Canvas | Cartoonisten: strijders voor de democratie

Een documentaire op donderdag 22 januari

Een cartoon zegt meer dan 1000 editorialen, zo kan een oude wijsheid worden geparafraseerd.  De impact ervan hebben we de voorbije weken beleefd. In de documentaire 'Caricaturistes. Fantassins de la démocratie' maken we kennis met een dozijn cartoonisten uit de hele wereld, die allemaal op hun eigen manier een rol spelen bij het bewaken en bevorderen van de democratie, van Frankrijk (Plantu) over Tunesië (Willis de Tunis), Algerije (Slim) en Rusland (Zlatkovsky) tot China (Pi San). Op donderdag 22 januari om 23.05 u. op Canvas.

 

De cartoonisten Danziger (USA), Kichka (Israël), Boukhari (Palestina), Willis from Tunis en Plantu (Frankrijk) getuigen over hun vak en de manier waarop ze zich uitdrukken in hun kunst. Daarnaast zoomt de documentaire van Stéphanie Valloatto en Radu Mihaileanu (bekend van La source des femmes en Va, vis en deviens) in op het werk van onder meer Boligan (Mexico), Zlatkovsky (Rusland), Pi San (China), Zoho (Ivoorkust), Rayma Supran (Venezuela) en Kurt Westergaard, de Deense cartoonist van de Mohamed-cartoons.

De Tunesische Nadia Khiari (alias Willis from Tunis) heeft van een kat haar hoofdpersonage, gemaakt: een dier dat even ontembaar is als zijzelf. Overal verschijnen haar cartoons, van de oppositiebladen tot de muren van Tunis.

Plantu is dan weer actief bij Le Monde, waar hij al veertig jaar lang de actualiteit door de mangel haalt.

Angel Boligan is een Mexicaanse cartoonist van Cubaanse komaf: “Toen ik arriveerde in Mexico, werd mij aangeraden drie onderwerpen te vermijden: de regering, het leger en de Maagd van Guadeloupe. Ik had meteen een agenda”.

Hoe verschillend de cartoonisten ook zijn, ze hebben ook twee overeenkomsten: hun gedrevenheid en de regelmaat waarmee ze worden lastiggevallen, gecontroleerd, gecensureerd, vervolgd en soms ook fysiek bedreigd en aangevallen. Maar ze gaan door. Ook dat hebben we de voorbije weken gezien.

Ondanks een reeks publicatieverboden, van Breznjev tot Poetin, is de Russische cartoonist Mikhail Zlatkovsky clandestien altijd blijven tekenen. ’s Nachts verdiende hij de kost als taxichauffeur.

De Chinees Pi San blijft zijn bizarre en gewelddadige animatiefilmpjes op het internet publiceren, al loopt hij daar dagelijks een groot risico mee. Hij is niet alleen. Maar hij staat ook niet alleen.

 

Caricaturistes. Fantassins de la démocratie: donderdag 22 januari om 23.05 u. op Canvas

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos