Canvas zendt dansvoorstelling Rain van bekroonde Anne Teresa De Keersmaeker uit

Canvas zendt dansvoorstelling Rain van bekroonde Anne Teresa De Keersmaeker uit

In Puur Muziek op vrijdag 10 april

Volgende week vrijdag zendt Canvas de dansvoorstelling Rain van Anne Teresa De Keersmaeker uit. Rain is een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker op muziek van Steve Reichs Music for 18 instruments. De versie op Canvas is die van de Parijse Opera. Anne Teresa De Keersmaeker werd eerder deze week bekroond met  de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië voor haar carrière in dans (Golden Lion for Lifetime Achievement for Dance - Leone d’oro alla carriera per la Danza). Rain op Canvas: op vrijdag 10 april om 23.10 u.

 

De creatie van Rain vond plaats in de Munt in 2001. Anne Teresa’s eigen gezelschap Rosas danste het toen. Tien jaar later, in 2011, nam de Parijse Opera het werk voor het eerst op zijn repertoire en in 2014 stond het er opnieuw op de affiche.  Hiervoor  werkte de Belgische choreografe samen met de balletdansers van de Parijse Opera.

Het werd een minutieus repetitieproces, waarbij de leden van Rosas hun bewegingen voordansten aan het operaballet. De strakke vormentaal van De Keersmaeker werd tot in de details doorgegeven. Inclusief de intense dansvreugde. Tijdens deze voorstelling maken de dansers complexe groepsbewegingen, zonder ook maar één ogenblik de scène te verlaten. Solo’s en duo’s hebben slechts een klein aandeel in het geheel. Op de  bezwerende impulsen van Reichs muziek bouwt de choreografe een diabolische verstrengeling van variaties, tot de dansers de uitputting nabij zijn.

Music for 18 musicians van Steve Reich wordt live uitgevoerd door het Ictus Ensemble en Synergy Vocals onder leiding van Georges Elie Octors. Decor en licht zijn, net als bij de eerste creatie, van Jan Versweyveld. De kostuums werden ontworpen door Dries Van Noten.

 

De voorstelling werd in oktober 2014 opgenomen in het Palais Garnier met het Ballet van de Nationale Opera van Parijs. De filmregie was in handen van Louise Narboni. De film is een productie van Ideal Audience in coproductie met onder meer Canvas.

Van de nauwgezette tekeningen die Anne Teresa De Keersmaeker maakte tijdens het choreograferen van Rain, loopt er net nu ook een kleine expo in BOZAR.

Daarnaast presenteren Anne Teresa De Keersmaeker en WIELS nog tot 17 mei de gedanste tentoonstelling Work/Travail/Arbeid in WIELS, Brussel.

 

Rain op Canvas: in Puur Muziek op vrijdag 10 april om 23.10 u. (hh op zaterdag 11 april om 17.40 u.)

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos