Nieuwe reeks van De Canvasconnectie: verbonden door schoonheid

Nieuwe reeks van De Canvasconnectie: verbonden door schoonheid

Zes nieuwe portretten van kunstenaars in de actualiteit - vanaf zondag 26 april

In vier jaar tijd maakte het team van De Canvasconnectie al 66 documentaires over actuele kunst in al haar verscheidenheid. Vanaf zondag 26 april komen er daar nog eens zes bij. De beproefde en gewaardeerde formule van De Canvasconnectie blijft ook in de zevende reeks behouden: portretten van kunstenaars en hun werk, terwijl zij zelf ook naar het werk van anderen kijken.

Dit voorjaar gaat het meer bepaald om de Amerikaanse muzikant Mount Eerie (het alter ego van Phil Elverum); de beeldende kunstenaars John Stezaker en Alex Perweiler; de Nederlandse illustrator en graficus Joost Swarte; muzikant, schilder en animatietekenaar Rudy Trouvé; en het Japanse architectenbureau Atelier Bow-Wow. Benieuwd wie zij zelf uit het album zullen oppikken. Vanaf zondag 26 april om 20.35 u.

 

 

De Canvasconnectie

Uit de vele premières, releases en vernissages die binnenkort in binnen- en buitenland op de agenda staan, maakte de redactie van het programma een eigenzinnige selectie.  Ze bundelen die in een album van meer dan 400 pagina’s dat de kijker ook online kan bekijken op Canvas.be. 

Met dat dikke boek trekken ze vervolgens naar een aantal kunstenaars uit diverse disciplines, allen druk bezig met de voorbereiding van nieuw werk dat rond deze tijd voor het eerst aan het publiek zal worden voorgesteld.  Die kunstenaars nemen ruim de tijd om in het album van de Canvasconnectie te bladeren. Ze staan op hun beurt stil bij nieuwe creaties van anderen die hen persoonlijk intrigeren. Zo waaiert de Canvasconnectie door de kunstenwereld, van de ene discipline naar het andere genre en van de ene kunstenaar naar de andere artiest.

 

Aflevering 1: Mount Eerie (Muziek) - zondag 26 april

Mount Eerie is het alter ego van Phil Elverum. Vanuit het Amerikaanse stadje Anacortes werkt hij al meer dan vijftien jaar aan een eigenzinnig muzikaal oeuvre. Mount Eerie klinkt als een hedendaagse soundtrack voor Twin Peaks: mistige ambient, een fluisterende akoestische gitaar en veel noise. Mount Eerie bracht dit voorjaar het nieuwe album ‘Sauna’ uit. Elverum gaat niet op tournee om het album te promoten. Dus wie hem aan het werk wil zien, rest maar één ding: afstemmen op De Canvasconnectie.

 

Aflevering 2: John Stezacker (Beeldende kunst) - zondag 3 mei

John Stezaker is een Brits beeldend kunstenaar, wiens meest recente boek op dit moment een van de best verkopende kunstboeken is in Engeland. De 65-jarige Stezaker brak pas tien jaar geleden door met zijn fotocollages, hoewel hij al sinds begin jaren zeventig bezig is met het verzamelen en versnijden van oude foto’s. Bepaalde delen van acteursportretten, filmsetfoto’s en oude postkaarten, monteert hij langs heel precies gekozen lijnen tot één nieuw, vaak surrealistisch beeld. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam loopt nog tot 24 mei een tentoonstelling met Stezakers collages. De Canvasconnectie zocht hem op in zijn studio in Londen, waar de vloer bezaaid ligt met honderden foto's uit zijn collectie.

 

Aflevering 3: Alex Perweiler (Beeldende kunst) - zondag 10 mei

Alex Perweiler (°1986) is een Amerikaans beeldend kunstenaar. Hij is van de oprichters van The Still House Group, een collectief van acht jonge kunstenaars (allemaal twintigers). Hun oorspronkelijke ambitie was een online presentatieplatform voor beginnende kunstenaars uit New York. Het project kende meteen succes en ondertussen betrekken ze een industrieel pand in Brooklyn waar ze alle acht atelier houden en tentoonstellingen organiseren. Hun werk is conceptueel, ruimtelijk en spannend. Eerder dit jaar had The Still House Group een overzichtstentoonstelling in Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. In de maand mei stelt Alex Perweiler nieuw werk tentoon in de Brusselse Galerie Rodolphe Janssen.

 

Aflevering 4: Joost Swarte (Illustratie en grafiek) - zondag 17 mei

Joost Swarte is een Nederlands striptekenaar en grafisch ontwerper. Hij is bekend om zijn illustraties voor het legendarische RAW-magazine en het beroemde tijdschrift 'The New Yorker'. Swarte bedacht ook de term 'klare lijn' als stijlkenmerk om het werk van zijn grote voorbeeld Hergé te omschrijven. Momenteel werkt Joost Swarte aan ‘Scratches’, een nieuw jaarlijks magazine dat hij ontwikkelt voor de pas opgerichte strip- en graphic novel uitgeverij ‘Scratch’.

 

Aflevering 5: Rudy Trouvé  (Muziek) - zondag 24 mei

Muzikant, schilder, en animatietekenaar Rudy Trouvé is het bekendst als ex-gitarist van dEUS, maar eigenlijk is hij vooral de drijvende kracht achter het eigenzinnige platenlabel Heaven Hotel en oprichter van een ontelbaar aantal bands. Hij noemt zichzelf een doe-het-zelver, een slechte gitarist en een klankfetisjist, en doekt zijn groepen op van zodra ze succesvol dreigen te worden. Heaven Hotel bestaat dit voorjaar twintig jaar. Dat wordt gevierd met een aantal ‘Heaven Hotel Labelnights’ en de releases van enkele nieuwe platen, waaronder ook een vers album van Trouvé’s meest recente groep Tape Cuts Tape.

 

Aflevering 6: Atelier Bow-Wow  (Architectuur) - zondag 31 mei

Atelier Bow-Wow is een Japans architectenbureau, opgericht in 1992 door Yoshiharu Tsukamoto en Momoyo Kajima. Het bureau is vooral bekend voor hun ontwerpen van kleine huizen, waarin de extreme karakteristieken van een dichtbevolkte stad op verrassende en innovatieve wijze worden opgenomen. Ze tasten voortdurend de grenzen af van het private en publieke domein, om omgevingen te creëren die menselijke interactie bevorderen. Zo ook in Brugge, waar ze voor het kunst- en architectuurfestival Triënnale een tijdelijke drijvende "zwemclub" bedachten op de reien.

 

De Canvasconnectie is een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Bekijk het album van De Canvasconnectie via de link hieronder. In het album kan je doorklikken naar de websites van de musea, galeries, organisatoren, enz.

 

De Canvasconnectie: vanaf zondag 26 april om 20.35 u. op Canvas.

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos