Canvas | India’s Daughter: spraakmakende documentaire in Panorama

Canvas | India’s Daughter: spraakmakende documentaire in Panorama

Op donderdag 2 april

In 2012 zorgde de schokkende groepsverkrachting van de 23-jarige studente Jyoti Singh wereldwijd voor grote verontwaardiging. Ook in India zelf. Begin deze maand was er haast evenveel opschudding over India’s Daughter, de documentaire die de Leslee Udwin maakte over de zaak. In de documentaire laat zij ook de daders aan het woord. Hun getuigenis is ronduit stuitend en toont dat India een groot probleem heeft met de mentaliteit tegenover vrouwen. 'Een meisje moet zich maar niet zo laat op de avond buiten begeven.', klinkt het. De documentaire werd prompt verboden in India. Panorama gaat de waarheid niet uit de weg. Donderdag 2 april om 21.30 u. op Canvas

 

Verkrachting blijkt schering en inslag in India, vaak erg brutaal, vaak ook in groep. Mannen, daders, durven er licht over gaan.

 

Het gruwelijke verhaal van Jyothi Singh

India's Daughter vertelt het gruwelijke verhaal van Jyoti Singh. Ze stond op het punt geneeskunde te gaan studeren, haar ouders hadden zich dubbel geplooid om hun dochter te kunnen laten studeren. Samen met een vriend ging ze naar de cinema naar Life of Pi kijken. 

Na de voorstelling nemen ze een bus naar huis. Jyoti wordt door een aantal mannen in de bus naar achteren gesleurd en brutaal verkracht. De vriend die bij haar was, krijgt klappen en kan niets doen. Nadat elk van de kerels zijn gang is gegaan, dumpen ze Jyoti aan de kant van de weg. Ze houdt het nog een paar dagen vol in het ziekenhuis maar ze is zodanig toegetakeld dat ze uiteindelijk aan haar verwondingen bezwijkt. 

 

Wereldwijde verontwaardiging

De verkrachting en dood van Jyoti worden wereldnieuws, niet omdat Jyoti de eerste Indiase vrouw is die verkracht wordt, maar net omdat ze de zoveelste is. De droom van een sterke jonge vrouw met ambities in een land dat met rasse schreden vooruitgaat, is brutaal verkracht.

Bijna drie jaar na de feiten wordt de BBC-documentaire over de verkrachting van Jyoti ook wereldnieuws. Niet alleen omdat de schokkende feiten er haarfijn in worden gereconstrueerd, maar zeker ook omdat de daders aan het woord komen. Hun getuigenis is haast even schokkend als de feiten zelf. In India mag de documentaire niet vertoond worden.

India’s Daugther – Leslee Udwin, 2015

 

India's Daughter: in Panorama op donderdag 2 april om 21.30 u.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos