Skip to Content
Drie nieuwe Nomaden-reportages in Vranckx: verhalen uit Senegal, Mexico en Iran

Drie nieuwe Nomaden-reportages in Vranckx: verhalen uit Senegal, Mexico en Iran

Zaterdag 17, 24 en 31 oktober

Het magazine Vranckx pakt in oktober opnieuw uit met drie reportages van de Nomaden-groep van Rudi Vranckx. De Nomaden zijn een collectief van veelbelovende, jonge Vlamingen met journalistieke ambities die de wereld in trekken. Deze maand zijn er reportages over Koranscholen in Senegal waar kinderen voor hun leraren moeten bedelen, over vrouwenmoorden in Mexico en over jonge kunstenaars in Iran. Op zaterdag 17 en 24 oktober, en 7 november om 20.10 u. in Vranckx op Canvas en op canvas.be. 

Vranckx en de Nomaden

De facebookpagina Vranckx & de Nomaden brengt verhalen van jongeren die in het buitenland wonen en werken, of die op zoek zijn naar hun roots. Ze publiceren foto’s, teksten en korte filmpjes voor de online kanalen van Vranckx.

Maar er zijn ook Nomaden die een lange reportage maken voor het magazine Vranckx (zaterdagavond op Canvas). In oktober presenteert Vranckx opnieuw drie van die reportages.

Talibé: Een jeugd in het teken van Allah – zaterdag 17 oktober

In sommige Senegalese Koranscholen hebben de leerlingen of talibés een hondenleven. De kinderen moeten bedelen voor eten en geld, en soms krijgen ze ook slaag. Nomaden Arne Gillis, Wouter Elsen en Eneaz Mentzel trekken op onderzoek uit.

Veel ouders in Senegal vinden het belangrijk dat hun kinderen opgroeien met islamitische waarden en kiezen daarom voor gespecialiseerde Koranscholen. Maar omdat de Senegalese overheid de Koranscholen niet subsidieert, hebben de Koranleraren of marabouts dikwijls een nijpend gebrek aan middelen. Daarom moeten de leerlingen de straat op om te bedelen.

Veel marabouts maken misbruik van deze situatie. Ze slaan kinderen die te weinig bijeen weten te bedelen, en leiden met hun familie een luxueus leventje met de ingezamelde fondsen. Volgens Human Rights Watch zijn er gevallen bekend van marabouts die op die manier meer dan 100.000 euro per jaar ‘verdienen’. Een gigantische som in een land waar een derde van de bevolking moet rondkomen met één euro per dag.

Niet zelden ontvluchten kinderen hun school, waarna ze op straat terechtkomen. Arne, Wouter en Eneas volgen de talibés op school en op straat, ze spreken met Koranleraars en trekken op met straathoekwerkers die vechten voor de rechten van de kinderen.

Een reportage van Arne Gillis, Wouter Elsen en Eneaz Mentzel © 2015
Met steun van het Fonds Pascal Decroos

 

Las Muertas de Juárez – zaterdag 24 oktober

Hoeveel je bezit, zoveel ben je waard. Zo werkt het hier. Voor ons, arme mensen, is er geen gerechtigheid,” Susana’s dochter Lupita ging zes jaar geleden schoenen kopen in de stad. Ze kwam nooit meer terug. Er zijn duizenden Lupita’s in Juárez. Nomaden Lynn Cornelis en Sofie Meelberghs willen weten wie er achter de golf van ontvoeringen en moorden zit.

Ze hebben in Mexico zelfs een naam voor het lugubere verschijnsel. ‘Feminicidios’, brutale moorden op vrouwen, alleen maar omdat ze vrouw zijn. De verdwijningen zijn al twintig jaar aan de gang. En hoewel het hoogtepunt van de bloedige drugsoorlog achter de rug is, komt er aan de vrouwenmoorden maar geen einde.

Lynn en Sofie gaan op stap met nabestaanden en activisten en ze willen weten wat de doorsnee Mexicaan erover denkt.

En welke rol speelt de politie? “Die hebben niet noodzakelijk het beste met je voor,” merken Lynn en Sofie. Uit veiligheidsoverwegingen beslissen ze niet met de politie te gaan praten. Maar een criminoloog die jaren voor de politie gewerkt heeft, klapt wel uit de biecht.

Een reportage van Lynn Cornelis en Sofie Meelberghs © 2015
Met steun van het Fonds Pascal Decroos

 

Artistic Tehran – zaterdag 7 november

Hebben jullie dansers in Iran? Kennen jullie ballet? Mag je wel dansen in Iran? Zo’n vragen krijg ik wel vaker”, zegt Mahya, danseres in Teheran. “En dat motiveert me nog meer.” Een Vlaamse Nomade maakt kennis met vier vrouwelijke kunstenaars. Zij laten ons hun stad zien.

De vier nemen ons mee in hun dagelijkse leven. Hoe zijn ze opgegroeid? Hoe verdienen ze geld? Wat zijn de moeilijkheden? Hoe zien zij de toekomst? Met hun artistieke kijk en gevoel voor humor tonen de kunstenaressen het Iran van vandaag. Ze tonen ons waar hun realiteit verschilt van onze kijk op het land.

Yasamin, een tekenares, neemt ons mee naar de groene parken van Teheran. We volgen muzikante Roshanak tijdens repetities en concerten. Shihri is tatoeage-artieste. We gaan met haar mee naar de restaurants en cafés waar ze aan haar ontwerpen werkt en we mogen zelfs een tatoeagesessie volgen bij een klant thuis.

Een reportage van S A I V A © 2015
 

De reportages zijn ook telkens online te bekijken op canvas.be, waar ze een hele week beschikbaar blijven.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos