Panorama over de opkomst van IS

Panorama over de opkomst van IS

op donderdag 11 juni

Ze hakken hoofden af, verminken de geschiedenis en weten er zelfs jongeren mee te ronselen. IS is de laatste tijd niet meer uit het nieuws te denken. Panorama toont hoe de jihadbeweging in geen tijd een factor van betekenis werd. Hoe de extremisten gebruik maakten van sektarische spanningen en wankele regimes in Irak en later Syrië en hoe waarschuwingen in de wind werden geslagen. 

Journalist Martin Smith krijgt hooggeplaatste politici, ambtenaren en inlichtingenofficieren voor de camera en concludeert dat de spectaculaire opgang van IS begonnen is bij de val van Saddam Hoessein.  Moe van langdurige interventies in sektarisch moeilijke gebieden, laat het Westen betijen en groeit IS als kool.

Pas als de IS-strijders in augustus 2014 het Koerdische Erbil bereiken, waar miljarden worden verdiend door internationale energieconcerns, grijpen de Amerikanen in met luchtaanvallen.

Een reportage van PBS Frontline, 2015.

 

Panorama - De opkomst van IS : donderdag 11 juni om 21.30 u. op Canvas
(hh op vrijdag 12 juni om 18.40 u. en zondag 14 juni om 19.05 u.)

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos