Skip to Content
Arnout Hauben keert terug naar Compostella in 4 X 7

Arnout Hauben keert terug naar Compostella in 4 X 7

Kleine documentaires worden groot - woensdag 19 oktober

Elke aflevering van 4 X 7 bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen. 4 X 7 is bovendien de opstap naar een online documentair platform op canvas.be. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent.

In deze aflevering keert Arnout Hauben nog eens terug naar Compostella. Tom Vantorre verbaast zich over de manier waarop ze in Congo de files aanpakken. Joerie Vlekken maakte een heel persoonlijke film over de ziekte van zijn zoontje. En Johan Grimonprez vraagt zich samen met de Britse neuroloog Raymond Tallis af waarom we onszelf niet kunnen kietelen.

Op woensdag 19 oktober om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.

 

Arnout Hauben : Compostella

De meeste mensen kennen Arnout Hauben nog van Man Bijt Hond, toen hij met een klein cameraatje op zijn schouder helemaal tot in Compostella stapte. Wat slechts weinig mensen weten, is dat hij een aantal jaren daarvoor die tocht al eens gemaakt had. Voor zijn eindwerk aan de filmschool (Sint-Lucas Brussel) maakte hij toen een film over een meisje dat als alternatieve straf te voet naar Compostella moest wandelen, samen met haar begeleidster. Maar die film is toen nooit afgeraakt, want kort voor ze samen aan de kathedraal van Santiago moesten aankomen is dat meisje plots verdwenen. En nu, 18 jaar later, wil Arnout eindelijk die film afmaken. Hij gaat op zoek naar het meisje en haar begeleidster…

Arnout Hauben (°1976) begon zijn carriere bij het productiehuis Woestijnvis, waar hij jaren meewerkte aan het dagelijkse, eigenzinnige reportagemagazine Man bijt hond. Zijn eerste lange documentaire Geel werd nationaal en internationaal uitgezonden. Het won de prijs van Beste Documentaire op het Seagate Foyle festival in Groot-Brittannië. De reeks Ten Oorlog I - over een tocht die hij met twee vrienden maakte lang de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog - werd door de EBU in 2013 in Berlijn bekroond als beste format van jaar. Nadien maakte hij ook nog de opvolgers op de reeks Ten Oorlog II en Onder Vlaamse Velden. Arnout is een van de medeoprichters van het productiehuis De chinezen,  dat sinds 2011 nationale en internationale producties en formats realiseert.

Tom Vantorre: Made in Congo

Tom Vantorre is cameraman. Voor zijn job moet hij altijd wel ergens naartoe. En dus zit hij heel vaak in de auto, en in de file en de chaos van het verkeer. Overal waar hij komt, ziet hij dezelfde soort problemen opduiken, ook in Congo, waar hij vorig jaar aan het werk was. Maar hij zag ook dat ze het fileprobleem in Kinshasa op een wel heel specifieke manier aanpakken…

Tom Vantorre is freelance cameraman sinds hij afstudeerde aan het RITS in 1998. De laatste jaren werkt hij vooral mee aan documentaires voor Canvas, samen met productiehuizen als Las Belgas, Diplodokus, Woestijnvis, Off World, en Minds Meet. Sinds een paar jaar werkt Vantorre ook als fotograaf. Hij publiceerde in DS Weekblad, De Standaard en op MO.be. Van 2000 tot 2007 werkte hij in de nieuwsverslaggeving voor verschillende buitenlandse zenders zoals BBC, RTE (Ierland), SVT (Zweden), DR (Denemarken) en ARTE. Voor RTE (Ierland) filmde hij oorlogen in Irak, Afghanistan en ex-Joegoslavië. Naast documentaires filmt Vantorre ook fictieprojecten van regisseur en vriend Benjamin Viré. Binnenkort trekt hij opnieuw naar Congo voor een documentaire over de Congolese muziek.

Joeri Vlekken: Thuralia

Thuralia is een heel persoonlijke documentaire van Joeri Vlekken over de manier waarop hij en zijn zoontje Thur omgingen met diens ernstige ziekte. Door foto’s te nemen, meer bepaald. “Toen mijn zoon Thur op driejarige leeftijd plots zwaar ziek werd, had ik zelf ook nood om deze harde werkelijkheid op een andere manier te bekijken. Vanaf de eerste dag in het ziekenhuis kocht ik een instant camera voor hem. De eerste vier weken dat we samen in het ziekenhuis in quarantaine gingen, hing er aan de muur in de kamer een mini-tentoonstelling. Twee jaar en honderden foto’s later kijk ik samen met Thur terug naar de beelden uit zijn meest intensieve periode. Sommige foto’s vindt hij grappig, andere vormen aanleiding voor de meest fantastische verhalen, maar nergens valt het woord ‘kanker’. Hij kijkt anders, vertelt anders en interpreteert de beelden anders. Het is met die verhalen dat ik aan de slag ben gegaan. maar bovenal is deze korte documentaire een ode aan de kracht van de verbeelding.”

Joeri Vlekken (°1977) groeide op zonder televisie, maar heeft dat later meer dan gecompenseerd. Hij studeerde aan de filmschool Narafi en werkte onder meer mee aan De patat, Stemmen uit Iowa, Birth Day, Iedereen Duivel, Via Annemie, enz.

Johan Grimonprez : Titel: Raymond Tallis - Over Kietelen

2000 jaar geleden schreef de Griekse filosoof Plotinus dat er aan elke opmeting iets essentieels ontsnapt en dat weten en begrijpen niet hetzelfde zijn. Sinds de moderniteit pogen wetenschappers en politici alles in wiskundige vergelijkingen te vatten. In deze korte film van Johan Grimonprez betoogt neuroloog Raymond Tallis (onlangs ook te zien in het Canvas-programma Wanderlust) dat kwantiteit niet alles omvat. Maar is het mogelijk om kwaliteit te herontdekken? En waarom kunnen we onszelf eigenlijk niet kietelen?

Johan Grimonprez is een van de bekendste videokunstenaars in Vlaanderen. Hij studeerde fotografie en mixed media aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent, en volgde daarna een opleiding  video & mixed media in de School of Visual Arts in New York. Hij is vooral bekend door zijn films Shadow World (over de internationale wapenhandel), Double Take (een combinatie van documentaire en fictie) en Dial H-I-S-T-O-R-Y (over vliegtuigkapingen).  

Doc 7

Het geheel van de 4 reportages vormt het wekelijkse magazine, een tijdelijke vorm die verdampt omdat de delen daarna opgaan in een online luik: Doc 7. Hier zijn alle reportages met elkaar verbonden. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op maker, op thema en op datum. Zo speelt Doc 7 in op de mondiale tendens van docu-platformen die op zichzelf staan of die geschreven media en lineaire tv versterken. Canvas is daarvoor de ideale biotoop.

 

4 X 7 is een initiatief van Canvas en De chinezen, in samenwerking met de Vlaamse Filmscholen en 48 film- en documentairemakers.

Contacteer ons
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos