Skip to Content
De ramp van Walfergem in 4 x 7

De ramp van Walfergem in 4 x 7

woensdag 16 november

Elke aflevering van 4 X 7 bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen. 4 X 7 is bovendien de opstap naar een online documentair platform op canvas.be. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent.

Evy De Ceur reist met haar vriendin Inès naar het holebi-intolerante Oeganda.  Johan Stoefs blikt vijftig jaar na de feiten terug op de 'ramp van Walfergem'. Klaus Verscheure laat ons kennismaken met de gepassioneerde kunstenaar Renato Nicolodi. En Hilt Lochten borstelt een intiem familieportret.

Op woensdag 16 november om 21.45 u. op Canvas en canvas.be.

 

Evy De Ceur : Don’t tell anyone

Als holebikoppel kan je niet zomaar overal ter wereld terecht. Bij het uitkiezen van een reisbestemming, een buitenlandse stage of zelfs een tripje om vrienden te bezoeken, speelt dat altijd mee in het achterhoofd van holebi’s. Dan heb je twee mogelijkheden: je beslist je om je identiteit te verbergen, of je vermijd dat soort landen. Inès besloot drie jaar geleden voor de eerste optie te kiezen. Bij haar buitenlandse stage in Oeganda kon ze nooit iemand vertellen dat ze op meisjes viel, maar toch werd ze er heel goed bevriend met enkele Oegandese jongens en meisjes. Die ervaring in Oeganda liet een heel grote indruk na op Inès en ze wou die met haar vriendin, cineaste Evy De Ceur, delen. Drie jaar later besloot ze terug te keren naar Oeganda en Evy voor te stellen aan haar beste vrienden daar, hoewel Oeganda één van de meest holebi-intolerante landen ter wereld is.

Geboren en getogen in West-Vlaanderen, was het voor Evy De Ceur sinds haar 15de al duidelijk dat ze buitenlandse avonturen wou gaan beleven en dit liefst met een camera in de hand. Na haar studies Communicatiewetenschappen aan de UGent, gaf ze eindelijk toe aan de verleiding. Ze schreef zich in voor de opleiding Film aan Narafi en ging meteen daarna documentaires draaien in Mali en Californië als freelance cameravrouw. Na drie jaar als freelancer in fotografie, productie, montage en vooral camera, maakt ze sinds een jaar deel uit van het Iedereen-Beroemdteam van De chinezen.

 

Johan Stoefs: Walfergem

Vijftig jaar geleden, in 1966, gebeurde er een uitzonderlijk zwaar ongeval in Walfergem, een gehucht van Asse. Veertien kinderen werden toen samen met hun juffrouw neergemaaid voor de schoolpoort. De bestuurder van de bestelwagen had veel te veel gedronken. Johan Stoefs was toen amper vijf jaar oud en toch is hij die dag nooit vergeten. Vijftig jaar na het ongeval is het verdriet over de verloren kinderenlevens nog altijd intens.

Johan Stoefs studeerde aan het RITCS. Hij werkte bij Videohouse als klankman en later als cameraman bij Pittoors. In 1989 werd hij zelfstandig cameraman. Hij werkte onder meer mee aan Het huis van Wantrouwen, Schalkse Ruiters, De Mol, De bende van Wim, Het Bourgondisch Complot, Wittekerke en Neveneffecten.

 

Klaus Verscheure: Renato Nicolodi

Renato Nicolodi is een jonge gepassioneerde kunstenaar. Hij maakt vooral architecturale maquettes van gebouwen die niet bedoeld zijn om gebouwd te worden. Het zijn eigenlijk mausolea die een plaats moeten geven aan de herinneringen van zijn grootvader. Die bracht de Tweede Wereldoorlog door in verschillende krijgsgevangenkampen, die hij haarfijn beschrijft in de gesprekken die Renato met hem voerde. De opnames van die gesprekken dienen nog dagelijks als inspiratiebron voor Renato.

Klaus Verscheure is kunstenaar én regisseur. In het portret van Renato Nicolodi komen beide passie samen. Verscheure studeerde in 1989 af aan het RITS als master in de animatiefilm. Naast de regie van tal van fictiereeksen (De zoon van Artan, Mega Mindy, Aspe, Wittekerke, Het Huis Anubis), bedacht en regisseerde hij een heleboel video-installaties voor musea: In Flanders Fields Museum, BELvue, Jenevermuseum, enz. Hij schreef en regisseerde ook een aantal documentaires: IJsland, als vissers bankiers worden, Vincent Van Gogh at the Borinage. Als beeldend kunstenaar heeft hij een reeks tentoonstellingen in binnen- en buitenland op zijn palmares.

 

Hilt Lochten: Hartentroef

Hilt Lochten maakte een portret van haar tante en ooms : “Iedere maandagavond tussen half zeven en tien uur ontvangt mijn tante Lisa haar twee broers en een schoonbroer om samen kaart te spelen. Zij wonen bij mekaar in de buurt, al heel hun leven lang. Ze zijn ondertussen allemaal de 80 gepasseerd en hebben hun partners verloren na lange mantelzorg. Zij stonden aan het begin van mijn leven. Tot mijn 12 jaar zag ik hen dagelijks, tussen de koeien en de aardbeien, tijdens kaartavonden of ’s zondags bij Moemoe en Vava.”

Hilt Lochten is regisseur- documentairemaker. Ze werkte onder meer mee aan de Canvas-reeksen Mijn moeder, Mijn vader, en Week van Liefde met Wim Opbrouck, en de succesvolle Nederlandse jeugddocumentaire 2broers.

 

Doc 7

Het geheel van de 4 reportages vormt het wekelijkse magazine, een tijdelijke vorm die verdampt omdat de delen daarna opgaan in een online luik: Doc 7. Hier zijn alle reportages met elkaar verbonden. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op maker, op thema en op datum. Zo speelt Doc 7 in op de mondiale tendens van docu-platformen die op zichzelf staan of die geschreven media en lineaire tv versterken. Canvas is daarvoor de ideale biotoop.

 

4 X 7 is een initiatief van Canvas en De chinezen, in samenwerking met de Vlaamse Filmscholen en 48 film- en documentairemakers.

Contacteer ons
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos