Verslaafd aan applaus : De applausman

Verslaafd aan applaus : De applausman

Een documentaire van Ruben Vermeersch - donderdag 18 december op Canvas

'De applausman' is een documentaire van Ruben Vermeersch over Antoon De Pauw, een man die in de jaren ’90 gedurende korte tijd een Vlaamse cultfiguur was als 'applausstreaker'. Geen optreden, evenement of show was veilig voor Antoon De Pauw. Strak in het pak betrad hij ongevraagd allerlei podia en nam het applaus voor anderen in ontvangst, tot hilariteit of consternatie van het publiek en de artiesten wiens applaus hij 'stal'. De film wordt op Canvas uitgezonden op donderdag 18 december om 23.10 u.

 

De liefde voor het applaus

Antoon De Pauw ontdekte zijn liefde voor het applaus al op jonge leeftijd. Zijn hele leven lang zou hij blijven zoeken naar mogelijkheden om dat gevoel te beleven. Omdat hij zelf weinig talent had, vond hij er niets beters op dan zich het applaus voor anderen te laten welgevallen, als ‘applausstreaker’. Dat deed hij onder meer door zich op het podium te manoeuvreren na optredens van artiesten, bands , zang- of toneelvoorstellingen.  Op de Night of the Proms bijvoorbeeld of in de AB. Hij kreeg toegang tot de backstage doordat hij bij een cateringbedrijf werkte. Later wist hij zelfs een journalistenkaart te bemachtigen.

Het doel van zijn acties was een mysterie. Was het een rebellie tegen de opkomende massamedia en talentenjachten van die tijd of was het gewoon een schreeuw om aandacht? Volgens sommigen was hij gewoon gek. Maar wat leek op onschuldige acties, heeft Antoons leven drastisch veranderd. In de ban van zijn verslaving verloor hij zichzelf. Na zijn plotse dood vijf jaar geleden, rezen er vele vragen. De Applausman werpt een heel nieuw licht op het leven van deze vergeten cultfiguur.

De documentaire bevat archiefbeelden en getuigenissen van artiesten als Helmut Lotti en de betreurde Luc De Vos, maar ook van Antoons echtgenote Conny De Winter, mensen uit de theaterwereld, vrienden en buren. Het resultaat is documentaire over applaus en de impact van de media, en een fascinerend portret van een merkwaardige, gepassioneerde man.

 

De drang naar applaus als metafoor

Documentairemaker Ruben Vermeersch maakte eerder ook al What about Eric, een documentaire over de Vlaams-Congolese hiphopper Eric Kabongo. Vermeersch was geïntrigeerd door het levensverhaal van Antoon De Pauw en besloot er een documentaire over te maken : “Het leven van Antoon bood mij de kans om een subtiele maatschappijkritische kanttekening te plaatsen bij de wereld van vandaag. In een wereld die steeds meer beheerst wordt door de media, die gebruikt of misbruikt worden om mensen of zichzelf in de kijker te plaatsen, is het verhaal van Antoon een metafoor. De film vertelt iets over het menselijke gedrag: steeds gulziger op zoek naar aandacht en bevestiging. Met alle gevolgen vandien. Maar wat is de rol van de media daarbij? En in hoeverre is het beeld van onszelf in die media waarheidsgetrouw of oprecht?

Antoon valt ten prooi aan de aandacht van de media. Zij creëren en vernietigen zijn identiteit, zonder hem echt te kennen. Antoon blijft beweren dat het hem niet om de aandacht te doen is,  maar om de liefde voor het applaus zelf. Een pure passie die misbegrepen wordt of een flagrante leugen? En waar eindigt de passie en begint de obsessie? In deze documentaire ga ik op zoek naar de echte Antoon en zijn drijfveren. Bijeengepuzzeld uit alle stukjes info die ik over hem vond. Om dan te ontdekken dat we hem nooit helemaal kunnen doorgronden en nooit de volledige waarheid zullen weten. De puzzel is  nooit af,  het beeld nooit volledig.”

 

De applausman is een documentaire van A Team Productions voor Canvas

 

De applausman : donderdag 18 december om 23.10 u. op Canvas

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos