De Rode Duivels zijn wereldtop. Maar hoe zit het met onze stadions?

De Rode Duivels zijn wereldtop. Maar hoe zit het met onze stadions?

Panorama over de rol van private ondernemers en de overheid bij de bouw van nieuwe stadions – zondag 5 juni op Canvas en canvas.be

Maandag 30 mei 2016 — In de aanloop naar het EK in Frankrijk stijgt ook bij ons de voetbalkoorts. De Rode Duivels zijn wereldtop. De supporters ook. Alleen onze voetbalstadions laten het nogal afweten.

Panorama onderzoekt hoe in ons land voetbalstadions worden gebouwd, en of dat een taak kan/moet zijn van de overheid. Panorama-journalist Wim Van den Eynde gaat daarbij ook na of sprake is van concurrentievervalsing. Hij praat onder meer met Marc Coucke, Roland Duchâtelet, Bart Verhaeghe, Paul Gheysens, Daniël Termont, Alain Courtois, Guy Vanhengel en Walter Van Steenbrugge.

Voetbalstadions: fluitje van een cent? Op zondag 5 juni in Panorama op Canvas om 20.05 u. en daarna ook op canvas.be.

Van betonnen bunkers tot voetbaltempels

De Belgische voetbalstadions zijn over het algemeen geen toppers. Het Koning Boudewijnstadion voldoet niet eens aan de veiligheidsnormen van de UEFA. Maar het kan ook anders. Kijk naar de Gentse Ghelamco Arena. En het nieuw te bouwen, maar op papier schitterende nationaal stadion. Deze tempels met internationale uitstraling moeten vervallen sites, steden in de buurt én het aangetaste gemeenschapsgevoel doen heropleven. Tenminste, dat is de goed-nieuws-show van de officiële (overheids)instanties.

Drie tenoren

Panorama sprak met drie tenoren van het Belgische voetbalmanagement: Marc Coucke, Roland Duchâtelet en Bart Verhaeghe. Volgens hen moet het professionele voetbal zélf instaan voor de financiering van zijn stadions. Sommigen gaan nog verder door te beweren dat voetbalclub AA Gent vorig jaar zijn landstitel heeft veroverd door illegale overheidssteun.  Volgens advocaat Walter Van Steenbrugge, die enkele supporters van Club Brugge vertegenwoordigt, is dat zeker het geval.

Ghelamco NV

Bouwheer van de Ghelamco Arena is het succesvolle bedrijf Ghelamco NV, met zijn flamboyante eigenaar Paul Gheysens. Hij bouwde niet alleen het stadion van Gent, maar is ook bouwheer van het nieuwe nationaal stadion. Panorama reisde mee naar Polen, waar het bedrijf fors investeert, en ging op zoek naar de succesformule van Ghelamco NV.  

De politiek

En hoe staat het met de politieke inbreng? Daniël Termont, Alain Courtois en Guy Vanhengel zijn de grote voortrekkers van de bouw van stadions. Is dat risicoloos? Bouwbedrijven zouden wel eens op een handige manier politieke goodwill kunnen creëren. En veel geld verdienen.

 

Een reportage van Wim Van den Eynde en Marjolein Puype
Presentatie: Tim Verheyden / Eindregie: Pascal Seynhaeve

Zondag 5 juni om 20.05 u. op Canvas en canvas.be.

Trailer - Panorama over onze voetbalstadions, zondag 5/6

Marc Coucke - (c) VRT
Roland Duchâtelet - (c) VRT
Bart Verhaeghe - (c) VRT
Paul Gheysens - CEO Ghelamco NV
Opbouw Ghelamco Arena Gent - (c) VRT
Ivan De Witte - (c) VRT
Preview Eurostadion 2020 - (c) VRT
Daniël Termont - (c) VRT
Alain Courtois - (c) VRT
Guy Vanhengel - (c) VRT
Walter Van Steenbrugge - (c) VRT
Tim Verheyden - (c) Joost Joossen