Skip to Content
Canvas | "Fuck the Poor?"

Canvas | "Fuck the Poor?"

Het voordeel van de twijfel over sociale rechtvaardigheid - dinsdag 10 februari

In de laatste aflevering van Het voordeel van de twijfel onderzoekt Stefaan Van Brabandt hoe we moeten omgaan met sociale onrechtvaardigheid in de wereld, en wat filosofen van vroeger en nu daarover te vertellen hebben. Hij praat met een dakloze man en organiseert een ontmoeting tussen een welstellende antiquair en een poetsvrouw. En hij vraagt aan Sven Pichal om bij wijze van experiment een hele week rond te komen met 60 euro. Het resultaat zien we op dinsdag 10 februari om 20.40 u. op Canvas.

Het programma is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal.

 

Moeten we zorg dragen voor elkaar? En zo ja, waarom? Zijn wij mensen egoïstisch of altruïstisch van nature? Moeten we verantwoordelijk zijn voor elkaar? Hoe bepaal je wat sociaal rechtvaardig is? Wat kunnen we doen aan de honger en de toenemende armoede in de wereld? En waarom geven we niet iedereen een universeel, onvoorwaardelijk basisinkomen?  Stefaan Van Brabandt zoekt het uit en praat erover met onder meer de filosofen Peter Singer, Martha Nussbaum, Roman Krznaric en Philippe Van Parijs, met historicus Rutger Bregman en met journalist Sven Pichal.

 

Zijn wij egoïsten of altruïsten?

De Australische filosoof en hoogleraar Peter Singer doet in zijn boek Het kan wel. Armoede hoeft niet een moreel appèl om een einde te maken aan de wereldwijde armoede. Stefaan Van Brabandt zoekt hem op in Londen en peilt naar zijn analyse en de remedie voor die armoede.

De Russisch-Amerikaanse filosofe en schrijfster Ayn Rand (1905-1982), die in Amerika erg populair is, ging ervan uit dat de mens geen empathisch, maar een egoïstisch wezen is.  Volgens haar moet de mens zijn lot zelf in handen nemen en leidt altruïsme tot passiviteit en lethargie. Stefaan Van Brabandt vindt ook hier bij ons een aanhanger van de extreem liberale Rand: een jonge student geschiedenis.

 

Conversation meal

Filosoof Roman Krznaric van Alain de Botton's School of Life is er dan weer van overtuigd dat de mens wel degelijk over een natuurlijk empatisch vermogen beschikt. Om dat aan te tonen organiseert hij 'conversation meals', waarbij hij rijke en arme mensen samen aan tafel zet in de overtuiging dat ze zo zullen ontdekken dat hun overeenkomsten groter zijn dan hun verschillen. Zo vermindert volgens hem de sociale spanning in de maatschappij. Ook Stefaan Van Brabandt organiseert zo'n 'conversation meal', tussen de welstellende antiquair Paul De Grande en de poetsvrouw Ingrid.

 

De armoedetest van Sven Pichal

Sven Pichal durft wel eens een paar honderd euro par dag uitgeven, bijvoorbeeld aan kleren. Maar kan hij ook overleven met 60 euro per week? Op vraag van Stefaan Van Brabandt probeert hij het uit. Hij ontdekt al snel dat arm zijn vooral heel vermoeiend is omdat je voortdurend moet rekenen en moeilijke keuzes maken. Stefaan praat daar ook over met de dakloze Peter.

 

Basisinkomen

Volgens de Vlaamse filosoof Philippe Van Parijs is een gegarandeerd basisinkomen voor iedereen een oplossing voor de armoede. De Nederlandse historicus Rutger Bregman is het daarmee eens en noemt het een dividend van de rijkdom die wij hier in het Westen vergaard hebben dankzij de inspaningen van onze voorouders in de voorbije eeuwen. Hij vindt het "ridicuul dat er in de Westerse wereld vandaag nog mensen zijn die onder de armoedegrens leven".

 

Het voordeel van de twijfel - aflevering 8 : Fuck the Poor. Over sociale rechtvaardigheid : dinsdag 10 februari om 20.40 u.

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos