Een nieuwe reeks van De Canvasconnectie: verbonden door schoonheid

Een nieuwe reeks van De Canvasconnectie: verbonden door schoonheid

vanaf dinsdag 20 oktober op Canvas

De voorbije jaren maakte het team van De Canvasconnectie al 72 documentaires over actuele kunst in al haar verscheidenheid. Dit najaar komen er daar nog eens zes bij. De beproefde en gewaardeerde formule van De Canvasconnectie blijft dan ook in dit nieuwe seizoen behouden: portretten van kunstenaars en hun werk, terwijl zij zelf ook naar het werk van anderen kijken.

De volgende weken gaat de Canvasconnectie op bezoek bij de muzikanten Stef Heeren en Jean-Hervé Peron, en de beeldende kunstenaars Stan Douglas, Otobong Nkanga, Brecht Vandenbroucke en Nel Aerts.

Vanaf dinsdag 20 oktober om 21.10 u. op Canvas.

Parcours artistique

Uit de vele premières, releases en vernissages die binnenkort in binnen- en buitenland op de agenda staan, heeft de redactie van De Canvasconnectie een eigenzinnige selectie gemaakt. Ze heeft die in een vuistdik album gebundeld dat de kijker ook online kan bekijken op canvas.be.

Met dat grote Canvasconnectie-boek trekken ze vervolgens naar een aantal kunstenaars uit diverse disciplines, allemaal druk in de weer met de voorbereiding van nieuw werk dat binnenkort voor het eerst aan het publiek zal worden voorgesteld. De kunstenaars nemen ruim de tijd om in het album van De Canvasconnectie te bladeren. Ze staan op hun beurt stil bij nieuwe creaties van anderen die hen persoonlijk intrigeren.

Zo waaiert De Canvasconnectie door de kunstenwereld, van de ene discipline naar het andere genre en van de ene kunstenaar naar de andere artiest. Dit najaar gaat De Canvasconnectie op bezoek bij :

Stef Heeren - 20.10
Stef Heeren is een Belgische muzikant. Sinds 2005 brengt hij onder de naam ‘Kiss The Anus Of A Black Cat’ regelmatig nieuw werk uit. In oktober verschijnt To Live Vicariously, zijn zesde album. De folky klanken van de beginjaren maakten plaats voor een meer elektronisch geluid, met invloeden uit de new wave en punk. In het najaar staan er verschillende concerten gepland, onder meer op het Autumn Falls- festival, maar eerst is hij te zien in De Canvasconnectie.

Stan Douglas - 27.10
Stan Douglas is een Canadese beeldende kunstenaar, die al sinds de jaren '80 video’s, installaties en foto’s maakt. Meer dan eens was zijn werk te zien op de Biënnale van Venetië en op grote tentoonstellingen zoals Documenta. Douglas' werk zit vol referenties naar films en historische onderwerpen. Hij maakt vaak gebruik van uitvoerige ensceneringen en complexe montagetechnieken. Vorig jaar verkende Stan Douglas nieuw terrein met de theaterproductie 'Helen Lawrence', die ook in De Singel te zien zal zijn, en met zijn app 'Circa 1948', die de gebruiker door het naoorlogse Vancouver loodst. In het WIELS in Brussel loopt er vanaf 9 oktober een grote tentoonstelling met zijn werk.

Otobong Nkanga - 3.11
Otobong Nkanga is een beeldende kunstenares. Ze maakt tekeningen, installaties, sculpturen en performances. Haar Nigeriaanse roots vormen een van de vele rode draden doorheen haar politiek geëngageerde werk. Landschap, architectuur en natuurlijke grondstoffen zijn thema’s die terugkeren. Ze woont, werkt en stelt tentoon in Antwerpen, waar je haar werk dit najaar kan bekijken in het M HKA.

Jean-Hervé Peron - 10.11
Jean-Hervé Peron is de frontman van de legendarische Duitse groep Faust. Samen met andere krautrockbands als Kraftwerk, Can en Neu! verlegden ze in de jaren zeventig de grenzen van de rockmuziek. Met hun inventieve en onconventionele albums effenden ze het pad voor groepen als Radiohead, Sonic Youth en The Flaming Lips, die het pionierswerk van Faust een inspiratie noemen. Onlangs verscheen hun album jUSt waarmee ze op 19 november in Utrecht optreden. De Canvasconnectie zoekt Jean-Hervé Peron op in het Duitse Schiphorst, waar hij teruggetrokken op zijn hoeve leeft.

Brecht Vandenbroucke - 17.11
Brecht Vandenbroucke is beeldend kunstenaar. Hij maakt vooral handgeschilderde tekeningen met heel veel oog voor detail. Zijn werk is een mix tussen strip en illustratie met veel referenties naar de popcultuur.  In 2013 maakte hij zijn debuut met ‘White Cube’, een boek waarin hij met een kritische blik naar de wereld van de klassieke en moderne kunst kijkt. Daarnaast is hij bijna dagelijks bezig met illustraties voor o.a. The New York Times, De Standaard en De Morgen.

Nel Aerts - 24.11
In de laatste aflevering van het achtste seizoen van  De Canvasconnectie is de jonge Antwerpse kunstenares Nel Aerts te gast. Vorig jaar was er nog een schilderij van haar te zien op de tentoonstelling die Tom Barman samenstelde rond een eeuw Belgische kunst, naast werk van onder meer Raoul De Keyser, Guillaume Bijl en Luc Tuymans. Nel Aerts schildert niet alleen, ze maakt ook collages en sculpturen, doet performances en geeft boeken uit. Dit najaar stelt ze tentoon in Trampoline Gallery in Antwerpen en in het Gentse KIOSK.

De canvasconnectie op canvas.be

  • Het Canvasconnectie-album is online te doorbladeren op canvas.be.
  • Elke aflevering staat 12 weken lang online
  • De afleveringen worden daarnaast ook op een alternatieve (pageflow)manier aangeboden in een combinatie van tekst, foto’s en video, zodat iedereen die dat wil ze ook op zijn eigen tempo kan ontdekken.
  • De muziek uit de aflevering wordt aangeboden in een Spotifylijst.

 

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos