De slapelozen. Annick Ruyts praat met lotgenoten en experten

De slapelozen. Annick Ruyts praat met lotgenoten en experten

Over de macht van de slaap en de magie van de nacht - vanaf 9 oktober

In De slapelozen onderzoekt Annick Ruyts waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Ze praat daarover met experten en lotgenoten. Samen gaan ze op zoek naar een antwoord op vragen die haar, en bij uitbreiding 70% van de Vlamingen, wakker houden. Waarom slapen we? Wat is een goede nachtrust? Wat veroorzaakt slapeloosheid? Wat doen mensen ’s nachts om in slaap te geraken, of net om wakker te blijven? En vooral: wie is wakker op dit nachtelijke uur, en waarom?

Annick Ruyts is bekend van programma's als Grenzeloze Liefde, Te Gek en We Are From Belgium. De jongste jaren werkt ze als eindredactrice van Alleen Elvis Blijft Bestaan.

Sinds vier jaar lijdt Annick aan ernstige slapeloosheid. Uit haar getuigenis in het programma Hautekiet groeide een reeks op Radio 1 dit voorjaar en de televisiereeks De slapelozen.

Een programma op de grens van wetenschap en human interest, over wanhoop en frustratie in lange nachten, maar ook over creativiteit en de schoonheid van de nacht.

De slapelozen is een coproductie van Canvas en De Chinezen, het productiehuis dat eerder ook al Radio Gaga maakte.  Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ook in De slapelozen radio en televisie hand in hand gaan: de gesprekken die Annick Ruyts dit voorjaar had in het gelijknamige nachtelijke radioprogramma, worden in de televisiereeks in beeld gebracht en aangevuld met reportages.  

Vanaf woensdag 9 oktober om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.


Nachtelijke radio

"Alleen de slapelozen denken echt na over slaap. Ik vond het razend interessant om voor deze serie met al die lotgenoten te mogen praten."
Annick Ruyts

Om het antwoord te vinden op haar vragen over slapeloosheid maakte Annick Ruyts eind maart vier nachten lang nachtradio op Radio 1. Ze praatte met ervaringsdeskundigen en interviewde  experten en getuigen: toxicoloog Jan Tytgat maakte een analyse van onze slaapmiddelen. Trauma-expert Erik De Soir kwam langs voor een gesprek over de oorzaken van slapeloosheid. Psychiater Binu Singh had het over het slaapgedrag bij kinderen en bioloog Dirk Draulans over dat van dieren. Muzikant Frank Vander linden vertelde wat  hij na een concert doet. Tv-maker Wim Lybaert sprak over zijn nood aan slaapmedicatie. Journalist Chris Van den Abeele herinnerde zich hoe hij na een zomervakantie van de ene nacht op de andere niet meer kon slapen. Schrijfster Lize Spit ontleedde haar nachtelijke piekerproblemen en acteur Luk Wyns beschreef zijn apart slaappatroon. Tussendoor stelde Annick Ruyts een soundtrack samen met  de betere nachtmuziek en riep ze luisteraars op om te bellen en hun slaapverhaal te vertellen.

"Ik weet dat ik verslaafd ben aan slaappillen. Het schijnt dat het niet zo gezond is. Maar niet slapen en prikkelbaar rondlopen en niet helder kunnen nadenken, dat is ook niet gezond.”
Wim Lybaert
“Ik heb veel talent om te slapen, maar er is iets in mij dat niet wíl gaan slapen.”
Frank Vander linden
“Ik ben een nachtmens en slapen ligt voor mij als een monster waar ik langs moet. Dat is piekeren, de wereld in een luciferdoosje proberen te proppen.”
Lize Spit

Wakkere televisie

De slapelozen brengt die nachten op Radio 1 in beeld, aangevuld met reportages uit de Vlaamse slaapkamers  en vanop nachtelijke locaties. Zo getuigt Doortje over haar dochter die al 17 maanden nauwelijks langer dan 15 minuten aan één  stuk doorslaapt. Martin en Alain hebben aparte slaapkamers omdat een van hen snurkt als een os. Marleen ligt wakker omdat haar jongdemente man soms agressief wordt. We volgen ambulancier Dirk die al 30 jaar werkshiften van 24 uren draait, en bakker Christiaan die al zijn hele leven lang voldoende heeft aan drie uur slaap. En we lopen een nacht mee in het slaaplabo van Gent, waar ze slaapstoornissen registreren en analyseren.

Elke aflevering van De slapelozen schetst het verloop van één nachtelijke radio-uitzending. Openhartige gesprekken met ervaringsdeskundigen en informatieve interviews met experten  worden verweven met intimistische human interest-portretten, én met een heerlijke muzikale mix.

Bekijk hier een impressie van De slapelozen:

Slapeloos: Het boek

Aansluitend bij de reeks scheef Annick Ruyts ook het boek Slapeloos. Leven met Insomnia.

Doorheen de jaren heeft Annick van alles geprobeerd om 's nachts niet meer urenlang wakker te liggen in bed: slaappillen, antidepressiva, hormonen, yoga, ademhalingsoefeningen, wietolie (zonder THC), Valeriaan, het hele homeopathische gamma,... Hoe ze haar zoektocht naar een oplossing voor haar slapeloosheid heeft ervaren, daarover getuigt Annick in haar boek openhartig en met een vleugje humor. Ook andere lotgenoten en medische experts vertellen hoe men slaapproblemen kan aanpakken.

Slapeloos. Leven met insomnia is een uitgave van Horizon in samenwerking met Canvas.


 


Meer over het najaar van Canvas.

 

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos