Canvas herdenkt Claude Criquielion met Belga Sport documentaire - vanavond om 23.40 u.

Canvas herdenkt Claude Criquielion met Belga Sport documentaire - vanavond om 23.40 u.

De vloek van Ronse: over het meest besproken moment in de carrière van Criquielion

Naar aanleiding van het overlijden van Claude Criquielion herhaalt Canvas vanavond een documentaire uit de bekroonde reeks Belga Sport.  De documentaire uit 2010 focust op een van de meest tumultueuze WK’s uit de wielergeschiedenis: dat van Ronse in 1988, toen Claude Criquielion de regenboogtrui verloor na een controversieel spurtincident met Steve Bauer. Canvas blikt terug op die memorabele dag in de carrière van Criquielion.  Vanavond om 23.40 u.

 

Ronse, 28 augustus 1988. Tot één kilometer voor de aankomstlijn op de Kruisberg verloopt het WK wielrennen voor Claude Criquielion perfect. Criquielion, een kind van de streek, is bij het ingaan van de slotronde zo hard weggereden uit de kopgroep dat niemand hem kan volgen. Alleen de onervaren Italiaan Maurizio Fondriest (23 jaar, eerste WK voor de profs) heeft de kloof nog gedicht.

Dan dendert het duo voor de laatste keer naar de voet van de Kruisberg. Niet helemaal voluit, want, zo weet ook de bedreven Criquielion: 'In een vlucht met twee offert de ene renner zich nooit helemaal voor de ander op.' Net voor de laatste bocht naar de slotklim kijkt Fondriest nog even achterom. 'Ik zweer het je', zegt de Italiaan, 'er was geen achtervolger te zien, alleen maar motoren.'

Aan de finish heerst al een ongekende staat van opwinding. De tweede wereldtitel van Criquielion is nog slechts een kwestie van seconden. De ondoorgrondelijke Belg kent de Kruisberg namelijk als zijn broekzak en na zo’n uitputtend lange wedstrijd is zijn sprint een extra troef. Maar, op 700 meter van de aankomst meldt Steve Bauer zich plots in het zog van de twee koplopers. 'Dát gooide alles overhoop’, legde Criquielion in Belga Sport uit. 'Vanaf toen was het mijn race' : daarvan was Bauer jaren later nog steeds overtuigd. Het vervolg, een sprint met drie, is een zwarte bladzijde in de Belgische sportgeschiedenis.

Hoe beoordeelt het peloton na al die jaren, ontdaan van alle emoties, de beruchte sprint van Ronse? Was Steve Bauer terecht enkele jaren lang het gezicht van het kwaad? En wat dreef de doorgaans milde Criquielion na zijn spijtige val tot een rechtszaak zonder weerga?

Deze documentaire gaat over een sprint die uiteindelijk vijf jaar duurde, maar gezien de verbittering en de ingehouden woede, nooit helemaal afgelopen lijkt.

Een documentaire van Luc Kempen, Guillaume Graux en Jo Badisco.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos