Ben Crabbé interviewt zeven sporticonen met karakter

In de tweede reeks van Karakters - vanaf maandag 1 december op Canvas

Woensdag 26 november 2014 — Vanaf maandag 1 december pakt Canvas zeven weken uit met de tweede reeks van Karakters. Net als in de fel gesmaakte eerste reeks praat Ben Crabbé met zeven absolute sporticonen. Zeven sporters of ex-sporters waarvoor hij al jaren een eindeloze bewondering koestert. Ambitieuze doordouwers, bevlogen talenten, kampioenen die het allerhoogste bereikt hebben. In de sport en vaak ook in het leven.

 

Alle zeven gunnen ze Ben een unieke inkijk in hun karakter. In zeven boeiende gesprekken vertellen ze hem hun verhaal. Eerlijk en puur. Ze leggen hun karakter bloot, vertellen waarom ze zijn wie ze zijn en tonen regelmatig het achterste van hun tong.

Ben Crabbé: “Uren heb ik aan hun lippen gehangen. Ze hebben me doen lachen, ze hebben me ontroerd én ze hebben me verrast. Soms denk je dat alles al verteld is, maar er is altijd meer. Het was een unieke ervaring, een voorrecht zelfs, om deze zeven karakters te mogen interviewen.”

Jan Mulder, vijftig jaar geleden topspits bij Anderlecht en dezer dagen opnieuw hotter dan hot in Vlaanderen, dribbelt een uur lang geniaal met woorden. Genialer dan Ronaldo dat ooit met een bal zal kunnen.

Kim Clijsters, sinds twee jaar een doodgewone huisvrouw uit Opitter, ontvangt Ben bij haar thuis en vertelt over haar unieke vriendschap met Justine Henin en over het veel te vroege afscheid van haar vader Lei.

Steven Defour, nog altijd maar 26 en de meest besproken voetballer op de Belgische velden, praat voor het eerst over zijn turbulente jaren op en naast het veld. Over zijn aangeboren grinta. Over de permanente controverse rond zijn naam.

Eddy Merckx neemt Ben aan de vooravond van zijn 70ste verjaardag mee naar enkele unieke plekken uit zijn jeugd en vertelt hoe moeilijk het is om elke dag opnieuw Eddy Merckx te zijn. Om altijd en overal opgeëist te worden.

En Luc Nilis doorbreekt voor het eerst in tien jaar de stilte rond zijn figuur. Hij spreekt nog één keer over zijn geniale voeten, maar ook over de donkere jaren die hij na zijn carrière beleefde.

Vijf topkarakters. En daar komen er binnenkort nog twee bij. Twee namen die we nu nog even opsparen. Zeven in totaal dus, samen goed voor een ijzersterke affiche. En een prachtige tweede reeks van Karakters.

 

Aflevering 1 : Jan Mulder - maandag 1 december

“Spits, dat is toch wat je wil zijn. De hoofdrolspeler.”

Jan Mulder vormde in de jaren ’60 samen met Paul Van Himst een dodelijk efficiënt koningskoppel in de spits van RSC Anderlecht. Een halve eeuw later verovert hij ons land opnieuw, als voetbalanalist en tv-figuur. Woorden vloeien als volmaakte dribbels uit zijn mond, ook in deze documentaire.

Ben ontmoet Jan in zijn thuishaven Nieuwolda, polderland van geploegde klei en eindeloze vlaktes in het Noorden van Nederland. “Ik geef het toe, Ben: deze plek is een beetje niet New York. Maar ik ben een tuinman aan het worden. Ik hoef geen mens meer te zien.”

Dat meent hij wellicht niet, want Mulder is een spits. Op het veld, maar ook in het leven. Een publieksspeler. Het is smullen als Mulder spreekt, declameert, oreert. En zoals het hoort voor een topspits: hij ontziet niemand en het is bijna altijd raak. “Het voetbal wordt vermoord door geld. Het is abnormaal dat een club als Anderlecht of Ajax nooit meer de eerste ronde van de CL zal overleven. Maar wel Chelsea, derderangsclubje. Manchester City: waar waren die drie jaar geleden? Ergens in de wildernis. En dan komt er één type met drie miljard, ze kopen de hele wereld op en Manchester City is ineens het doel waarnaar wij streven. Nou… Ik niet!”

Wie luistert, hangt aan Mulders lippen. Zelfs vrouwen vallen met bosjes voor deze prachtige man van bijna 70. En Mulder laat het zich welgevallen. “Liefde is één ding, seks is iets anders. Dat is een accessoire. Een mooie strip op je auto.”  Johanna Van der Wal, Jans enige jeugdliefde en vrouw, laat het succes van haar man niet aan haar hart komen: “Ik snap die vrouwen wel. Ze hebben gelijk. Jan ís leuk. Ik val ook op hem”.

Naast Johanna, getuigen ook tv-collega Frits Barend en Anderlechtlegende Paul Van Himst over het uitzonderlijke karakter van  hun vriend Jan.

 

Karakters is een productie van deMENSEN voor Canvas.

 

Karakters: vanaf maandag 1 december om 20.40 u. 

 

HET VOLLEDIGE PERSDOSSIER VINDT U HIERONDER

Karakters, Jan Mulder, maandag 01/12

Karakters - Jan Mulder en Ben Crabbé - (c) VRT - deMENSEN
Karakters - Kim Clijsters en Ben Crabbé - (c) VRT - deMENSEN
Karakters - Ben Crabbé en Steven Defour - (c) VRT - deMENSEN
Karakters - Ben Crabbé en Eddy Merckx - (c) VRT - deMENSEN
Karakters - Luc Nilis en Ben Crabbé - (c) VRT - deMENSEN