Skip to Content
Canvas lanceert online-platform rond zingeving, filosofie en religie

Canvas lanceert online-platform rond zingeving, filosofie en religie

De vraag naar de zin van het bestaan is universeel en van alle tijden. Ook vandaag – misschien meer dan ooit – heeft de samenleving nood aan reflectie op leven en waarden.

Canvas wil het publiek laten kennismaken met verschillende levensbeschouwelijke visies: door diverse wereldbeelden te integreren in zijn bestaande aanbod, maar ook met nieuwe initiatieven.

Eén daarvan is canvas.be/wereldbeeld: een online platform rond zingeving, filosofie en religie dat vandaag werd gelanceerd.

Dit najaar volgt op Canvas Wanderlust: een programma waarin filosofe Alicja Gescinska praat met spraakmakende persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergrond.

Online platform

Vandaag werd canvas.be/wereldbeeld gelanceerd: een online platform rond zingeving en levensbeschouwing.  Het platform bestaat uit drie luiken:

  • een voorstelling van de erkende levensbeschouwingen en een bezinning op de grote levensvragen
  • alles over Wanderlust, het filosofische programma met Alicja Gescinska
  • een bundeling van alle programma’s VRT radio en tv rond zingeving en levensbeschouwing.

De onlineredactie werkt voor het platform nauw samen met de diverse levensbeschouwingen. Het aanbod wordt geleidelijk opgebouwd, zodat het platform op een dynamische manier leeft en groeit.

In het eerste luik, rond levensbeschouwing, worden diverse levensbeschouwelijke strekkingen voorgesteld aan de hand van animatiefilmpjes: hoe, waar en wanneer zijn ze ontstaan? Waar staan ze voor? Wat zijn de gelijkenissen en verschillen met andere levensbeschouwingen, enz.
Daarnaast is er wekelijks een levensvraag die telkens wordt beantwoord door negen mensen met verschillende (levensbeschouwelijke) achtergronden, onder meer Jane Goodall, Julien Klener, Leen Decin, Khalid Benhaddou, Peter Singer, Stef Bos en Nigel Williams. Zij geven hun mening over vragen als : Wat maakt iemand een goed mens?; Is er een hoger doel in het leven?; Wat is de belangrijkste sociaal/politieke uitdaging van vandaag?
Elke week mag een bezoeker van de site ook zelf een vraag stellen over levensbeschouwing. Die vragen worden beantwoord door experts uit de academische wereld of uit de geloofsgemeenschap waarover de vraag gaat.
Er zijn ook reportages over bijzondere rituelen binnen elke levensbeschouwing. Elke reportage stelt één ritueel voor van een erkende levensbeschouwing.

Het tweede deel focust op Wanderlust, het nieuwe filosofische programma met Alicja Gescinska. In eerste instantie een voorsmaakje, maar zodra het programma dit najaar van start is gegaan, biedt het platform de integrale afleveringen aan, maar ook een heleboel extra informatie: bio’s van de gasten, hun boekentips en favoriete muziek, opmerkelijke uitspraken, fragmenten die de uitzending niet haalden, enz.

Tot slot is het platform ook een verzamelplaats voor alle programma’s op VRT radio en televisie die iets met levensbeschouwing te maken hebben. Onder meer een aantal afleveringen van het Radio 1-programma Touché met Friedl’ Lesage, maar ook reportages en documentaires.

Wanderlust met Alicja Gescinska

Dit najaar komt er op Canvas een nieuw programma waarin filosofe Alicja Gescinska praat met nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergrond. In Wanderlust ontmoet Alicja filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers en gaat ze op zoek naar antwoorden op de vraag: wat is de mens? Een vraag waarrond alle grote religieuze en filosofische tradities cirkelen en die thema’s oproept als liefde, schoonheid, rouw, muziek, geloof, enz.  Het programma wordt in primetime uitgezonden.

Meer informatie over Wanderlust volgt later.

Alicja Gescinska is voorlopig niet beschikbaar voor interviews. Daar is later nog volop de gelegenheid voor.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos