Canvas | Dat was het nieuws

Canvas | Dat was het nieuws

Meer verhalen vanop de nieuwsvloer in de tweede reeks van The Newsroom – vanaf dinsdag 13 januari op Canvas

Ook in de tweede reeks afleveringen van de HBO-serie The Newsroom volgen we de dagelijkse strijd voor een degelijke berichtgeving van het nieuwsmagazine News Night op de fictieve Amerikaanse kabelzender ACN. De reeks werd bedacht en geschreven door Aaron Sorkin (bekend van The West Wing en The Social Network). Spilfiguur is nog altijd nieuwsanker Will McAvoy (Jeff Daniels, Good Night and Good Luck, The Hours, Terms of Endearment), die voor zijn rol in 2013 een Emmy Award won.  Vanaf dinsdag 13 januari om 21.20 u.

 

The Newsroom neemt de kijker negen afleveringen lang mee achter de schermen van het spraakmakende nieuwsprogramma op Atlantis Cable News. Hoofdpersonages zijn de wispelturige ankerman Will McAvoy (Jeff Daniels) en zijn producer MacKenzie McHale (Emily Mortimer).

Hun team maakt er zijn missie van om zich af te zetten tegen de tendentieuze en partijdige manier waarop de Amerikaanse media volgens hen omgaan met nieuws en duiding. News Night wil het publiek informeren op een feitelijke, objectieve en neutrale manier. Daarvoor moeten ze opboksen tegen de baas van de nieuwsafdeling (Sam Waterston) en de CEO van hun moedermaatschappij (Jane Fonda), die vooral betere kijkcijfers wil.

 

Scoop of uitschuiver?

Het tweede seizoen speelt zich af over een periode van vijf dagen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2012, met ruime flashbacks naar eerdere gebeurtenissen in 2011 en 2012. In een van de grote verhaallijnen klaagt een ex-medewerker de zender aan omdat ze hem ten onrechte op straat hebben gezet na zijn vermeende gesjoemel met een rapport over een controversiële Amerikaanse drone-aanval in Pakistan.

Terwijl er steeds meer details aan het licht komen omtrent de oorzaak en de nasleep van het proces, zet de redactie van News Night zijn moeilijke missie verder: kwaliteitsnieuws afleveren ondanks de commerciële doelstellingen van de zender, de politieke druk van buitenaf en alle persoonlijke problemen waarmee ze kampen.

 

Persoonlijk en professioneel

Journalist Jim Harper (John Gallagher Jr, Short Term 12) gaat in deze tweede reeks als ‘embedded’ journalist op stap met de campagneploeg van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Maggie Jordan (Alison Pill, Scott Pilgrim vs. the World) vertrekt op reis naar Afrika, Mackenzie McHale (Emily Mortimer, Shutter Island) blijft Will ondervragen over de geheimzinnige boodschap die hij achterliet op haar voicemail. En Will begint dan weer een romance met de roddelcolumniste Nina Howard (Hope Davis, The Secret Lives of Dentists).

De sociale media zijn alomtegenwoordig in deze tweede reeks. Dat gaat van tweets die de rechtstreekse uitzendingen van News Night beïnvloeden, tot intieme foto’s van Sloan Sabbith (Olivia Munn, The Daily Show) die door haar ex online worden gezet. Don Keefer (Thomas Sadoski, John Wick) is heimelijk verliefd op Sloan. En nieuwschef Charlie Skinner (Sam Waterston, Law and Order) wil tot op de bodem uitzoeken wat er nu juist aan de hand is met het explosieve drone-verhaal van de ontslagen journalist  Jerry Dantana (Hamish Linklater, Fantastic Four).

The Newsroom volgt al deze mensen in hun professioneel en persoonlijk leven, en speelt ook voortdurend in op de reële actualiteit, zoals de presidentsverkiezingen, de herdenking van 9/11, de Occupy Wall Street-beweging, het ontslag van CIA-baas David Petraeus en een schandaal rond de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos