Canvas | Circus Ronaldo: de zoektocht naar het verlangen

Canvas | Circus Ronaldo: de zoektocht naar het verlangen

Het verhaal van een familiecircus - Donderdag 25 december op Canvas

'Circus Ronaldo. De zoektocht naar het verlangen' is een portret door Peter Borghs van het familiecircus Ronaldo, dat zijn roots heeft in de 19de eeuw, maar zichzelf is blijven heruitvinden. Aan de hand van getuigenissen van de familieleden, archiefbeelden en fragmenten uit hun shows gaat deze sfeervolle en poëtische documentaire op zoek naar de manier waarop Circus Ronaldo traditie met vernieuwing verzoent en naar de drijfveren om in deze tijd nog met een circus rond te trekken en nieuwe voorstellingen te creëren. Op donderdag 25 december om 22.45 u. op Canvas (hh op 26.12 om 18.45 u.)

 

Van waar komt het verlangen van een artiest of een kunstenaar om aan iets nieuws te beginnen? Die zoektocht vormt de basis voor deze documentaire die een beeld schetst van een circusfamilie en de liefde voor wat ze dagdagelijks verwezenlijken. Tegelijk blikt de film terug op de rijke geschiedenis van het circus.

 

Van Gent over Sint-Petersbrug tot Muizen

De Ronaldo’s weten zich gedragen door een lange traditie, die teruggaat tot het midden van de 19de eeuw. Het is een geschiedenis van artistieke romances, keizerlijke paleizen, jonge lefgozers en vooral veel avontuur en passie, overgedragen van generatie op generatie.

In de 19de eeuw werd het circus uitgebaat door de familie Van den Berghe. De huidige ‘pater familias’, Jan Van den Broeck (alias Johny Ronaldo), vertelt hoe zijn overgrootvader wegliep van zijn thuis in Gent om mee te trekken met het circus. Zijn circuskunsten en acrobatie brachten hem naar Sint-Petersburg, waar hij onder meer met een koets langs de trappen van het paleis naar beneden reed. Later begonnen zijn kinderen met een gerenommeerd volkstheater.

In zijn huidige vorm werd het circus opgericht door Johnny Ronaldo, een veelzijdige man die begon als rock ’n roll en country-muzikant en later overschakelde naar een visuele cowboy-act. In 1971 gaf hij samen met onder meer zijn echtgenote Maria een eerste circusvoorstelling, in een eigen tent op het dorpsplein van Muizen. Het was een klassiek circus, klein maar op zijn eigen manier groots.

 

Van klassiek circus naar commedia dell'arte

De volgende generatie van circusmensen nam het spektakel over. David en Danny Ronaldo verlieten de weg van het klassieke circus en boden een spektakel dat noch circus, noch theater was. Vanaf toen af werd de show omschreven als een vorm van Commedia dell' Arte.

Nooit eerder kreeg een circus de titel 'Cultureel ambassadeur van Vlaanderen'. Die eer is in 1988 te beurt gevallen aan het familiecircus van Johnny Ronaldo. Een mijlpaal in de circusgeschiedenis in België. Het was de kroon op het werk en tegelijkertijd een nieuw begin. Voor de familie Ronaldo was het vooral de erkenning van het circus als 'kunst'.

In september 2011 werd het 40-jarige bestaan van Circus Ronaldo gevierd met een reeks voorstellingen in een tent op de Mechelse Grote Markt.

 

De documentaire bevat getuigenissen van onder meer Johnny, Maria, David en Danny Ronaldo, en Luk D’Heu.

Circus Ronaldo. De zoektocht naar het verlangen is een productie van FilmNatie (Renaat Lambeets en Kristel Dotremont) voor Canvas.

Regisseur Peter Borghs is al jarenlang actief regie-assistent en productieleider in de Vlaamse filmsector (recent nog ‘Eigen Kweek’ en ‘Nieuw Texas’). Daarnaast is hij ook bezig met straattheater. Hij heeft een nauwe band met Circus Ronaldo, met als voorlopig hoogtepunt de regie van de voorstelling ‘Circenses’ 2009 tot 2011.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos