Arabische liefde

Een vijfdelige reeks over liefde en relaties in Arabische landen - vanaf woensdag 30 juli

Dinsdag 29 juli 2014 — Arabische liefde is een vijfdelige reeks van Senne Dehandschutter en Majd Khalifeh over liefde en relaties in de Arabische wereld. In elke aflevering trekken ze naar een ander land ‘op zoek naar een lief’ voor Senne. De twee vrienden maken een opwindende reis door Libanon, Qatar, Tunesië, Palestina en Egypte. In deze vijf totaal verschillende Arabische landen, met elk hun eigen liefdesbeleving, worden de twee vrienden heen en weer geslingerd tussen traditie en emancipatie, godsdienst en politiek, liefde en conflict. Kan liefde de wereld redden? Vanaf woensdag 30 juli om 21.10 u.
 

Hoe zou het zijn als alle mensen op aarde een relatie zouden beginnen met iemand van een andere cultuur, etnische achtergrond of religie? Zou dat een positieve invloed hebben op onze wereld die barst van conflicten en onbegrip? Het is een filosofische vraag die VRT-journalist Majd Khalifeh en regisseur Senne Dehandschutter, zelf ook goede vrienden, graag in de praktijk willen uittesten. Majd heeft Palestijnse roots, net als zijn lieftallige vrouw Rana. Alle druk rust dus op de schouders van single Senne. Maar niet getreurd, hij kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Majd in zijn zoektocht naar Arabische liefde in Libanon, Qatar, Tunesië, Palestina en Egypte.

 

De liefde in al haar schakeringen

Majd en Senne gaan niet alleen op zoek naar de liefde in al haar exotische schakeringen, maar willen tegelijk op een frisse manier en met een ruime blik de Arabische wereld tonen in al zijn diversiteit.

Ik wil Senne, en bij uitbreiding de Vlaamse kijker, laten kennismaken met de Arabische wereld, zegt Majd. “Zo kunnen ze vergelijken hoe men in de verschillende landen daar omgaat met de liefde. Hoe wordt liefde beleefd? Hoe gaat een verloving in z'n werk? Hoe verloopt een Arabisch huwelijksfeest? Wat is de positie van de vrouw daarbij? We verdiepen ons in de wereld van de liefde en hopen zo informatie en tips te verzamelen die Senne in de praktijk kan toepassen in zijn amoureuze ontdekkingstocht. Zo komen we onvermijdelijk ook in contact met de brede cultuur en mentaliteit van de landen die we bezoeken.”

Senne: “Tijdens onze reizen en romantische avonturen trachten we te achterhalen of gemengde relaties mogelijk en wenselijk zijn. We beperken ons daarbij ook niet noodzakelijk tot amoureuze relaties.

 

Beste vrienden

Senne Dehandschutter (Earth in Motion) is regisseur, al is hij bij het grote publiek wellicht vooral bekend als acteur, onder meer als een van de kinderen in Vaneigens (Man bijt hond), en van series als Terug naar Oosterdonk en David. Majd Khalifeh is VRT-journalist en Midden-Oostenkenner. Hij groeide op in verschillende landen in de Arabische wereld.

Samen draaiden zij eerder al de tweedelige documentaire Stateless voor Vranckx, waarin ze op zoek gingen naar de Palestijnse roots van Majd. En recent maakten ze samen de Canvas-documentaire Reis naar Marokko. "Majd en ik zijn intussen vrienden geworden”, zegt Senne, “Interculturele vrienden, als je wil. Door die vriendschap en na onze goede samenwerking in het buitenland, bleef bij ons allebei het verlangen smeulen om de Arabische wereld verder te verkennen. Majd voegt daar aan toe: “We willen die wereld ook aan de Vlaamse kijker laten zien op een andere manier. Vanuit een soort idealisme om bruggen te smeden, zoals die tussen Senne en mezelf.”

 

De afleveringen

Aflevering 1: Libanon
Senne en Majd starten hun zoektocht naar Arabische liefde in Libanon. Een land met 18 verschillende geloofsgemeenschappen, een vrij liberale mentaliteit en naar verluidt ook de mooiste Arabische vrouwen. Majd denkt dat Senne een grote kans heeft om hier een lief te vinden. De twee vrienden ontmoeten verschillende jonge vrouwen die Senne graag wegwijs maken in het nachtleven van Beiroet.

Aflevering 2: Qatar
De zoektocht naar Arabische liefde gaat verder. Senne en Majd laten Libanon achter zich en vertrekken richting Qatar. Het leven in het kleine rijke golfstaatje is veel conservatiever dan in Libanon. En dat bemoeilijkt Senne's zoektocht naar een lief. Zullen Majd en Senne hier slagen in hun missie?

Aflevering 3: Tunesië
Senne en Majd reizen door naar het westen van de Arabische wereld. Vindt Senne de Arabische vrouw van zijn leven in Tunesië? De missie lijkt op een succes af te stevenen. Senne slaagt erin een date te versieren met een Arabisch meisje ...

Aflevering 4: Palestina
In deze aflevering neemt Majd Senne mee naar het Palestina waar zijn familie vandaan komt. Senne maakt er kennis met de tradities van het Arabische huwelijk. De twee vrienden worden uitgenodigd op een traditionele Palestijnse bruiloft.

Aflevering 5: Egypte
Egypte is de vijfde en laatste halte van de reis van Senne en Majd door de Arabische wereld. Het land is bekend voor zijn rijke cultuur, de muziek en de filmindustrie. Maar Egypte haalt de laatste tijd ook vaak het nieuws met de aanranding van vrouwen. De twee zetten alles op alles om een vrouw te vinden voor Senne en de wereld te redden. Een ambitieus plan.

 

Naast de televisiereeks is er ook het boek Arabische liefde, geschreven door Majd Khalifeh en Senne Dehandschutter en uitgegeven door Van Halewyck, in samenwerking met Canvas en VRT Line Extensions.

 

Arabische liefde  : vanaf woensdag 30 juli om 21.10 u.

 

 

Arabische liefde, vanaf 30/7 (preview)

Senne en Majd in Palestina
Senne en Majd in Qatar
Libanon
Palestina
Senne en Majd in Egypte
Majd en Senne klaar voor Arabische liefde