Skip to Content

De wereld & ik

Sofie Peeters bezoekt vijf sociale projecten van jonge Vlamingen - vanaf dinsdag 29 juli

In de vijfdelige reportagereeks De wereld & ik gaat Sofie Peeters vijf jonge Vlamingen opzoeken die ergens in de wereld het verschil proberen te maken, van Rio over Haïti tot Congo en van New York tot Zuid-India. Hun werk is vaak een druppel op een hete plaat, maar kan voor een aantal mensen wél een wereld van verschil betekenen. Een week lang leeft Sofie met hen mee. Ze probeert erachter te komen wat hen drijft om zich zo ver van huis in te zetten voor anderen. Vanaf dinsdag 29 juli om 21.10 u.
 

De vijf Vlamingen zetten zich allemaal in voor een sociaal of ecologisch bewogen project, op vier verschillende continenten. Allemaal hebben ze een heel persoonlijke reden voor hun engagement: van een onverwerkt trauma tot een bloedband met het land waar ze werken. Sofie Peeters volgde elk van hen een week lang, ging mee met hen aan het werk, leefde mee in hun woning en deelde vreugde en verdriet.

Sofie Peeters (27) werd bekend dankzij haar reportage Femme de la rue, waarin ze het seksisme in de straten van Brussel aanklaagde. Voordat de opnames van De wereld & ik van start gingen, was ze nog nooit in een ontwikkelingsland geweest. De reportages brachten haar naar de favela’s van Rio De Janeiro, de bossen van Oost-Congo, de weeshuizen van Haïti, de vissersdorpen van Zuid-India en de gevangenissen van New York en San Francisco.

Sofie Peeters: “Ik heb het voorrecht gehad om deze mensen te ontmoeten en hen een week lang te volgen. Je kan hen idealisten of naïevelingen noemen, maar voor mij zijn het helden. Stuk voor stuk vond ik hen boeiende, inspirerende personen, die het verdienen om in de spotlights gezet te worden.”

 

Aflevering 1: Fabienne Haerinck geeft favelajongeren in Rio een stem - Dinsdag 29  juli

De eerste bestemming is Rio De Janeiro, meer bepaald de beruchte favela’s Vila Cruzeiro en Complexo do Alemao. Daar werkt de West-Vlaamse Fabienne Haerinck aan het project ‘FavelaDoc’. Samen met een plaatselijke organisatie geeft Fabienne zes jongeren een cameraopleiding, zodat ze hun eigen reportages en kortfilms kunnen maken over het leven in de favela. Fabienne wil de jonge inwoners van de favala’s zélf een stem geven, omdat ze al te vaak door de media worden afgeschilderd als criminelen en drugs-trafikanten. De jongeren worden elke dag geconfronteerd met wapens, geweld en repressie, maar ook met vooroordelen van de buitenwereld. Nu moeten ze zelf de camera hanteren, als wapen in de strijd tegen ongelijkheid.

 

Aflevering 2: Anneke Lucas geeft yoga aan gevangenen in New York - Dinsdag 5  augustus

Een week later reist Sofie naar de Verenigde Staten, een land dat bekend staat voor de strenge behandeling van misdadigers. Ze ontmoet er de Antwerpse Anneke Lucas, die al 33 jaar in New York woont en er het project Liberation Prison Yoga leidt. Ze geeft zelf yogalessen aan gevangenen en leidt nieuwe lesgevers op. Voor Sofie is het de eerste keer dat ze in een gevangenis komt. Ze probeert te achterhalen wat Anneke drijft om zo veel van haar tijd in zo’n sombere omgeving door te brengen. Anneke is ervan overtuigd dat gedetineerden zelf emotioneel beschadigd zijn en ‘geheeld’ moeten worden.

 

Aflevering 3: Naomi Van Damme, traumapsychologe in Haïti - Dinsdag 12 augustus

In de derde aflevering trekt Sofie Peeters naar Haïti, waar ze traumapsychologe Naomi Vandamme gaat opzoeken. Naomi werd zelf geboren in Haïti, maar op heel jonge leeftijd geadopteerd door een Limburgs koppel. Na haar studies klinische psychologie keerde ze terug naar haar geboorteland om iets te doen voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving van 2010. Naomi leidt er nu het project Child Flower, dat psychologische begeleiding geeft aan kinderen in weeshuizen. Sofie gaat samen met Naomi op zoek naar overlevende familieleden van de jonge Darline, een meisje dat haar ouders verloor tijdens de aardbeving.

 

Aflevering 4: Hicham Daoudi strijdt tegen de ontbossing in Oost-Congo - Dinsdag 19  augustus

Het oosten van de Democratische Republiek Congo is een regio die al decennialang geteisterd wordt door burgeroorlogen, etnische conflicten en rebellieën. Sofie leeft er een week mee met Hicham Daoudi, een 35-jarige Gentenaar die er strijdt tegen de ontbossing van het befaamde Virunga National Park. Hicham is bio-ingenieur en leidt het Ecomakala-project, dat lokale boeren aanspoort om eucalyptusplantages aan te leggen in de zone rond het natuurpark. Op die manier creëren ze een duurzaam alternatief voor de verwoestende illegale houtkap en houtskoolproductie in het park. Sofie trekt met Hicham mee naar het park, waar ze op zoek gaan naar de uiterst zeldzame berggorilla’s, die nog maar op twee plaatsen in de wereld leven.

 

Aflevering 5: Jelle Rigole in India - No school, no surfing - Dinsdag 26  augustus

Voor de laatste aflevering reist Sofie naar Kovalam in het uiterste zuiden van India. Daar gaat ze het surfproject ‘no school, no surfing’  van Jelle Rigole bezoeken. Jelle werkt er met zeer arme kinderen uit vissersfamilies die hij van straat of de vuilnisbelt plukt en naar school brengt, om hen zo te behoeden voor de drank en seksueel misbruik. Als ze elke dag naar school blijven gaan , leert hij ze als beloning surfen. Even de miserie vergeten, even gewoon plezier maken en echt kind zijn, daar is het hem om te doen. Want met surfen kan hij zelf ook zijn hoofd leeg maken en mentaal overeind blijven. Dus als het voor hem werkt, waarom dan ook niet voor de Indiase kinderen. Sofie bezoekt Jelle op het moment dat enkele voormalige straatkinderen zélf aan het werk gaan in de surfschool.

 

De wereld & ik is een reeks van het productiehuis Geronimo, dat eerder de reeksen Convoi Exceptionnel en Missie Mosango maakte voor Eén en de Emmy-genomineerde documentairereeks Soundtrack voor Canvas.

De wereld & ik kwam tot stand met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) en B.Foundation van Brussels Airlines.

 De wereld & ik  : vanaf dinsdag 29 juli om 21.10 u. op Canvas

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos