Canvas | De memoires van Tindemans - zaterdag 3 januari

Canvas | De memoires van Tindemans - zaterdag 3 januari

Een portret van de overleden staatsman

Op de dag van de begrafenis van Leo Tindemans kijkt Canvas in een biografisch portret terug op het leven van de man van bijna 1 miljoen voorkeurstemmen. In de documentaire uit de reeks Memoires (2006) vertelt Leo Tindemans aan de hand van archieffragmenten over wat hem dreef en inspireerde, over zijn populariteit en zijn moeilijke verhouding met de media, over zijn spectaculaire ontslag als premier en zijn passie voor buitenlandse politiek, over de kracht van de democratie en de moeilijke relatie tussen geloof en politiek. Zaterdag 3 januari om 14.15 u. op Canvas.

 

983.600 voorkeurstemmen haalde hij bij de Europese verkiezingen van 1979. Leo Tindemans, 'Mister Europe', 'onderkoning van België'. Hij leidde twee regeringen in de jaren zeventig en was immens populair. Geliefd, maar ook omstreden.

Na zijn spectaculair ontslag als premier ('want de grondwet is geen vodje papier') legde Leo Tindemans zich toe op de buitenlandse politiek. Zijn inzet voor Europa bleef een constante. Maar een onvoorwaardelijke trouw aan de VS, zijn onduidelijke verhouding met Mobutu en het negeren van het massale anti-rakettenprotest maakten Tindemans meer dan eens tot kop van jut.

Leo Tindemans over de belangrijkste, moeilijkste en meest cruciale momenten uit rijk gevulde politieke carrière. In deze documentaire keek hij tevreden terug. ‘Maar het had natuurlijk beter kunnen zijn. Dat kan altijd.’

 

Een documentaire van Katherine Schmelzer en Guido De Bruyn.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos