Skip to Content
Changemakers: een nieuwe Europese wildernis

Changemakers: een nieuwe Europese wildernis

Een project van Wouter Helmer - woensdag 21 september

Changemakers is een vijfdelige reeks documentaires over mensen die een veranderingsproces op gang hebben gebracht dat hoop geeft op een betere toekomst voor ons allemaal. Mensen zoals de Nederlandse ecoloog Wouter Helmer. Hij ijvert voor een nieuwe toekomst voor de braakliggende landbouwgebieden van Europa.

Met zijn project ‘Rewilding Europe’ wil hij tegen 2022 een miljoen hectare spectaculaire wildernis ontwikkelen die kan concurreren met de wildparken in Afrika en Amerika. Rewilding Europe lokt ecotoeristen en geeft de lokale economie zo een nieuwe boost. Daarom wordt Wouter Helmer de grondlegger van de moderne ecologie genoemd.

Op woensdag 21 september om 21.35 u. op Canvas en canvas.be.

Het kan ook anders

De makers van Changemakers trokken naar vijf plaatsen op de wereld waar vastgeroeste structuren fundamenteel zijn veranderd door mensen die de bal aan het rollen brachten omdat ze anders durven denken en vooral handelen.

Changemakers zijn mensen die inspireren, ons confronteren met ons kortzichtig denkpatroon en bewijzen dat er werkbare alternatieven zijn voor financiële structuren, de economie, bedrijfsorganisaties, natuurbescherming, enz.  Ze zien oplossingen waar anderen enkel problemen zien. Ze vertrekken niet vanuit een systeem, maar veranderen het systeem, bottom-up.  Changemakers is een reeks over vijf van die gepassioneerde mensen met een progressieve visie op onze toekomst en hoe het ook anders kan.

Wouter Helmer - woensdag 21 september

“Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik de neiging heb om de wereld mooier voor te stellen dan zij denken dat ie is. Ik denk dus ook echt dat ie mooier is. We worden volgens mij slechts geremd door ons beperkte voorstellingsvermogen”.
Wouter Helmer

Vertrouwen in de natuur

De visie van Wouter Helmer is zichtbaar in de acht natuurgebieden van ‘Rewilding Europe’, verspreid over heel Europa. De plek waar het allemaal begon is het natuurgebied ‘Gelderse poort’ in Nederlands Limburg. Waar vroeger maïsvelden lagen, grazen nu Schotse Hooglanders, Galloway runderen en Koniks, wat een verrassend gedifferentieerde natuurontwikkeling tot gevolg heeft. De Gelderse poort beslaat inmiddels meer dan 3000 ha, waar prikkeldraad is verdwenen, nevengeulen van de rivier zijn gegraven en waar zich op het zand dat de rivier afzet zeldzame diersoorten hebben gevestigd.

De Gelderse Poort was voor Wouter Helmer de voortuin waarin nieuwe ideeën konden worden uitgetest, waar de geloofwaardigheid van een nieuw verhaal kon worden opgebouwd.

“Het vertrouwen in mens, natuur en samenleving moet terug. Het past ook bij mijn optimistische karakter: mensen motiveren, gek maken voor natuur.”
Wouter Helmer

 

Making Europe a wilder place

Tegen 2022 wil Wouter Helmer een miljoen hectare landbouwgrond in Europa ontwikkelen tot wildernis van internationale allure. Europese wildernis die kan concurreren met de grote natuurparken in Afrika en Amerika. In dat verhaal passen vrij rondtrekkende kuddes paarden en runderen, maar ook bevers, steuren, wisenten, herten, otters en wilde katten.

De wilde dieren leveren prachtige verhalen op, zoals in het Rhodopen-gebergte in Bulgarije. Runderen hebben zich daar binnen een paar jaar leren verdedigen tegen wolven. Paarden zoeken de bescherming van runderen op als er wolven in de buurt zijn. ’s Nachts zijn er zelfs wilde reeën in de groep runderen te vinden ter bescherming tegen roofdieren.

Sterke natuurverhalen laten zich makkelijker vertellen aan de hand van iconische dieren dan via mossen en paddenstoelen. De vrije paarden en runderen speelden een belangrijke rol in de acceptatie van het natuurontwikkelingsverhaal van Helmer. Mensen gaan er speciaal voor naar zijn gebieden. Het werd de basis van een nieuw soort economie.

Een nieuw soort economie

Wouter Helmer ziet kansen om de natuur en economische ontwikkeling hand in hand te laten gaan. In de parken van Rewilding Europe kunnen toeristen Europese natuur gaan ervaren als nooit tevoren. Dat brengt geld in het laatje voor de plaatselijke bevolking. Boeren worden omgeschoold tot natuurgidsen en krijgen fondsen om hun boerderij om te bouwen tot een Bed and Breakfast.

“Ik ben niet de man die zegt hoe het moet, ik ben de man die laat zien hoe het kan en ik denk dat veel mensen kunnen zien dat dit een plan kan zijn voor de toekomst.”
Wouter Helmer

 

Later in Changemakers

Michael Braungart is een Duitse chemicus die met een heel eenvoudig idee een nieuwe industriële revolutie op gang bracht. Hij helpt bedrijven om hun producten zo te ontwerpen dat ze van begin tot einde veilig en herbruikbaar zijn. Zo bouwt hij aan een wereld zonder schadelijk afval.

Ricardo Semler is een Braziliaanse topondernemer die schatrijk werd door zijn werknemers gelukkig te maken. De toverformule: zo weinig mogelijk regels, zoveel mogelijk autonomie en zo min mogelijk managers. Doe waar je zin in hebt, als je werk maar op tijd af is.

 

 

Changemakers is een productie van Canvas naar een idee van Isabelle Boutriaux en Nahid Shaikh. Verder werkten mee: Griet Boulat, Mieke Ghys, Aster Van de Vijver, Githa Kockaerts en Sarah de Bisschop.

 

#changemakers

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos