De bijl van Cupido

De bijl van Cupido

Over liefde en relaties in goede en kwade dagen - Met Annick Ruyts – vanaf woensdag 3 september

Maandag 25 augustus 2014 — In de zesdelige reeks De bijl van Cupido bekijkt Annick Ruyts hoe Vlamingen vandaag met hun relatie omgaan, in lief én leed. Hoe steunen we elkaar, hoe hebben we lief, hoe reageren we in crisissituaties? Waarom gaan we meer vreemd dan vroeger, wat betekent je eerste liefde en zijn alle singles op zoek naar een lief?

“Het wonderlijke aan mijn job is dat ik in het leven van wildvreemde mensen binnenkom en mezelf na een uur hoor vragen of ze nog seks hebben.”

(Annick Ruyts)

Nog nooit hebben we in de liefde zo veel vrijheid gehad om te kiezen. En nog nooit zijn we zo massaal uit elkaar gegaan. Tussen alle obstakels en alle mogelijkheden in een steeds veranderende maatschappij proberen Vlaamse koppels overeind te blijven. Omdat ze van elkaar houden.

Annick Ruyts: “Ik wou allang iets maken over de liefde, omdat we er zo kwetsbaar in zijn, omdat het ons toch eigenlijk het meeste bezighoudt. De reeks gaat niet over harde nieuwsfeiten, maar over verhalen die recht uit het hart komen.“

Persoonlijk

De bijl van Cupido vertelt heel persoonlijke en intieme verhalen, verhalen over echtscheidingen, overspel en jaloezie. Annick gaat met mensen praten, om te weten te komen welke beslissingen zij genomen hebben. Hoe ze hindernissen hebben genomen en hoe ze het ervan afgebracht hebben.

Annick: “Het was zeker een uitdaging om getuigen te vinden. Niemand is trots op zijn vechtscheiding of over het feit dat hij ziekelijk jaloers is. Maar het verhaal dat mij het meest is bijgebleven, is dat van een vrouw die vertelt over haar overspel en wat de gevolgen daarvan waren.”

Wat zou jij doen als je partner je bedriegt? Hoe zou jij vertellen dat je weggaat als het op is? Wat mag je partner doen en wat niet? Is je partner wel je ideale partner? Of is er beter te vinden? Welke keuze zou jij maken?

Annick: “Dat ik mensen kan vragen naar hun seksleven is op zich al speciaal, maar echt wonderlijk is dat ze daar meestal eerlijk op antwoorden. Zonder getuigen bestaat deze reeks niet. We hebben daar hard aan gewerkt, en het heeft de moeite geloond.”

Universeel

Deskundigen geven context aan de persoonlijke verhalen. Ze praten vanuit hun praktijkervaring en illustreren dat met voorbeelden. Annick: “Waar begin je en waar eindig je als je het over de liefde hebt? Het was enorm boeiend om ook het bredere kader te bekijken, hoe die verhalen zich verhouden tot de maatschappij. Ik ben echt geschrokken van de invloed van het internet vandaag op ons liefdesleven. Geraakt door wat ik hoorde over vechtscheidingen. Of door het ontroerende verhaal van een vrouw die vertelde hoe haar wereld op zijn kop werd gezet toen ze haar eerste grote liefde weer tegenkwam. Ach, de liefde, het kan zo schoon zijn, maar ook zo veel zeer doen”

De Vlaming en de liefde: stof voor veel verhalen, meer bepaald over echtscheiding (3.9), overspel (10.9),  de eerste grote liefde (17.9), dating (24.9), de ideale partner (1.10) en jaloezie (8.10).

 

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.

 

Hieronder alvast een voorsmaakje.

De volledige eerste aflevering is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie: http://pers.vrt.be

De persmap kunt u bekijken via de link hieronder

 

 

De bijl van Cupido, preview

Annick Ruyts - (C) VRT - Joost Joossen