Skip to Content
Alles over het najaar van Canvas

Alles over het najaar van Canvas

Vanaf maandag 29 augustus

Vandaag heeft netmanager Reinhilde Weyns samen met de programmamakers en schermgezichten het najaar van Canvas voorgesteld aan de pers. De blikvangers zijn acht gloednieuwe programma’s én een aantal vervolgreeksen van programma’s die hun waarde de voorbije jaren hebben bewezen. De rode draad doorheen het aanbod is de zoektocht naar 'de gelaagdheid der dingen'.

Een overzicht:

 • Culture club : een live cultuurshow met Sofie Lemaire en Bent Van Looy
 • 4 X 7 : 48 korte maar indringende documentaires van onder meer Marc Didden, Stijn Coninx en Paul Jambers
 • Wanderlust : tien filosofische gesprekken van Alicja Gescinska met grote denkers
 • Exitus : twee urban explorers onderzoeken verlaten gebouwen en brengen ze weer tot leven
 • Changemakers : portretten van visionaire mensen die een maatschappelijke verandering in gang hebben gezet
 • Asfalt : een documentaire reeks over een aantal sportieve milieus waarbij de ondergrond de basis is voor een veel breder verhaal
 • De 16 : een fictiereeks met een hilarische blik achter de coulissen van de Wetstraat
 • De herontdekking van de wereld : Vlaamse wetenschappers op zoek naar hun helden
 • nieuwe reeksen van onder meer De Ideale Wereld, Radio Gaga, Alleen Elvis blijft bestaan, Off the record en Winteruur
 • sterke buitenlandse documentaires
 • straffe internationale fictie
 • een dagelijkse afspraak voor actua en duiding bij het nieuws

Een uitgebreide voorstelling van het aanbod vindt u op http://www.canvas.be/het-najaar-van-canvas

De fragmenten op de site zijn voor de pers ook beschikbaar op het VRT Syndicatie-platform via de tag ‘Canvas najaar 2016’. het gaat meer bepaald om de najaarstrailer en trailers of fragmenten van 4 X 7, Wanderlust, De 16, Exitus, Changemakers, Asfalt, Radio Gaga, Vranckx, Alleen Elvis blijft bestaan en Off the record.

Hogeresolutiefoto’s staan op het Persportaal van VRT Communicatie.

Een samenvatting van de krachtlijnen en blikvangers van het najaar volgt hieronder.

 

De leidraad van Canvas is de zoektocht naar de gelaagdheid der dingen”, zegt netmanager Reinhilde Weyns. “We leven in een complexe wereld die niet zwart of wit is, maar divers en gelaagd. Meer dan ooit hebben we nood aan duiding en inzicht om die wereld te begrijpen.

Maar de gelaagdheid der dingen kan tegelijk ook spannend en inspirerend zijn. Onder elke laag valt wel iets nieuws te ontdekken: verrassend, onverwacht, verhelderend, mooi, ontroerend of op een andere manier waardevol.  

Daar willen we bij Canvas voor gaan: met betrokkenheid en kennis van zaken zoeken naar andere, diepere lagen, naar schoonheid en warmte, naar nieuwe ideeën en inzichten die relevant kunnen zijn voor iedereen die nieuwsgierig is, behoefte heeft aan inzicht of uitgedaagd wil worden. 

Een ambitieuze en unieke rol waarvoor Canvas zich engageert met een gevarieerd aanbod van actua en duiding, sport, documentaires, cultuur, humor en fictie. Op maat van de kijker, met een optimale en maximale service:  zowel op tv als met een uitgebreid 24/7 digitaal aanbod.”

Verhalen uit de wereld

Documentaires zijn bij uitstek geschikt om op zoek te gaan naar het onbekende, ver en nabij, naar andere standpunten en verrassende inzichten.

De nieuwe reeks 4 x 7 bijvoorbeeld waarvan elke aflevering bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de makers om een of andere reden moéten vertellen, vanuit hun persoonlijke beleving en in hun eigen stijl. De makers zijn grote namen, zoals Stijn Coninx, Marc Didden en Paul Jambers, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, zoals Dimitri Van Zeebroeck, Pieter-Jan De Pue en Sarah De Bisschop, én jong talent als Lidewij Nuitten, Ruben Van Gucht en Evy De Ceur. Vanaf woensdag 7 september op Canvas én canvas.be.

In Changemakers maken we kennis met mensen die een veranderingsproces op gang hebben gebracht dat hoop geeft op een betere toekomst. Mensen die vastgeroeste structuren fundamenteel hebben veranderd omdat ze anders durven denken en vooral handelen. Van een Nederlandse ecoloog die in Europa opnieuw wildernissen wil creëren zoals in Afrika, tot een Braziliaanse topondernemer die schatrijk werd door zijn werknemers gelukkig te maken. Vanaf woensdag 7 september.

Niet voor één gat te vangen is Radio Gaga. Joris Hessels en Dominique Van Malder gaan dit najaar opnieuw op pad met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio. Ze strijken neer op acht bijzondere locaties, maken er hyperlokale radio en luisteren naar diepmenselijke verhalen die balanceren tussen vreugde en verdriet, humor en ontroering. Interviews met, optredens van en portretten over plaatselijke bewoners wisselen af met muzikale verzoeken. En tussendoor zien we hoe Radio Gaga meeleeft op het ritme van de Spaans-Vlaamse badstad Benidorm, een voorziening voor blinden, een abdij, een gevangenis, palliatieve zorg en het Antwerpse stadsdeel Linkeroever. Vanaf dinsdag 4 oktober.

Verlaten kastelen, oorlogsschepen, theaters, fabrieken, gevangenissen, kloosters en spookdorpen. Daar gaan we naartoe in Exitus, een avontuurlijke en fascinerende reeks documentaires waarin ‘urban explorers’ en filmmakers Bob Thissen en Jeroen Swyngedouw over heel de wereld leegstaande gebouwen en verlaten sites bezoeken, en die weer tot leven brengen door middel van animatiefilmtechnieken. Een wonderlijke en vaak imposante wereld van verlatenheid en verval, lelijkheid en schoonheid tegelijk. Vanaf maandag 29 augustus.

Asfalt is een reeks documentaires die telkens focust op één specifiek milieu in de sport of vrijetijdsbeleving. De passie van een of meerdere mensen uit die community vormt de basis voor een veel breder verhaal. Elke aflevering werd gedraaid door een andere regisseur, wat van de reeks een gevarieerd geheel maakt, zowel inhoudelijk als stilistisch. Asfalt is een mix van sport en human interest.  We duiken onder in de wereld van het skateboarden, breakdance, autoracen, motorracen, karting en wielrennen.  Vanaf eind oktober.

Als je later voetballer wil worden, heb je Messi aan de muur hangen. Minder bekend is dat ook wetenschappers hun pin-ups hebben. In De herontdekking van de wereld reizen zes Vlaamse wetenschappers hun held achterna. En dat zijn niet van de minsten. De wiskundige Alan Turing, bioloog Nico Tinbergen, econoom John Maynard Keynes, antropoloog Margaret Mead, psycholoog Stanley Milgram, en forensisch pionier Edmond Locard : ze veranderden allemaal hun vakgebied én in een moeite door de geschiedenis van de 20ste eeuw. Later dit najaar.

Goesting in cultuur

Canvas wil op een andere manier naar de wereld kijken. En laat dat nu juist zijn wat ook kunstenaars doen. Kunst en cultuur zijn dan ook heel belangrijk voor Canvas, in al hun verscheidenheid en op al onze kanalen.

Vanaf 16 september nodigen Sofie Lemaire en Bent Van Looy ons elke vrijdag om negen uur uit in Culture club, een live talkshow waarin ze met een open, gretige en nieuwsgierige blik kijken naar cultuur en de culturele actualiteit. Cultuur in de meest brede betekenis van het woord.  Van literatuur tot mode, van Beyoncé tot Mozart, van architectuur tot ballet, van Steven Spielberg tot Luc Tuymans, van slampoetry tot gastronomie, van Toon Hermans tot le Corbusier: het kan allemaal aan bod komen in Culture club, dat live wordt uitgezonden vanuit hartje Antwerpen Een programma dat goesting geeft in cultuur en smaakt naar meer.   

In Wanderlust praat de Vlaams-Poolse filosofe Alicja Gescinska met nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergronden. Alicja ontmoet filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers, van Lydia Chagoll over Connie Palmen en Amin Maalouf tot de Poolse regisseur Krzysztof Zanussi. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden op de vraag: wat is de mens? Een vraag waarrond alle grote religieuze en filosofische tradities cirkelen en die thema’s oproept als liefde, schoonheid, rouw, muziek, geloof, enz. Vanaf zondag 4 september.

Canvas heeft ook een najaar vol fijne muziek in petto. Vanaf zondag 4 september gaat Off the Record opnieuw op zoek naar de referentieplaten van een aantal Belgische muzikanten, van Daan tot An Pierlé en van Baloji tot Ruben Block.

Poporama zet zijn zoektocht voort naar de drijfveren van hedendaagse alternatieve muzikanten en bands. Zo krijgen we een andere kijk geeft op de muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context. Maandelijks vanaf zondag 4 september.

Later dit najaar komt er een nieuwe reeks van het onvolprezen Alleen Elvis blijft bestaan met Thomas Vanderveken, een programma dat alles in zich heeft waar Canvas voor staat. Thomas slaagt er telkens opnieuw in om zijn gasten op hun gemak te stellen en tegelijk open en kritisch te benaderen. Daardoor klinken zelfs de meest doorwinterde en bekende gasten in dit programma vaak anders dan anders.

Ook Winteruur keert terug, dat pareltje van een programma waarin Wim Helsen met boeiende mensen praat over hun favoriete tekst.

Straffe humor en eigenzinnige fictie

Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven De Leijer staan te popelen voor een nieuw seizoen vol niets ontziende satire in De Ideale Wereld. Ook dat is weer een andere kijk op de dingen. Stout maar stijlvol. Vanaf 6 september op dinsdag, woensdag en donderdag. Ononderbroken dit seizoen, ook als er voetbal is. Op tv, maar natuurlijk ook online.

Na Bevergem en Clinch brengt Canvas later dit najaar opnieuw een eigenzinnige fictiereeks. De 16 is een serie over de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat. De reeks combineert drama met comedy. Ze werd geschreven door Wouter Verschelden en Willem Wallyn, die ook de regie voor zijn rekening neemt. De reeks wordt gefilmd met iPhones en krijgt ook een crossmediaal verlengstuk online en op de sociale media.

Ook met onze internationale fictiereeksen willen we een alternatief aanbieden. Series die opvallen door hun aparte invalshoek, hun intensiteit en gelaagdheid, zoals de nieuwe seizoenen van The Bridge (derde reeks) en Les revenants (tweede reeks), maar ook het gloednieuwe The Five en de verrassende RTBF-reeks La Trêve.

Bij Canvas kan je ook terecht voor kwaliteitsfilms die net dat tikje anders zijn. Hun meerwaarde zit in de sterke verhalen, aansprekende thema’s, grote regisseurs, bekende acteurs, of een combinatie daarvan. Ook cinefiele films en kortfilms krijgen hun plaats op Canvas.

Actua en duiding

In het nieuwsblok Terzake en De afspraak gaan Kathleen Cools, Annelies Beck, Bart Schols en Ivan De Vadder onverminderd op zoek naar andere invalshoeken bij het nieuws van de dag, maar ook naar nieuwe verhalen over wetenschap, cultuur, sport, politiek of economie. Van maandag tot vrijdag tussen 20 en 21 uur.

Op zaterdag focust Vranckx op het buitenland, onder meer met nieuwe documentaires over Afrika van jonge Vlaamse reporters. Rudi Vranckx en zijn team werken ondertussen ook aan een nieuwe reeks over IS, die in eerste instantie online te volgen is.

Check-point op donderdag gaat op zoek naar de beste internationale current-affairs-reportages.

In Extra time op maandag zorgt Frank Raes samen met zijn analistenteam voor duiding bij de voetbalactualiteit.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas, Radio 1 en Klara
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas, Radio 1 en Klara
Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos