun vader te negeren en op zijn eentje een kijkje te gaan nemen in de buurt. Zijn broers sluiten zich later bij hen aan en zo leren ze op eigen houtje de buitenwereld kennen. Dat is wel even schrikken, zowel voor henzelf als voor de mensen die ze ontmoeten. Ze zien er namelijk nogal ongewoon uit en moeten wennen aan sociaal contact met andere mensen dan hun directe familie.

Eén van hen is Crystal Moselle. Hun gezamenlijke liefde voor film breekt het ijs en Moselle raakt bevriend met de zes broers. Ze besluit hun verhaal te verfilmen. Het resultaat is The Wolfpack een film over sociale relaties, opvoeding en verbeelding, die ook vragen oproept over voyeurisme en reality tv.

The Wolfpack won in 2015 de U.S. Documentary Grand Jury Prize tijdens het Sundance Film Festival.

“Everything about The Wolfpack is extraordinary.”
Time

“More than a testament to the power of cinematic storytelling as food for the human spirit, The Wolfpack also is a portrait of a family that has had to rely on each other to survive.”
The Washington Post

“Not since Grey Gardens has a film invited us into such a strange, barely-functioning home and allowed us to gawk without reservation. This is a nosy movie, but it is altogether fascinating.”
The Guardian

“It tells a story irresistible to our age of rampant voyeurism and reality TV, yet it also has a potent emotional core that cannot be denied.”
Los Angeles Times

"Wat The Wolfpack zo aangrijpend maakt, is dat de broers zich met zoveel energie en vastberadenheid aan hun ingesnoerde bestaan ontworstelen."
De Volkskrant

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos