Skip to Content
Canvas | Panorama | Chronische Lyme, epidemie of fantasie?

Canvas | Panorama | Chronische Lyme, epidemie of fantasie?

op donderdag 26 maart

Er is de laatste tijd heel wat te doen om zogenaamde 'chronische Lyme'. Ook in België woedt al twee jaar een zeer hevige discussie. Komt er nu een epidemie aan of is het een onbestaande ziekte? Wat een tekenbeet allemaal kan teweegbrengen. In Panorama op donderdag 26 maart om 21.30 u. op Canvas.

De reportage is vanaf dinsdagnamiddag 24 maart voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

 

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een besmette tekenbeet. Ze is genoemd naar een plaats in Connecticut, waar in 1975 een epidemie van de ziekte woedde. 

De ‘gewone’ ziekte van Lyme is ook bij ons bekend. De klassieke geneeskunde gelooft dat een korte antibioticakuur voldoende is om snel te genezen. “Klopt niet”, zegt een aantal artsen zoals Kenny De Meirleir. “De bacterie kan jarenlang sluimeren en toch nog toeslaan bij een verminderde weerstand: dat is de chronische Lyme”.

 

Het dagboek van Annelies

Annelies is er zeker van : zij heeft chronische Lyme. In haar videodagboek -  speciaal voor Panorama bijgehouden - zien we pijn. Stuiptrekkingen. Afzien. “Tientallen dokters heb ik gezien, op een bepaald moment dacht ik zelf: ik heb er genoeg van, ik wil niet meer leven”. Annelies is 28, jong, hip en met dezelfde dromen als andere twintigers. Maar daar blijft het nu bij.  

 

De opmars van de teken

Een epidemie of een ‘verklaringsziekte’? Panorama legt de stukken van de puzzel bij elkaar. Van de testen, tot de rol van de overheid. “In ons land ontbreekt een georganiseerde tekentelling”, verklaart onderzoekster Valerie Obsomer. Er zijn gewoon ook meer teken door de opwarming van de aarde. “In Nederland het aantal teken zelfs met 64% toegenomen”.

 

Tijd voor een nieuwe aanpak

De loopgravenstelling brengt niemand een stap verder. Patiënten zoals Cédric en Lore voelen zich lamlendig en moeten aankloppen bij hun ouders voor financiële steun. Ze voelen zich, net als Annelies, in de steek gelaten. “Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk”, concludeert medisch journalist Marc Van Impe.Vroeger dacht men ook dat MS tussen de oren zat”.  

 

Een reportage van Ilse Van Lysebeth en Laura Niclaes.

 

Panorama - Chronische Lyme, epidemie of fantasie? : donderdag 26 maart om 21.30 u. op Canvas.
(Herhaling op vrijdag 27 maart om 18.40 u. en op zondag 29 maart om 19.05 u.).

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos