Skip to Content
Simon Reeve volgt de Nijl, de Ganges en de Jangtse in Sacred Rivers

Simon Reeve volgt de Nijl, de Ganges en de Jangtse in Sacred Rivers

Vanaf maandag 13 april

‘Adventure journalist’ Simon Reeve combineert geschiedenis, cultuur en avontuur in zijn reisverhalen. Deze keer volgt hij drie van de meest iconische rivieren ter wereld: de Nijl, de Jangtse en de Ganges. Hij laat ons kennismaken met de mensen die op en langs die rivieren wonen en werken, en onderzoekt hoe de drie machtige stromen nu eens een bindmiddel én dan weer een strijdpunt zijn in de regio waar ze doorheen vloeien. Sacred Rivers: vanaf maandag 13 april om 20.40 u. op Canvas.

 

Reeve reist van de tempels van Abu Simbel tot de Nijldelta; langs de Jangtse van de reuzenboeddha in Leshen via de Drieklovendam tot in Shanghai; en langs de Ganges door een wereld waar oeroude tradities en moderniteit hand in hand gaan. Een aanstekelijk enthousiasme, een flink portie humor en een tomeloze nieuwsgierigheid blijven daarbij zijn handelsmerk.

 

Maandag 13 april - aflevering 1 – De Nijl

In de eerste aflevering volgt Simon Reeve de langste rivier ter wereld, de Nijl, van de bron tot aan de monding in de Middellandse Zee. Zijn reis voert hem vanaf de heilige bron van de Blauwe Nijl in het Ethiopische hoogland door de woestijn van Soedan en vervolgens via Egypte naar de Middellandse Zee. Deze cruciale rivier was cruciaal voor enkele van de oudste volkeren, culturen en religies ter wereld. Maar de bevolking langs de oevers groeit snel aan en de Nijllanden hebben steeds meer nood aan het heilige water, ten koste van de stabiliteit in de gehele regio.

 

Maandag 20 april - aflevering 2 – De Ganges

Simon Reeve reist deze keer langs de heilige rivier Ganges, vanaf de bron tot aan de monding in de Indische Oceaan. Onderweg onderzoekt hij hoe de Ganges India's religieuze cultuur heeft beïnvloed. Tijdens zijn reis ontmoet hij in Rishikesh westerlingen die op zoek zijn naar spirituele verlichting. Daarnaast neemt hij een duik in het heilige water nabij Haridwar en merkt hij hoe zwaar de rivier vervuild is bij Kanpur. Tijdens zijn verblijf ontdekt Simon ook dat de heilige koeien in het geheim worden geslacht om de bloeiende handel in leer te kunnen onderhouden. Op het eiland Sagar in de Indische Oceaan vraagt Simon zich ten slotte af hoe lang de Ganges de economische boom kan doorstaan zonder haar heilieg waardigheid helemaal te verliezen.

 

Maandag 27 april - aflevering 3 – De Jangtse

Simon reist langsheen de Jangtse en ontdekt daarbij een religieuze heropleving in China. Zijn reis begint bij de eerste bocht van de Jangtse. Hij volgt de rivier tot in Dazu, waar hij in bewondering staat voor 50 000 oeroude rotstekeningen, de enige vorm van religieuze kunst die het communistische tijdperk heeft overleefd. Simon vaart verder over de rivier en komt aan bij de Drieklovendam, de grootste elektriciteitscentrale op aarde. Zijn reis eindigt in Shanghai, een symbool van China als economische grootmacht, maar ook een stad waar velen het geloof hebben herontdekt.

 

Simon Reeve

Simon Reeve (° 1972) begon zijn journalistieke carrière in het begin van de jaren ’90. Hij focuste daarbij onder meer op wapenhandel, georganiseerde misdaad, nucleaire smokkel en - na de eerste aanslag op de WTC in 1993 – internationaal terrorisme. Dat resulteerde in de The New Jackals: Ramzi Yousef, Osama Bin Laden and the Future of Terrorism. (1999), één van de eerste boeken over Bin Laden. Na de 9/11-aanslagen van 2002 werd het boek een echte bestseller en Reeve een veel gevraagde commentator over het onderwerp. Later schreef hij ook nog One Day in September (2000), het boek bij de gelijknamige, met een Oscar bekroonde documentaire over de Palestijnse aanslag op de Israëlische team tijdens de Olympische Spelen in München.

Sinds 2003 maakt Simon Reeve ‘current affairs’-reisdocumentaires voor de BBC. Ze vormen zo’n beetje een apart genre: ‘adventure journalism’ wordt het vaak genoemd. Reeve reist door exotische en explosieve regio’s en heeft onderweg oog voor politieke en culturele conflicten, ecologie, werkloosheid, racisme en discriminatie, ziekte en armoede; maar tegelijk zijn het spectaculaire en avontuurlijke reizen door landen met een fascinerende natuur en prachtige landschappen. De vele ontmoetingen met de plaatselijke bevolking, van gezagsdragers tot gewone mensen, zorgen voor interessante en relevante verhalen. Simon Reeve toont zich daarbij een even onverschrokken als sympathieke reporter met een groot inlevingsvermogen. Dat resulteert in boeiende en geregeld grappige 'travelogues' over gebieden waar de mensen vaak onder grote druk staan, maar desondanks toch nog volop optimisme en levensvreugde uitstralen.

De Financial Times noemde Simon Reeve ooit "Michael Palin's heir apparent". De Times ging nog verder en schreef: “Reeve is a class of his own”. En de Daily Mail: “Reeve is not content with spectacular landscapes and local colour; he digs deep to come up with real stories”. Tom Hall van de reisgidsenuitgeverij Lonely Planet noemt de reeksen van Simon Reeve “the best travel television programmes of the past five years”. Simon Reeve werd voor zijn reisreportages onderscheiden met de One World Broadcasting Trust Award wegens zijn “outstanding contribution to greater world understanding”.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos