Canvas presenteert: De week van de stad - van maandag 27 oktober tot zondag 2 november

Over de stad van de toekomst en de toekomst van de stad

Dinsdag 21 oktober 2014 — Van maandag 27 oktober tot zondag 2 november pakt Canvas uit met 'De week van de stad'. Die week praat Ruth Joos van maandag tot donderdag in de late night talkshow 'Studio de stad' met bijzondere mensen die bezig zijn met of bekommerd om de stad. Uitgangspunt is telkens een opmerkelijke documentaire over de stad. Daarnaast zijn er tijdens de Week van de stad nog een heleboel andere programma's over (het leven in) de stad. Op het einde van de week, zondag 2 november, start 'Atelier de stad': een reeks documentaires met als uitgangspunt de vijf stadsateliers en hun evenementen die in de zomer en het najaar plaatsvonden in Oostende, Kortrijk, Gent, Brussel en Hasselt/Genk.

 

Steden vormen dé uitdaging van de toekomst. Want in 2050 zal niet 50 , maar 80 procent van de wereldbevolking in de stad wonen. In Vlaanderen zullen er tegen dan maar liefst één miljoen mensen bijkomen. Hoog tijd dus om na te denken hoe we die steden vorm zullen geven, en hoe we ons leven er zullen organiseren om het voor iedereen leefbaar te houden. En dat is niet alleen een zaak van beleidsmakers en stadsplanners, maar van ons allemaal.

Daarom moedigde Canvas samen met diverse culturele partners het voorbije jaar stadsbewoners aan om samen met kunstenaars, architecten, stadsplanners, designers, filosofen en wetenschappers hun visie weer te geven in een project onder de noemer Atelier de stad. In vijf stadsateliers in Oostende, Kortrijk, Brussel, Gent, Hasselt & Genk hebben ze samen nagedacht over de stad van morgen: hoe kunnen we beter, aangenamer, gezelliger, mooier samenwonen? Het resultaat was deze zomer en dit najaar te zien en te beleven in Atelier de Stad op locatie.

Daarnaast lanceerde Canvas ook de website www.atelierdestad.be, waarop allerlei ideeën voor die stad van de toekomst worden verzameld.

En natuurlijk is er ook op televisie een uitgebreid luik rond die thematiek, in De week van de stad en de documentaire reeks Atelier de stad. Dat gaat van documentaires en talkshows over series en films tot archiefprogramma's en visionaire toekomstbeelden.

In bijgevoegd persdossier (via de link onderaan dit bericht) vindt u een overzicht van al die programma’s.

Bekijk de trailer van de Week van de Stad, vanaf 27/10 tot 02/11

Het programma van de Week van de stad
Ruth Joos - (c) VRT - Geert Van Hoeymissen
Studio de stad
Atelier de Stad Brussel - (c) VRT
Atelier de Stad Kortijk- (c) VRT
Atelier de Stad Oostende - (c) VRT
Atelier de Stad Hasselt/Genk - (c) VRT
Atelier de Stad Kortijk- (c) VRT - Bart Gabriël