Ben Crabbé praat met Michel Preud'homme

Ben Crabbé praat met Michel Preud'homme

In de eerste aflevering van een nieuwe reeks Karakters - dinsdag 20 oktober

Michel Preud’homme is momenteel niet alleen trainer van het jaar, maar ook de meest besproken trainer van het land. Geen Belgische trainer heeft een groter palmares, geen Belgische trainer beleeft het voetbal met meer passie dan hij. En toch: geen Belgische trainer heeft meer voor- én tegenstanders dan hij.

Voor de eerste aflevering van de derde reeks Karakters maakt de toptrainer van Club Brugge uitzonderlijk tijd voor een gesprek met Ben Crabbé. In het Jan Breydelstadion in Brugge. ‘Want ik ben eigenlijk altijd hier op de club, zeven dagen op zeven, 24 uur op 24.’

Karakters met Michel Preud'homme: dinsdag 20 oktober om 21.45 u. 

In de volgende afleveringen ontmoet Ben nog zes andere sportpersoonlijkheden 'met karakter': meerkamper Thomas Van der Plaetsen, bokskampioene Delfine Persoon, atletiekcoach Jacques Borlée, voetbaltrainer Paul Put, voetballer Radja Nainggolan,  voormalig judocoach Jean-Marie Dedecker.

"Topsporters hebben me altijd gefascineerd. Vanwege hun grote talent, maar nog meer vanwege hun ijzeren karakter. Want het eerste hebben ze gekregen, het tweede hebben ze zelf gekweekt."
Ben Crabbé

Passie en ambitie

Michel Preud’homme vertelt Ben hoe hij als jonge doelman bij Standard op een zijspoor belandde na de omkoopaffaire Standard-Waterschei. ‘”KV Mechelen gaf me nog één kans. Ik zat vol revanchegevoelens en heb toen pas echt tegen mezelf gezegd: ‘Nu ga ik alles kapot spelen’’. En Preud’homme spéélt alles kapot Achter de Kazerne, wordt een obsessieve winnaar en maakt zichzelf ongeëvenaard als doelman. Bij KV Mechelen én als Rode Duivel op het wereldkampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten. Daar, op het grootste podium, na de legendarische 1-0-zege tegen Nederland, verwerft hij onsterfelijke roem als beste doelman ter wereld.

Neveneffecten

Ben Crabbé praat met Michel Preud’homme over zijn succes, maar ook over een vervelend neveneffect daarvan. Want zijn fanatisme, zijn wil om te winnen, zorgt in de dug-out voor ondraaglijke stress. ‘Als alles waar ik zo hard voor werk, waar ik alles voor doe, mij ontnomen wordt door een fout van een scheidsrechter, dan reageer ik hevig.’  Niet alleen scheidsrechters moeten het soms ontgelden, ook journalisten met kritische vragen krijgen er van langs. “Ik word constant geconfronteerd met mensen die hun mening geven over juist datgene waar ik sterk in ben en constant mee bezig ben. Daar kan ik niet tegen.’ Michel  Preud’homme beseft dat zijn gedrag nefast is voor zijn imago, maar daar trekt hij zich naar eigen zeggen niets van aan. ‘Of toch een beetje, misschien.’

Scheidsrechterlijke dwalingen en kritische journalisten. Voor de ene trainer een bijzaak, voor Preud’homme een pest. Preud’homme geeft toe dat al die extra stress één van de redenen is dat hij in 2011 plots wegtrok uit Europa. En dat het ook de reden zal zijn om definitief te stoppen. Niet vanwege het spelletje dat hem zo begeestert. Want voetbal, daar kan Michel Preud’homme nog een leven lang op teren.

Getuigen

‘Papa is bezeten van voetbal. Hij leeft zo op de adrenaline dat als we op reis gaan, hij echt ziek is, doodmoe, slechtgezind. Pas na enkele dagen komt hij er door. We zijn echt bang voor het moment dat hij definitief gaat stoppen met voetbal.’ (Megan en Guilian Preud’homme, dochter en zoon)

Andere getuigen zijn goede vriend en assistent-trainer Stan Van den Buijs en twee Nederlandse voetbaliconen die zelf met en tegen Preud’homme speelden: Erwin en Ronald Koeman.

Ieder zijn karakter, ieder zijn verhaal

Michel Preud’homme is de eerste van zeven sporticonen met wie Ben Crabbé een afspraak heeft in dit derde seizoen van Karakters. Zeven doordouwers, bevlogen talenten en kampioenen die alleen tevreden zijn met het allerhoogste. Zeven ijzersterke karakters die zichzelf telkens weer door de muur drijven, in de sport en in het leven.  “Allemaal hebben ze het op hun eigen manier gemaakt, allemaal hebben ze hun eigen verhaal”, benadrukt Ben Crabbé, “Ik heb het voorrecht om hun verhalen uit eerste hand te mogen horen. Telkens weer word ik erdoor verrast. Telkens weer blijven ze me intrigeren.”

Alle zeven gunnen ze ons een unieke inkijk in hun hoofd. Ze vertellen hun verhaal en tonen wie ze echt zijn. Ze verrassen, doen ons opkijken en ontroeren. Ze geven zich helemaal bloot. Puur, eerlijk, rechtuit. Hun verhaal wordt versterkt met memorabele archiefbeelden en getuigenissen van vrienden, familie, collega’s of concurrenten.

Zeven topnamen

Na beklijvende gesprekken met onder andere Luc Nilis, Kim Clijsters, Marc Wilmots en Steven Defour vorig jaar, pakt ook deze derde reeks uit met zeven topnamen. De onderstaande volgorde is - op de eerste na - onder voorbehoud:

Voetbaltrainer Michel Preud’homme geeft Ben een exclusieve rondleiding langs zijn extreme passie, geestdrift en ambitie.

Meerkamper Thomas Van der Plaetsen vocht zich opnieuw naar de wereldtop na kanker en blikt met Ben terug op het vreemdste jaar van zijn nog jonge leven.

Bokskampioene Delfine Persoon vertelt hoe zwaar het is om elke dag opnieuw te moeten vechten. Letterlijk en figuurlijk.

Atletiekcoach Jacques Borlée, CEO van de NV Borlée, getuigt hoe hij van z’n eigen kinderen wereldtoppers maakte.

Voetbaltrainer Paul Put, eeuwig verbannen uit België na de zaak Ye, is nu bondscoach van Jordanië, maar wil doodgraag weer in België aan de slag gaan.

Voetballer Radja Nainggolan ontvangt Ben in Rome, waar hij een heldenstatus heeft. Daar vertelt hij hoe het komt dat hij pas dit jaar helemaal doorbrak bij de Rode Duivels.

Ex-judocoach Jean-Marie Dedecker maakte zichzelf onsterfelijk als judocoach en nadien onmogelijk als politicus. 

Karakters is een programma van deMENSEN voor Canvas

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos