Skip to Content
Rusland door de ogen van Jan Balliauw

Rusland door de ogen van Jan Balliauw

Over de relatie tussen Europa en Rusland 25 jaar na de val van de USSR – Check-point - donderdag 22 december

Check-point brengt wekelijks diepgravende reportages over de grote verhalen van onze tijd. Meestal zijn dat internationale producties, maar nu is het voor het eerst een eigen documentaire. Jan Balliauw onderzoekt in Check-point Rusland de vertroebelde relaties tussen Europa en Rusland, 25 jaar na de ontbinding van de Sovjet-Unie.

Donderdag 22 december om 21.10 u. op Canvas.

Jan Balliauw is beschikbaar voor interviews en kan worden gecontacteerd via Anne Stroobants, perscoördinator Canvas.

 

Toen Vladimir Poetin in maart 2012 opnieuw werd verkozen tot president van Rusland, beschouwde het Westen Rusland nog als een partner.

Bijna 5 jaar later is het land in de ogen van het Westen een bedreiging voor de veiligheid in Europa. Moskou heeft met de inzet van militairen grenzen veranderd toen in maart 2014 de Krim werd geannexeerd. De NAVO richt zich weer sterk op de verdediging van het grondgebied. De bondgenoten herbewapenen zich, ook België voorziet een verdubbeling van het defensiebudget tegen 2030.

Voor Rusland heeft het Westen met ondoordachte steun voor de Maidan-opstand in Oekraïne de veiligheid van Rusland in gevaar gebracht. De pro-westerse coalitie die na de vlucht van president Janoekovitsj aan de macht kwam, zou het land snel gaan binnenloodsen in de NAVO, waardoor Rusland zijn traditionele bufferzone verliest.

Europa heeft zware sancties afgekondigd tegen Rusland, Moskou heeft gereageerd met tegensancties die onder meer de export van Vlaamse peren naar Rusland heeft stilgelegd.

Het Europese continent is 25 jaar na de ontbinding van de Sovjet-Unie en het definitieve einde van de Koude Oorlog weer in de greep van spanning en onzekerheid. Hoe is het zover kunnen komen? Waarom begrijpen Europeanen en Russen elkaar zo slecht? Waarom lijken we te leven in een andere realiteit?

Jan Balliauw trok in november naar Rusland op zoek naar antwoorden. Hij volgt al meer dan 30 jaar de regio van de vroegere Sovjet-Unie. Hij was erbij toen in 1991, 25 jaar geleden, de Sovjet-Unie plots ophield te bestaan en het communistische stelsel in elkaar stortte. Het resultaat van zijn zoektocht zien we op 22 december in Check-point.

Check-point Rusland is een documentaire van Jan Balliauw en Alina Kneepkens (regie), een co-productie van VRT Nieuws en Canvas.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos