De Nomaden van Vranckx : Jimmy Hendrickx in het spoor van pater Petrus

De Nomaden van Vranckx : Jimmy Hendrickx in het spoor van pater Petrus

De redder van de Kaja Kaja's in Papoea - zaterdag 14 oktober op Canvas

Woensdag 4 oktober 2017 — Nomade Jimmy Hendrickx reist naar een afgelegen stam in Papoea in het spoor van de Belgische missionaris Petrus Vertenten. Die was er zo’n honderd jaar geleden actief en redde de stam van de uitroeiing. Hij wordt er nog altijd vereerd.

Het is een avontuurlijke tocht op de motor, samen met een oude vriend. Maar die is ondertussen erg veranderd, zo ontdekt Jimmy onderweg. Wat is er gebeurd?

De redder van de Kaja Kaja’s: in Vranckx op zaterdag 14 oktober om 20.15 u. op Canvas en vrtnu.be

De makers kunnen worden gecontacteerd via interviews@vrt.be

Meer informatie hieronder.

In het spoor van pater Petrus

De Kaja Kaja, een stam in Papoea. Ooit waren ze berucht voor hun kannibalisme en hun seksuele vruchtbaarheidsrituelen. Meer dan 100 jaar geleden werden ze bijna uitgeroeid door een geslachtsziekte. Het was een Belgische missionaris uit Hamme die dat toen kon voorkomen: peter Petrus Vertenten (Hamme, 1886 – Wilrijk, 1946). Zijn nagedachtenis wordt ook nu nog in ere gehouden door de stam. Nomade Jimmy Hendrickx reisde in het spoor van pater Petrus Vertenten naar de nauwelijks bereikbare uithoek van Papua waar hij actief was als missionaris.

De ‘neef’ van de pater en het stamhoofd

Reporters krijgen geen toegang tot deze regio, dus geeft Jimmy zich uit voor een neef van Vertenten. Voor de tweede keer, want in 2012 reisde Jimmy ook al naar de Marind Anim. Zo worden de Kaja Kaja’s tegenwoordig genoemd. Hij maakte toen kennis met Leo, een charismatisch dorpshoofd dat zich verzette tegen corruptie en kapitalisme.

Leo neemt Jimmy opnieuw mee naar zijn dorp Bibikem. Een op z’n zachtst gezegd avontuurlijke reis met de motor langs het strand, door rivieren en over slijkwegen. Maar naarmate de reis vordert, ontdekt Jimmy dat Leo niet meer de man is die hij vijf jaar geleden ontmoette. Alles wijst erop dat hij nu zelf corrupt is geworden en z’n eigen dorpelingen bedriegt.

Standbeeld

De bewogen rit eindigt bij het standbeeld van Petrus Vertenten. Diep verscholen in het oerwoud, maar piekfijn onderhouden. Een dorpeling leest het opschrift van het monument: “Van elke 100 Marind, kon hij er 10 redden. De Marind mogen dit nooit meer vergeten.”

Een documentaire van Jimmy Hendrickx, Kristian Van der Heyden en Gieljan Van Goethem © 2017

 

Pater Petrus Vertenten
De Kaja Kaja's in de tijd van Pater Vertenten
Selfie Jimmy en pastoor Bapa Matheus - (c) Jimmy Hendrickx
Onderweg - (c) Jimmy Hendrickx
Onderweg - (c) Jimmy Hendrickx
Onderweg - (c) Jimmy Hendrickx
De Kaja Kaja's vandaag - (c) Jimmy Hendrickx
Leo 5 jaar geleden - (c) Jimmy Hendrickx
Leo nu - (c) Jimmy Hendrickx
De Kaja Kaja's vandaag - (c) Jimmy Hendrickx
De Kaja Kaja's vandaag - (c) Jimmy Hendrickx
Schooltje - (c) Jimmy Hendrickx
Het standbeeld voor Pater Vertenten - (c) Jimmy Hendrickx
Selfie - (c) Jimmy Hendrickx
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas