Canvas | Panorama | Gezond eten: gemakkelijker dan je denkt

Canvas | Panorama | Gezond eten: gemakkelijker dan je denkt

Gemakkelijk gezond - in Panorama op donderdag 5 maart

Gezonder leven en gezonder eten. Twee goede voornemens die bij vele mensen hoog op het lijstje stonden, begin dit jaar. Maar hebben ze het ook volgehouden? Dat is nog maar de vraag. Want overal lonken lekkere, maar vaak ook ongezonde en dik makende verleidingen. Peter Brems en Hilde De Windt onderzochten voor Panorama hoe het anders kan. Donderdag 5 maart om 21.35 u. op Canvas.

De reportage is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie (embargo op het resultaat van de VRT-experimenten tot na de uitzending).

 

Het vlees is zwak

Het was vandaag nog in het nieuws. Er worden te veel dikke baby's geboren omdat er te veel zwaarlijvige moeders zijn. Maar ook de Vlaamse mannen zijn vaak te dik. De verleidingen zijn dan ook groot.

Op straat vliegen de hamburgers je in de mond, in de supermarkt staan de zakken chips op ooghoogte, in het station is er niets anders te krijgen dan zoet, in het bedrijfsrestaurant lokken vooral de frieten en op school staat enkel een frisdrankautomaat. Kiezen voor ongezond is eigenlijk veel te makkelijk en ondertussen worden we te dik.

 

Gezond alternatief

Maar het kan anders. In het bedrijfsrestaurant van Google in Brussel bijvoorbeeld, moet je letterlijk door de knieën voor een stukje chocola. Een kleine ingreep die écht het verschil kan maken. 

Ook in Finland zijn ze goed bezig. De noordelijke regio Noord-Karelië had in de jaren '70 te kampen met een dramatisch sterftecijfer bij jonge mannen, door cardiovasculaire aandoeningen. Dat bleek helemaal te wijten aan een ongezond voedingspatroon. Hoe zijn de Finnen erin geslaagd, in 30 jaar tijd, om dat sterftecijfer met 80 procent te doen dalen?

 

En bij ons?

En wat als gezonde voeding nu ook bij ons een plek op de eerste rij zou krijgen? Panorama onderzoekt dat extra duwtje in de rug om voor gezond te gaan. Werkt dat, onbewust? Of is het gewoon betuttelend?

Peter Brems en Hilde De Windt zetten experimenten op in het bedrijfsrestaurant van de VRT. Als de pot frietjes schaft, staan de medewerkers in lange rijen aan te schuiven. Een normale portie is goed voor 400 gram. Geserveerd in een puntzak wordt dat 250 gram, terwijl niemand het gevoel krijgt minder frieten te eten.

Gezondheidseconoom Lieven Annemans rekende uit wat dat alles kan betekenen voor de gezondheid van de VRT-medewerker. 

 

Panorama: Gemakkelijk gezond - donderdag 5 maart om 21.35 u. op Canvas.
(hh op vrijdag 6 maart om 18.40 u. en op zondag 8 maart om 19.05 u.)

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos