Skip to Content

Compromisloos voor kwaliteit

Story image

"Bij Canvas gaan we voor topkwaliteit en dat doen we zonder compromissen", zegt netmanager Olivier Goris. "We gaan daarbij niet per se op zoek naar het breedst mogelijke publiek, maar we zorgen er wel voor dat iedereen die met Canvas in aanraking komt, een waardevol mediamoment beleeft. Als je kiest voor Canvas, dan is dat tijd die goed is besteed.

Canvas levert een aanbod waar je iets aan hebt. Schoonheid en elegantie, zoals in ‘Hanne danst’. Al komt dat niet vanzelf, zoals we gezien hebben. No pain, no gain. Bij Canvas mag het wat moeilijker zijn, zoals in ‘Kinderen van de kolonie’. Wat donkerder, zoals in ‘Terug naar Rwanda’. Met een hoek af, zoals ‘De ideale wereld’. Het mag wat schuren, zoals bij ‘Fiskepark’, Zolang het maar goed gemaakt is en we onze kijkers kunnen verrassen en verwonderen met nieuwe inzichten, zoals in ‘Terzake’ en ‘De afspraak’.”

Meer en meer on demand

"Kijken naar Canvas is een persoonlijke keuze, gedreven door interesse en een honger naar verrijkende ervaringen. Omdat mensen bewust kiezen om naar een bepaald programma te kijken, moet ook het gebruiksgemak daarop afgesteld zijn. 

Uitgesteld en online kijken wordt alsmaar populairder. Uitgesteld kijken is bij Canvas ondertussen goed voor 25% van alle kijktijd. Voor sommige programma’s bedraagt het aandeel van uitgesteld kijken bijna of meer dan de helft van de totale kijktijd: vooral internationale fictiereeksen en documentaires zoals ‘Leaving Neverland’, maar bijvoorbeeld ook ‘Hanne danst’, ‘Fiskepark’ en ‘VDB. Ik ben god niet’. Ook op VRT NU deden die programma’s het bijzonder goed. Dat bewijst dat een aanzienlijk deel van het Canvas-publiek behoefte heeft aan een andere manier van kijken dan de traditionele lineaire televisieavond.

De Canvas-kijker wil zelf kunnen bepalen wat hij of zij wil zien, waar, wanneer en hoe lang. Daar spelen we op in door meer en meer online aan te bieden. Zo goed als al onze content is nu al beschikbaar op VRT NU na de lineaire uitzending op Canvas. Maar er is meer: we streven er ook naar om zoveel mogelijk reeksen meteen integraal aan te bieden, van bij de start op tv en zo mogelijk nog sneller, soms zelfs exclusief op VRT NU. Dat geldt zowel voor eigen producties, zoals ‘Weg van het meesterwerk’, ‘Belpop’ en ‘Wissel van de macht’, als voor internationale topreeksen, zoals ‘Sharp Objects’, ‘Das Boot’ en ‘Perpetual Grace Ltd’.”

Blikvangers in het najaar

“Ook dit najaar kunnen we onze kijkers opnieuw een rist kwaliteitsprogramma’s aanbieden.

In Weg van het meesterwerk bijvoorbeeld volgt Thomas Vanderveken met aanstekelijk enthousiasme het spoor van de Vlaamse meesters Bruegel, Rubens en Van Eyck. Een nieuwe manier om naar oude meesterwerken te kijken.

In De slapelozen praat Annick Ruyts vanuit eigen ervaring met lotgenoten en experten. Een programma van de makers van ‘Radio Gaga’. Het mag dan ook niet verbazen dat ‘De slapelozen’ opnieuw een perfecte symbiose is van radio en televisie.

Kinderen van het verzet is een nieuw luik in ons succesvol format over kinderen van ouders die een cruciale periode in onze geschiedenis van heel nabij hebben beleefd.

In Paradise City gaat Mario Goossens van Triggerfinger op zoek naar de helende kracht van muziek in steden die geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens.

Xavier Taveirne geeft in een programma over eenzaamheid een stem en een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd.

We hebben ook nieuwe reeksen van Belga Sport, Belpop en Wissel van de macht: alle drie toppers in hun soort, knap gemaakt, met nieuwe verhalen of originele invalshoeken. Nog zo’n pareltje is Winteruur. Ook daarvan komt er een nieuwe reeks.

Terzake viert op 5 september zijn 25ste verjaardag en ook De afspraak is helemaal terug, net als De ideale wereld. Drie programma’s op het scherp van de snee.

Vranckx op zaterdag geeft opnieuw kansen aan jonge Vlaamse reporters en brengt in september drie nieuwe Nomaden-documentaires over vrouwen die werken aan vrede in een conflictgebied.

Frank Raes en Filip Joos zijn ondertussen al begonnen aan het nieuwe seizoen van Extra time en ook de Europa League is weer op komst.

Last but not least is er ook ons internationale aanbod. Ik ben er trots op dat we opnieuw een aantal regelrechte topfictiereeksen kunnen brengen. We hebben daarvoor een nieuwe afspraak op woensdagavond, waarbij telkens twee afleveringen worden geprogrammeerd. Voor wie niet kan wachten om verder te kijken, is er geweldig nieuws: al die reeksen worden vanaf de eerste aflevering ook meteen integraal op VRT NU aangeboden, en soms zelfs in preview. Dit najaar zijn dat onder meer Sharp Objects (van de makers van ‘Big Little Lies’), de prestigieuze superproductie Das Boot en de eigenzinnige ‘neo-noir’ misdaadreeks Perpetual Grace Ltd (met een formidabele Ben Kingsley). In het voorjaar van 2020 volgen onder andere Chernobyl, de tweede reeks van Big Little Lies en de derde van The Handmaid’s Tale en True Detective.

Ook voor onze internationale documentaires hebben we nog een extra-slot gecreëerd, naast de vele andere die we al hadden: op dinsdagavond brengen we documentaire kwaliteitsreeksen als American Dynasties: The Kennedys en The Clinton Affair van Oscarwinnaar Alex Gibney, over het Monica Lewinsky schandaal en hoe die zaak het Amerikaanse samenleving verdeelde en verscheurde.”

Het mag duidelijk zijn: wie dit najaar naar Canvas kijkt, heeft een goede keuze gemaakt.”


Lees hier alles over de blikvangers in het najaar.

Een terugblik op het voorbije seizoen vindt u hier.

Terug naar de algemene pagina over het najaar van Canvas.

 

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos