Skip to Content
Atelier de stad

Atelier de stad

In vijf stadsateliers in Oostende, Kortrijk, Brussel, Gent, Hasselt & Genk hebben de inwoners samen met kunstenaars, architecten, stadsplanners, designers, filosofen en wetenschappers, jong of oud, amateur of professioneel, nagedacht over de stad van morgen: hoe kunnen we beter, aangenamer, gezelliger, mooier samenwonen? Het resultaat is deze zomer en dit najaar te zien en te beleven in Atelier De Stad.
Op locatie, online en op Canvas.
 

“Met Atelier De Stad willen we uitzoeken hoe we nu en morgen best omgaan met de stad”, zegt Paul Peyskens, eindredacteur van De Canvasconnectie. “Hoe kunnen we mensen betrekken bij projecten om van hun stad een aangename plaats te maken waar het goed is om samen te leven? Canvas heeft vijf ateliers geselecteerd om daar werk van te maken. De vijf lanceerden vorig najaar een oproep aan alle creatieve mensen om voorstellen voor de stad van morgen in te dienen. Uit meer dan 350 inzendingen uit 17 landen werden de meest originele gekozen. De voorbije maanden is er hard gewerkt om van de goede ideeën concrete plannen te maken. Deze zomer en herfst kan iedereen ze ontdekken en uittesten tijdens vijf feestelijke evenementen. In het najaar volgt op Canvas een Week van de Stad en een documentaire reeks rond Atelier De Stad. En vanaf nu is er al het webplatform Atelier De Stad, met een pak informatie, ideeën en inzichten over leven in de stad”.

“Leven in de stad is dé uitdaging van de toekomst”, benadrukt  Koen Fillet, ambassadeur van Atelier De Stad en dit najaar ook de presentator van een talkshow over de stad op Canvas. “In 2050 zal niet de helft, maar 80 procent van de wereldbevolking in de stad wonen. In Vlaanderen zullen er tegen dan maar liefst één miljoen mensen bijkomen. Hoog tijd dus om na te denken over de manier waarop we onze steden vorm zullen geven, en hoe we ons leven er zullen organiseren om het voor iedereen aangenaam te houden. En dat is niet alleen een zaak van beleidsmakers en stadsplanners, maar van ons allemaal. Want slimme burgers denken mee na over hoe we de stad ‘future fit’ en ‘future proof’ maken. En daar wil Atelier De Stad toe bijdragen.”

Een chronologisch overzicht van de vijf stadsateliers:

Oostende - Expeditie Dansand! (4 tot 6 juli)

In Oostende kunnen we tijdens het festival Expeditie Dansand! kennismaken met het Groen Lint rondom de stad. De groene gordel van 35 kilometer lang wordt tegen 2060 een grote tuin voor alle Oostendenaars. Maar met Expeditie Dansand!  kunnen we het prachtige landschap van het hinterland van Oostende nu al ontdekken aan de hand van buitenvoorstellingen, acts, en performances, tochten en expedities, speciaal gecreëerd voor de stranden, duinen, kreken en polders op het parcours. Van 4 tot 6 juli.

Kortrijk Congé – stad in staat van uitzondering (12 en 13 juli)

Zaterdag 12 juli 2014; 14.00 u. Kortrijk Congé roept zichzelf uit tot een ‘stad in staat van uitzondering’ die zal duren tot de volgende dag. 25 uur lang leeft de tijdelijke stad volgens andere regels. Geld is er niks waard, maar alles wat je er doet wordt gewaardeerd, zelfs eten, slapen en feesten. Kortrijk Congé wil 25 uren delen met velen en vormt een tijdelijke gemeenschap die drijft op engagement…

Brussel: Kanal Play Ground (17 tot 21 september)

Kanal Play Ground richt de schijnwerpers op de Brusselse Kanaalzone. Daar zitten de meeste maatschappelijke uitdagingen van de hoofdstad geconcentreerd. In de buurt wonen veel jonge gezinnen en jongeren maar er is een enorm gebrek aan parken en openbare ruimte waar zij zich kunnen uitleven. Kanal Play Ground wil publieke ruimte uitvinden voor een jonge stad. De winnende ideeën, van een nettenstructuur over het water, over een verhaalboot tot sportvelden op de slachthuizen, worden deze zomer uitgevoerd om klaar te zijn voor tijdelijk gebruik tijdens het Festival Kanal van 17 tot 21 september.

Gent: Niets is verloren (20 september)

Onder het motto Niets is verloren brainstormt het Gentse atelier over hoe we creatief kunnen omgaan met de afvalberg, energieverlies en andere overschotten in de stad van morgen. Zo ontwerpt een team er multifunctionele bushokjes die bijvoorbeeld van regen drinkbaar water maken, en wordt onderzocht of het varken – afvalverwerker bij uitstek – opnieuw een plaatsje kan krijgen in de stad. En een groep stadsecologen en hobbykoks schrijft een kookboek vol recepten met planten en dieren die vandaag worden verspild of verdelgd. Zo worden onkruid en de Canadese gans opgevoerd als lekkernijen. De bezoekers kunnen alles uitproberen en proeven tijdens het festival Niets is verloren op de Bijlokesite op 20 september.

Het Geluid van Hasselt en Genk (5 oktober)

Via geluid willen de buursteden Hasselt en Genk de banden aanhalen in het project Het Geluid van Hasselt en Genk, een onderdeel van het grotere kunstproject De Unie Hasselt – Genk. Zes jonge geluidskunstenaars gaan op zoek naar de identiteit van de twee steden en naar de raaklijnen tussen beide. Ze maken field recordings voor soundscapes, brengen de akoestische structuur van de steden in kaart, improviseren live op bijzondere locaties en creëren sound walks, klank- en audiovisuele installaties. Dit artistieke onderzoek zal uitmonden in een geluidsexpo in C-Mine Cultuurcentrum en een massaperformance op de Tuikabelbrug, een symbolische plek tussen de twee Limburgse centrumsteden. Op 5 oktober.

De Week van de Stad op Canvas (27 tot 30 oktober)

In het najaar staat ‘de stad’ in de kijker op Canvas. Van 27 tot 30 oktober pakt Canvas na de Scandinavische en de Braziliaanse week uit met De Week van de Stad. Elke avond staat een documentaire of film op het programma over de stad als opportuniteit om de bevolkingsgroei aan te pakken of over slimme stedelingen met goede ideën voor de stad van morgen of het probleem van de verstedelijking. Daarna praat Koen Fillet in een late night gesprek met bijzondere mensen die bezig zijn met of bekommerd zijn om de stad.

Documentaire reeks Atelier De Stad (vanaf 2 november)

De Week van de Stad vormt de prelude voor een nieuwe documentaire reeks op Canvas. Het team van De Canvasconnectie volgt de ateliers op de voet en maakt per project een documentaire van bijna een uur. Een gesprek met de organisatoren is telkens het uitgangspunt voor een grondige kennismaking met het project, de aanpak en het resultaat. Er is ook aandacht voor soortgelijke of andere stadsprojecten in binnen- en buitenland.Het resultaat zien we vanaf 2 november, vijf zondagen op een rij op Canvas.

Webplatform Atelier De Stad (vanaf dinsdag 3 juni)

Op www.atelierdestad.be kan iedereen het veelzijdige project Atelier De Stad op de voet volgen. Het platform toont ook ideeën over de stad van morgen uit de hele wereld, van architecten, kunstenaars en urbanisten, maar ook van gewone stedelingen. Met de hulp van de andere VRT-netten en de mediapartners wordt het platform gevoed met bijzondere audio- en videofragmenten en artikels.

(Atelier) De Stad in de andere media

Het thema 'Een leefbare stad, dé uitdaging van de 21ste eeuw' zal ook aan bod komen in diverse andere media, binnen en buiten VRT. Atelier De Stad is voor deStandaard en Knack / Knack Focus, de twee mediapartners van het project, de aanleiding om aandacht te besteden aan dit  maatschappelijke urgente thema. Daarnaast delen ook andere VRT-netten de bezorgdheid van Canvas en zijn partners voor een leefbare, gezellige, leuke stad. In verschillende programma's zal verslag worden uitgebracht over het reilen en zeilen in de vijf stadsateliers en duiken verhalen op over actieve stedelingen of over stadsbewoners die houden van hun stad.

Atelier De Stad is een project van Canvas in samenwerking met

Oostende: Vrijstaat O & Het Groen Lint

Kortrijk: BUDA, deKreun & Wit.h

Gent: Timelab & KASK

Brussel: Platform Kanal & Architecture Workroom Brussel

Hasselt – Genk: Z 33, C-Mine & Musica

& met andere VRT-netten en mediapartners

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos