Skip to Content
Documentaires op Canvas

Documentaires op Canvas

Een ijzersterk aanbod van documentaires vormt vanouds een van de pijlers van Canvas. Dat geldt voor de eigen producties, maar Canvas gaat ook altijd op zoek naar de beste documentaires op de internationale markt. Human interest, geschiedenis, wetenschap, natuur en exploratie, cultuur, muziek, religie en zingeving: het documentaire scala van Canvas is groot en divers met relevante verhalen over thema’s die ertoe doen. Alle documentaires zijn ook beschikbaar op VRT NU.

Vanaf september komt er een nieuwe documentaire afspraak op dinsdag met een selectie van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires over maatschappelijke en historische onderwerpen. Telkens om 23.00 u. Voor wie dat te laat vindt: geen probleem, want ze zijn ook te bekijken via VRT NU. Zo is er vanaf 3 september American Dynasties: The Kennedys, een driedelige reeks van CNN over de invloedrijke Amerikaanse familie en de manier waarop zij de politiek van de Verenigde Staten mee heeft bepaald in enkele van de meest cruciale periodes van hun geschiedenis. Meer informatie over deze reeks vindt u hier.

Vanaf 24 september volgt 63 Up, een nieuw drieluik in de reeks waarin Michael Apted als sinds 1964 om de zeven jaar veertien mensen portretteert. Ondertussen zijn ze 63 geworden. De reeks werd in 2005 door Channel 4 verkozen tot beste documentaire aller tijden. Later komt onder meer nog The Clinton Affair, een vierdelige reeks van Oscarwinnaar Alex Gibney over het Monica Lewinsky schandaal en hoe die zaak het Amerikaanse samenleving verdeelde en verscheurde.

Op maandagavond (23.00 u.) zijn er true crime-series, onder meer Code Blue: Murder, over twee moordzaken in Wales, en The Oslo Killing, een zesdelige productie voor Sundance over de onopgeloste mysterieuze moord op een zwangere vrouw in Oslo in 1974. Échte Scandinavische misdaad dus deze keer.

Op dinsdag na De afspraak is er ofwel human interest (nieuwe documentaires van Louis Theroux) ofwel geschiedenis (onder meer een tweeluik over de rol van dieren in de Tweede Wereldoorlog en een documentaire over de val van de Berlijnse muur, 30 jaar geleden). Vanaf 22 oktober volgt hier de eigen reeks Kinderen van het verzet.

Op donderdagen zonder Europa League voetbal is er om 23.00 u. een muziekdocumentaire, onder meer over het legendarische jazz-label Blue Note Records, over Whitney Houston, over de geschiedenis van de punkmuziek (een reeks van Iggy Pop), over Chuck Berry, ZZ Top en Miles Davis. Exclusief op VRT NU is er bovendien Brian Johnson’s A Life on the Road, een zesdelige reeks waarin de frontman van AC/DC andere rocklegendes ontmoet en samen met hen verhalen en beelden deelt over het tour-leven. Zo gaat hij onder meer langs bij Robert Plant (Led Zeppelin), Nick Mason (Pink Floyd), Sting en Roger Daltrey (The Who). Vanaf september integraal op VRT NU.

Op zondag programmeert Canvas diverse documentaires:

Om 20.10 u. zijn er eerst exploratiedocumentaires uit de reeks Where the Wild Men Are met Ben Fogle, die deze keer naar Andalusië, Guatemala en Missouri trekt. Vanaf 29 september volgen documentaires rond religie en zingeving, onder meer uit de BBC-reeksen Around the World in 80 Faiths en Earth’s Sacred Wonders.

Om 21.05 u presenteert de immer enthousiaste professor Brian Cox de spectaculaire BBC-reeks The Planets (vanaf 8 september). ​ Meer informatie daarover vindt u hier.

Daarna (in oktober) komen er cultuurhistorische documentaires over onder meer Leonardo Da Vinci (die 500 jaar geleden stierf), Koning Arthur en Toetanchamon.

Omstreeks 22.00 u. brengt Canvas elke zondag een auteursdocumentaire, met de persoonlijke blik van een cineast op een onderwerp dat hem bijzonder raakt. Het gaat vaak om documentaires waarbij Canvas coproducent was. Zo is er op 8 september, bij het begin van het schooljaar, Inclusief, een documentaire van Ellen Vermeulen over vier kinderen met een beperking in een gewone lagere school. Later volgen onder meer Manu, een portret van documentairemaker Manu Bonmariage door zijn dochter Emmanuelle; Harry Gruyaert, een documentaire van Gerrit Messiaen over de Belgische Magnum-fotograaf; Wild Gene, een portret van kunstenaar Koen Van Mechelen door Joris Gijsen; De aanbidding, een film van Bram Van Paesschen over de NTG-theaterproductie ‘Lam Gods’ van Milo Rau; Mitten, een documentaire van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes over het productieproces van de choreografie ‘Mitten wir im Leben sind’ van Anne Teresa De Keersmaeker. Daarnaast zijn er nog internationale auteursdocumentaires, onder meer over de dood van Dag Hammarskjöld en het protest op het Tienanmenplein (30 jaar geleden). Filmliefhebbers kunnen ook uitkijken naar Hollywood aan de Schelde, de documentaire van Robbe De Hert over de Vlaamse filmgeschiedenis.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos