Canvascrack

Een nieuw seizoen. Een nieuwe quizmaster

Niets is voor eeuwig. Na 12 seizoenen en ruim 750 afleveringen krijgt de Canvascrack deze zomer een nieuwe quizmaster. Herman Van Molle moet wegens gezondheids-redenen afhaken en daarom neemt Sven Speybrouck dit seizoen de honneurs waar. Maar verder blijft alles bij het oude: een harde, maar tegelijk ook toegankelijke quiz met moeilijke maar boeiende vragen, veel beeldmateriaal, intelligente en sympathieke kandidaten, en een spannend en vaak verrassend spelverloop. Door het WK voetbal begint de Canvascrack dit jaar wel later dan anders: op maandag 28 juli. En vanaf dan: dagelijks van maandag tot donderdag om 20.40 u.
 

“Herman Van Molle vergeleek de opnames van de Canvascrack met een marathon”, zegt Sven Speybrouck. “Maar het voelt eerder als een triatlon. En hij had mij gewaarschuwd om een handdoek mee te nemen. Voor de klamme handjes van de kandidaten. Dat bleek te kloppen. Zelden zo veel diepe zuchten gehoord. Van uitputting of opluchting. Of allebei. En niemand die weet hoe het zal aflopen. Elke vraag kan voor een kandidaat de laatste zijn. Soms gaat een hele tijd goed en plots houdt het op. Zoals het leven zelf.”

In de voetsporen van Herman Van Molle treden is niet evident”, benadrukt Britt Spooren, producer van de Canvascrack, “maar Sven doet dat uitstekend. Hij weet de kandidaten op hun gemak te stellen en heeft hetzelfde soort humor als Herman. We hebben al een aantal opnames achter de rug en het ging er behoorlijk spannend aan toe, met sterke kandidaten, snedige duels en relatief weinig ex-aequo’s. Dat belooft!”

 

De rollen omgekeerd

Voor Sven Speybrouck is het allemaal nieuw, maar dat geldt niet voor zijn eerste kandidaat. De in graniet gebeitelde wetten van de Canvascrack schrijven immers voor dat de laatse crack van het vorige seizoen ook de eerste zal zijn van de nieuwe jaargang. En dat is Tom Vanlimbergen. Tom is 40, woont in Mol en werkt als begeleider van mensen met autisme. Vorig seizoen speelde hij 19 tafels, waarvan hij er 5 won. In de eerste aflevering van jaargang 13 gaat hij dus voor nummer 6. Maar tussen droom en daad staat misschien Fran Herpelinck, een 24-jarige onderzoeker uit Leuven die de sportgeschiedenis van ons land bestudeert. Hij wordt de eerste uitdager van het nieuwe seizoen.

 

Tijdlooos

De Canvascrack is een tijdloos monument, een quiz die generaties overbrugt. Ook letterlijk want een van de kandidaten dit jaar (James Deloz) is de vader van een van de spelers van vorig jaar, Louis Deloz. En die was met zijn 16 jaar dan weer de jongste kandidaat ooit van de Canvascrack. Ongeveer 70 jaar jonger dan de oudste: die maakt dit jaar zijn opwachting: Jean Slegers wordt op 29 december 85 jaar. Een gezonde geest in een gezond lichaam: tijdens de preselecties klom Jean kwiek langs de trap tot op de negende verdieping van het Omroepgebouw. De jongste kandidaat dit jaar is Matthijs Speecke, met zijn 21 jaar bijna 65 jaar jonger dan Jean.

 

Fundamenten

Ook dit jaar kruist de crack de degens met vier uitdagers die met hun tafeltje op een cirkelvormig platform naar de crack en de quizmaster toe komen gedraaid. Per tafel zijn er vijf meerkeuzevragen met drie antwoordmogelijkheden. Alleen de uitdager antwoordt op elke vraag. Al wat de crack moet doen, is bepalen of het antwoord van de uitdager juist of fout is. Dat lijkt eenvoudig, maar is eigenlijk juist heel moeilijk. De crack moet immers minstens drie beoordelingen goed hebben om verder te kunnen gaan. Na vijf vragen en evenveel beoordelingen door de crack maakt Sven de stand op. Per goed antwoord krijgt de uitdager een punt. Per goede beoordeling krijgt de crack een punt. Wint de crack, dan verdient hij/zij geld en mag naar de volgende tafel. Is de stand gelijk, dan mag de crack ook verder, maar hij verdient niks. De uitdager mag het de dag erna nog eens komen proberen. Hoe meer uitdagers de crack kan verslaan, hoe meer geld hij/zij verdient en dat kan – na 20 gewonnen duels (of ‘tafels’) - gaan tot 25.000 euro. Dan mag de crack zich supercrack laten noemen. En wat als de crack verliest? Vanaf dan wordt de uitdager de nieuwe crack.

In twaalf seizoenen konden slechts zes van hen doorstoten tot de eregalerij van de ‘supercracks’: quizzers die twintig ‘tafels’ konden winnen. De laatste blijft Erik Meersschaert (juni 2009). Het is dus afwachten of Sven in de loop van de dertiende reeks de zevende ‘supercrack’ kan noteren in de annalen van de Canvascrack.

 

Scheur je slim

Hij is gloednieuw en 365 dagen dik, zit boordevol weetjes en wistjedatjes, en is dus dagelijks brood voor iedereen met honger naar verrassende feitjes en wonderlijke wetenswaardigheden: de Canvascrack Quizkalender 2015. Hij is subtiel voorzien van twee handige ophanggaatjes, bevat voor elke dag een pittige vraag en leuke achtergrondinformatie en is sinds kort beschikbaar in de betere scheurkalenderzaak. Voor deze scheurkalender selecteerde de redactie van de Canvascrack, samen met vaste vragensteller Erik Derycke, voor elke dag een vraag, steeds met een link naar de datum in kwestie. Ideaal om samen met familie of collega’s na te gaan wie de crack van de dag is!

 

Gezocht

Wie wil meedoen aan de Canvascrack kan zich nog altijd inschrijven via www.canvas.be/canvascrack.

Canvascrack is een productie van VRT Televisie voor Canvas.

 

 Canvascrack : vanaf maandag 28 juli om 20.40 u.  (op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag)
 www.canvas.be/canvascrack
 www.facebook.com/decanvascrack

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos