Thomas Vanderveken ontvangt Guy Mortier

In 'Alleen Elvis' op vrijdag 19 december op Canvas

Achter de iconische snor en minzame grijns van Guy Mortier schuilt al een heel leven een bijzonder gedreven man. Als tiener wist hij al dat hij Vlaanderen wilde wakker schudden en dat deed hij een halve eeuw lang, als radiomaker, journalist en hoofdredacteur van Humo. Zoals alle gasten brengt ook Guy Mortier negen beeldfragmenten mee naar Alleen Elvis : van iconische atleten en legendarische muzikanten tot onvergetelijke filmscènes. En het mag er stevig aan toe gaan: de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen zingt over aarswormen en filmregisseur Quentin Tarantino laat het scherm nog eens vol bloed spatten. In 'Alleen Elvis', op vrijdag 19 december om 22.30 u., na The Fighter, de bekroonde film met Christian Bale en Melissa Leo.

 

Taal, humor en muziek

Guy Mortier groeide op in Mol, als vierde van vijf kinderen.Taal, humor en muziek werden al snel zijn dada’s. Gekluisterd aan de radio en gebogen over zijn boeken en schriftjes ontdekte hij Elvis, Godfried Bomans en andere goden.

Amper achttien was hij toen hij solliciteerde bij de radio. ‘Ik kan het beter’, schreef hij. ‘Kom dat maar eens bewijzen’, antwoordde de BRT. Mortiers lef loonde en hij mocht vijf jaar lang het rock-‘n’-roll-programma Schudden voor gebruik presenteren. Ondertussen studeerde hij Germaanse filologie en schreef hij als freelancejournalist voor Humo. Hij trouwde, werd vader en ging lesgeven in een middelbare school.

 

Hoofdredacteur bij Humo

Maar in 1969 kwam plots die Grote Vraag die zijn leven een nieuwe wending zou geven. Of hij de nieuwe hoofdredacteur van Humo wou worden? Geen klein bier voor een 25-jarige. Maar Mortier hapte toe, verhuisde naar Brussel en schreef geschiedenis. Hij verzamelde een geweldige ploeg journalisten, recensenten en columnisten om zich heen. Samen maakten ze van Humo een begrip in Vlaanderen: een tijdschrift met een unieke stijl, scherpe satirische humor en artikels die stof deden opwaaien.

Als hoofdredacteur waakte Mortier niet alleen over de inhoud, maar hij gaf Humo ook een eigen persoonlijkheid. Vaste rubrieken zoals ‘Humo sprak met…’, ‘Dwarskijker’ en ‘TTT’ werden een begrip, net als de cartoons van Kamagurka, Gummbah en Jeroom. En heel Vlaanderen werd wakker met de Humo-spots op de radio: ‘Die ochtend in de krantenwinkel…’.

 

Bezige bij

Ondanks het moordende werktempo, vond Mortier nog tijd om te jureren bij Humo’s Rock Rally, om het muziekfestival Torhout-Werchter te presenteren en om mee te werken aan programma’s als ‘De Taalstrijd’ en ‘Alles kan beter’. Toen hij in 2003 met pensioen ging, was het duidelijk dat hij nog volop actief zou blijven. Hij bleef nauw betrokken bij Humo en was twee jaar op rij juryvoorzitter van de Gouden Uil.

 

Wat bewondert Guy Mortier zo aan Johan Cruijff? Welke mensen mist hij nog steeds? En hoe hard lijkt hij op zijn vriend Kees van Kooten?

Daarover en over veel meer gaat het op vrijdag 19 december in Alleen Elvis blijft bestaan.

 

Thomas Vanderveken en Guy Mortier.
Vrijdag 19 december om 22.30 u. in Alleen Elvis op Canvas. 

Een hogeresolutiefoto vindt u op http://pers.vrt.be

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos