Canvas | "Wat maakt u gelukkig?"

Canvas | "Wat maakt u gelukkig?"

Antwoorden in Het voordeel van de twijfel - dinsdag 6 januari op Canvas

Een gelukkig nieuwjaar! We wensen het elkaar veelvuldig toe dezer dagen. Maar wat is dat eigenlijk, geluk? Wanneer zijn we gelukkig en wat is daar voor nodig? Stefaan Van Brabandt vraagt het aan gewone mensen als u en ik, onderzoekt wat grote filosofen erover zeggen en laat hedendaagse specialisten als Dirk De Wachter en professor Balu aan het woord. Ook Luc De Vos werkte mee aan het programma, een maand voor zijn overlijden. In de vijfde aflevering van Het voordeel van de twijfel. Dinsdag 6 januari om 20.40 u. op Canvas.

De integrale documentaire is voor persvisie beschikbaar op het persportaal van VRT Communicatie : http://pers.vrt.be

 

Wat is geluk?

We hebben het nog nooit zo goed gehad en ons nog nooit zo slecht gevoeld. Waarom zijn we niet gelukkiger? Hoe vinden we geluk? Is het wel zinvol om geluk na te streven? Is geluk wel maakbaar? Is het niet veeleer een bijverschijnsel van een bepaalde manier van leven dan iets wat rechtstreeks te bereiken is? Wat is levenskunst?

Wat hebben filosofen als Aristoteles, Epicurus en Schopenhauer ons daarover te vertellen? Stefaan Van Brabandt zoekt het uit en praat erover met de hedendaagse filosofen Peter Singer, Toon Vandevelde en professor Balu en met psychiater Dirk De Wachter.

 

Het geluksproject

Stefaan organiseert ook een ‘geluksproject’, gebaseerd op het boek The Happiness Project van de Amerikaanse auteur Gretchen Rubin, die de 'maakbaarheid' van het geluk bepleit. Stefaan vraagt aan twee jonge mensen, Nana en Joachim, om aan de slag te gaan met het 'geluksmodel' van Rubin, onder meer door heel concrete doelstellingen te formuleren. Goede voornemens dus. Hoe hun zoektocht naar het geluk is verlopen, zien we in de vijfde aflevering van Het voordeel van de twijfel.

 

Luc De Vos

In het kader van dit project praatte Stefaan ook met Luc De Vos over de zin van het zoeken naar geluk. Het gesprek vond plaats een maand voor zijn overlijden en in overleg met de familie is besloten om het interview onveranderd te behouden in het programma. Volgens Luc De Vos zijn wij mensen "geconditioneerd om te streven naar het geluk, meer bepaald door eerdere gelukservaringen. We moeten en zullen gelukkig zijn. En ik vind dat niet zo erg. Ik vind het goed dat we daarnaar streven, ondanks alle ontgoochelingen die ermee gepaard gaan".

 

 

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos